Το άνοιγμα των data rooms για την Εθνική Ασφαλιστική περιμένουν οι Κινέζοι επενδυτές

Το άνοιγμα των data rooms για την Εθνική Ασφαλιστική περιμένουν οι Κινέζοι επενδυτές

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τους δύο κινεζικούς ομίλους Fosun και Gongbao «φωτογράφισε» χθες ως ενδιαφερομένους για την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Λεωνίδας Φραγκιαδάκης. Ερωτηθείς σχετικά στο περιθώριο εκδήλωσης για την υπογραφή της συμφωνίας με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων, ο κ. Φραγκιαδάκης έκανε λόγο για «λεπτές διαδικασίες βάσει των οποίων εξετάζεται η προσέγγιση των δύο κινεζικών ομίλων που ενδιαφέρονται για την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής».

Ο επικεφαλής της ΕΤΕ δεν κατονόμασε τους δύο ενδιαφερόμενους κινεζικούς ομίλους, αλλά εκτιμάται ότι η αναφορά του «φωτογραφίζει» τη Fosun και την Gongbao, που έχουν άλλωστε ομιλική οντότητα, σε αντίθεση με τη Wintime που έχει μικρότερη εταιρική δομή. Σύμφωνα πάντως με ασφαλείς πληροφορίες, ενδιαφέρον έχει εκδηλώσει και η Wintime, ζητώντας τη συμμετοχή της στη διαδικασία των data rooms μέσω σχετικού αιτήματος που υπέβαλε στην τράπεζα, χωρίς πάντως μέχρι σήμερα να έχει λάβει το πράσινο φως.

Ο κ. Φραγκιαδάκης αναφέρθηκε στην πολύ καλή οικονομική κατάσταση της Εθνικής Ασφαλιστικής, η οποία δίνει, όπως είπε, «περιθώρια κινήσεων». Αν και δεν διευκρίνισε πότε θα ανοίξουν τα data rooms για τους υποψήφιους επενδυτές, έκανε σαφές ότι η πώληση θα έχει θετικό αντίκτυπο στην τράπεζα και στόχος είναι η διαδικασία να ολοκληρωθεί όσο το δυνατόν πιο σύντομα.

Οι τρεις υποψήφιοι επενδυτές –Fosun, Gongbao και Wintime–, που είχαν συμμετάσχει στη διαγωνιστική διαδικασία, αναμένουν το πράσινο φως για το άνοιγμα των data rooms, που πιθανολογείται στα τέλη της εβδομάδας. Δεδομένη θεωρείται η συμμετοχή του κινεζικού ομίλου Fosun, που πρόσφατα, διά της εκτελεστικής διευθύντριας και αντιπροέδρου του Κανγκ Λαν, δημοσιοποίησε το ενδιαφέρον του για την εξαγορά του 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής. Ενδιαφέρον επίσης έχει εκδηλώσει και η κινεζική εταιρεία Rongfeng Holding Group σε συνεργασία με τη Shanghai Gongbao Business Consulting Co, μέσω σχετικής ανακοίνωσης στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ στις 12 Φεβρουαρίου. Να σημειωθεί ότι τόσο η Gongbao όσο και η Wintime δεν είχαν κληθεί να βελτιώσουν τις προσφορές τους κατά τη διαγωνιστική διαδικασία, καθώς το τίμημα που είχαν προσφέρει για την εξαγορά του 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής υπολειπόταν κατά πολύ της προσφοράς της Fosun και φυσικά της Exin, που σε εκείνη τη φάση είχε ανακηρυχθεί πλειοδότρια. Η Wintime σε εκείνη τη φάση είχε χαρακτηριστεί αουτσάιντερ, αλλά η επανεμφάνισή της συνδέεται με τη συνεργασία στην οποία έχει προχωρήσει με την κρατική εταιρεία Zhongguancun Development Group (ZDG), που διαθέτει πιστοληπτική διαβάθμιση ΑΑΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή