Πανηγυρική υποδοχή στο Χ.Α. των τραπεζικών μετοχών

Πανηγυρική υποδοχή στο Χ.Α. των τραπεζικών μετοχών

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ισχυρή άνοδο και κέρδη άνω του 7% αντέδρασαν οι τραπεζικές μετοχές στις πληροφορίες ότι όλες οι εγχώριες τράπεζες περνούν το stress test. Οπως έγραψε η «Κ» το Σαββατοκύριακο, και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες –Alpha, Εθνική, Eurobank και Πειραιώς– περνούν την άσκηση προσομοίωσης τόσο για το βασικό όσο και για το δυσμενές σενάριο. Αύριο Τετάρτη οι διοικήσεις των τραπεζών θα βρεθούν στη Φρανκφούρτη για διήμερη επίσκεψη, όπου θα ενημερωθούν από τους επιτελείς του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) για την εξέλιξη του stress test και θα συζητήσουν τη στρατηγική της επόμενης ημέρας. Σημειώνεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη μεταξύ των διοικήσεων των τραπεζών και του SSM, μετά την οποία εδραιώθηκε η εκτίμηση για αίσιο τέλος του stress test. Πρόκειται για εξαιρετικά θετική εξέλιξη, καθώς τυχών αποτυχία στο δυσμενές σενάριο θα οδηγούσε σε άμεση αύξηση κεφαλαίου για την κάλυψη του κεφαλαιακού ελλείμματος, με δυσμενείς όρους για τους υφισταμένους μετόχους.

Χθες ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Λεωνίδας Φραγκιαδάκης, στο περιθώριο εκδήλωσης της τράπεζας, δήλωσε ότι όλες οι τράπεζες θα περάσουν τα stress tests, τα αποτελέσματα θα είναι ενθαρρυντικά και το ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα εξέλθει ισχυρότερο.

Σημειώνεται ότι οι διοικήσεις των τραπεζών θα βρεθούν στην έδρα της ΕΚΤ, αύριο Τετάρτη και την Πέμπτη 19 Απριλίου, όπου θα έχουν αναλυτική ενημέρωση για τα αποτελέσματα του stress test αλλά και τις ενέργειες και δράσεις που θα πρέπει να αναλάβουν για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και την κεφαλαιακή τους ενδυνάμωση σε βάθος χρόνου. Στο πλαίσιο αυτό, οι τράπεζες θα καταθέσουν, σε δεύτερο χρόνο, κεφαλαιακά πλάνα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζικών πηγών οι περισσότερες δεν θα χρειαστούν πρόσθετα κεφάλαια, ενώ σημειώνεται ότι τα κεφαλαιακά πλάνα θα μπορούν να περιέχουν και έμμεσες ενέργειες κεφαλαιακής ενίσχυσης όπως πωλήσεις θυγατρικών. Στην περίπτωση που κάποια τράπεζα προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου αυτή θα είναι μικρή, θα υλοποιηθεί σε βάθος χρόνου –πιθανότατα το 2019– και θα είναι απολύτως διαχειρίσιμη.

Στελέχη τραπεζών σημειώνουν ότι το εφετινό stress test ήταν ιδιαίτερα απαιτητικό και δύσκολο, καθώς το δυσμενές σενάριο της άσκησης περιελάμβανε ιδιαίτερα αρνητικές παραδοχές παρά το γεγονός ότι η εγχώρια οικονομία βρίσκεται σε τροχιά ανάκαμψης από το 2017, έπειτα από μια πολυετή βίαιη ύφεση που οδήγησε σε μεγάλη αύξηση κόκκινων δανείων και μεγάλη πτώση των αποτιμήσεων περιουσιακών στοιχείων.

Η αντίδραση των επενδυτών ήταν ιδιαίτερα θετική. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο δείκτης των τραπεζών ενισχύθηκε κατά 7,39%, τροφοδοτώντας την άνοδο του Γενικού Δείκτη (+1,23%) παρά τις ισχυρές απώλειες της Coca Cola HBC (-5,62%), η οποία έχει μεγάλη συμμετοχή στη διαμόρφωσή του. Η μετοχή της Πειραιώς ενισχύθηκε κατά 7,73%, της Alpha κατά 7,47%, της Εθνικής κατά 7,43%, ενώ άνοδο 6,98% σημείωσε η μετοχή της Eurobank. Παρά τo χθεσινό άλμα αλλά και τη σημαντική βελτίωση των οικονομικών συνθηκών, το τελευταίο 18μηνο οι μετοχές των τραπεζών εξακολουθούν να τελούν υπό διαπραγμάτευση χαμηλότερα των τιμών με τις οποίες πραγματοποιήθηκε η ανακεφαλαιοποίηση του 2015 και η οποία είχε γίνει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα τιμών. Alpha και Εθνική χθες έκλεισαν μια ανάσα από την τιμή της 3ης ανακεφαλαιοποίησης, ενώ κοντά (-8%) βρίσκεται και η Eurobank. Σε μεγάλη απόσταση παραμένει (-50%) η μετοχή της Πειραιώς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή