ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ - Ρωσία, ψυχρότερα και από τον... Ψυχρό Πόλεμο

REUTERS

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ εξέρχεται από συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικής και Αμυντικής Πολιτικής, στη Μόσχα.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: ΗΠΑ, Ρωσία

Ακόμη χειρότερη και από τον Ψυχρό Πόλεμο είναι η σημερινή κατάσταση των αμερικανορωσικών σχέσεων. Την εκτίμηση αυτή διατύπωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ με συνέντευξή του στο BBC, τονίζοντας ότι την περίοδο του διπολισμού ΗΠΑ -ΕΣΣΔ υπήρχαν, τουλάχιστον, κανάλια επικοινωνίας που τείνουν να εκλείψουν σήμερα.

Στην ίδια συνέντευξη, ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας αρνήθηκε ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας του, που βρίσκονται στη Συρία, έχουν αλλοιώσει τις ενδείξεις στην Ντούμα, στον χώρο όπου σύμφωνα με αμφισβητούμενες καταγγελίες εκδηλώθηκε επίθεση από το καθεστώς Ασαντ με χημικά αέρια, στις 9 Απριλίου. Επιπλέον, αμφισβήτησε ζωηρά τους ισχυρισμούς των Δυτικών περί χρήσης χημικών όπλων από τη Δαμασκό. «Δεν θέλω να είμαι αγενής με τους αρχηγούς άλλων κρατών, αλλά οι ηγέτες των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γαλλίας, για να είμαστε ειλικρινείς, δεν προσκόμισαν άλλες αποδείξεις από αναφορές του Τύπου και μέσων κοινωνικής δικτύωσης», δήλωσε ο Σεργκέι Λαβρόφ.

Χθες, οι επιθεωρητές του Οργανισμού για την Κατάργηση των Χημικών Οπλων δεν κατέστη δυνατό να επισκεφθούν την Ντούμα, παρότι βρίσκονταν ήδη δύο ημέρες στη Συρία. Ο κυβερνητικός στρατός του προέδρου Ασαντ υποστήριξε ότι η κατάσταση στην περιοχή από πλευράς ασφαλείας δεν επιτρέπει ακόμη την επίσκεψη των διεθνών επιθεωρητών. Από την πλευρά τους, οι Ρώσοι έκαναν λόγο για αναζωπύρωση συγκρούσεων μεταξύ του κυβερνητικού στρατού και ενόπλων αντικαθεστωτικών στην ίδια περιοχή. Στην Ουάσιγκτον, η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Σάρα Σάντερς δήλωσε ότι η αμερικανική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο νέων κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας και ότι οι σχετικές αποφάσεις θα ανακοινωθούν σύντομα. Τέλος, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν προειδοποίησε ότι, αν συνεχιστεί η ίδια επιθετική γραμμή από την Ουάσιγκτον, «θα επικρατήσει το χάος στις διεθνείς σχέσεις».
 

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ