Κύμα εγγραφών διαδικτυακών startups στις ΗΠΑ

Κύμα εγγραφών διαδικτυακών startups στις ΗΠΑ

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεγάλη αύξηση των δημόσιων εγγραφών των διαδικτυακών νεοφυών επιχειρήσεων στις ΗΠΑ αναμένεται τον επόμενο ενάμιση χρόνο, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στους επενδυτές τους να ρευστοποιήσουν άμεσα τα κέρδη τους, αναφέρει η εφημερίδα New York Times. Διαδικτυακές εταιρείες όπως η υπηρεσία αποθήκευσης αρχείων Dropbox και η πλατφόρμα αναπαραγωγής μουσικής Spotify πραγματοποίησαν με επιτυχία τη δημόσια εγγραφή τους στη διάρκεια του προηγούμενου μήνα. Σύμφωνα με την εταιρεία αναλύσεων Dealogic, οι δημόσιες εγγραφές των εταιρειών του κλάδου τεχνολογίας έχουν ξεπεράσει τα επτά δισ. δολάρια από τις αρχές του έτους, ξεπερνώντας τα κεφάλαια που αντλήθηκαν το 2015 και το 2016. Σε όλη τη διάρκεια του 2017, οι δημόσιες εγγραφές των τεχνολογικών εταιρειών διαμορφώθηκαν στα 13 δισ. δολάρια. Αυτό σημαίνει ότι τα επτά δισ. δολάρια που έχουν καταφέρει να συγκεντρώσουν οι startups μόνο το πρώτο τρίμηνο του 2018 ξεπερνούν το ήμισυ των 13 δισ. δολαρίων που αντλήθηκαν σε όλη τη διάρκεια του περυσινού έτους. Οι μικρότερες νεοφυείς εταιρείες προχωρούν στη δημόσια εγγραφή τους σε ένα στάδιο που μπορούν να προσελκύσουν μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον.

Η New York Times αναφέρεται στην περίπτωση του Τζέισον Πρέσμαν, στελέχους στη Shasta Ventures, που είχε επενδύσει 17 εκατ. δολάρια προ δεκαετίας στη Zuora, μια εταιρεία ανάπτυξης λογισμικού για επιχειρήσεις. Μετά τη δημόσια εγγραφή της Zuora στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης την περασμένη Πέμπτη, η επένδυση του κ. Πρέσμαν αποτιμήθηκε στα 150 εκατ. δολάρια, ύστερα από την άνοδο της τιμής της μετοχής κατά 43% την πρώτη μέρα της διαπραγμάτευσής της.

Μεγαλύτεροι παίκτες του Διαδικτύου, όπως η Uber και η Airbnb, επίσης στρέφονται στο χρηματιστήριο. Ο Ντάρα Κοσροβσάχι, ο νέος διευθύνων σύμβουλος της Uber, έχει δηλώσει ότι σχεδιάζει τη δημόσια εγγραφή της πλατφόρμας διασύνδεσης ιδιωτών οδηγών με πελάτες σε ένα ή δύο χρόνια. Σήμερα, η αξία της Uber ανέρχεται στα 68 δισ. δολάρια. «Οι αποτιμήσεις αυτών των εταιρειών έχουν φθάσει σε πολύ υψηλά επίπεδα την τελευταία πενταετία, αλλά δεν μπορεί να εξαργυρώσει κανείς τα κέρδη του άμεσα, πουλώντας μετοχές. Σε τελική ανάλυση, ένας επενδυτής ενδιαφέρεται για το τι θα πάρει πίσω σε ρευστό», σχολιάζει ο Μπιλ Γκάρλεϊ, ένας από τους μεγαλύτερους επενδυτές της Uber. Η Airbnb, η αξία της οποίας αποτιμάται σε 29,3 δισ. δολάρια εκτός χρηματιστηρίου, έχει συμπεριλάβει ανεξάρτητα διευθυντικά στελέχη στο διοικητικό της συμβούλιο, κίνηση που εκλαμβάνεται ως προετοιμασία για τη δημόσια εγγραφή της.

Πριν από ένα χρόνο, η Wall Street δεν έτρεφε τόσο υψηλές προσδοκίες, διότι η δημόσια εγγραφή κάποιων νεοφυών εταιρειών δεν στέφθηκε σε επιτυχία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν η Snap, η εταιρεία που κατέχει την εφαρμογή ανταλλαγής νομισμάτων Snapcat. Λίγους μήνες μετά τη δημόσια εγγραφή της Snap, η τιμή της μετοχής υποχώρησε σε επίπεδα χαμηλότερα από την τιμή εισαγωγής της. Παρ’ όλα αυτά, η Snap περιλαμβάνεται στις διαδικτυακές εταιρείες με τις υψηλότερες αποτιμήσεις στη χρηματιστηριακή αγορά, φθάνοντας τα 24,8 δισ. δολάρια. Ακολουθούν η υπηρεσία κοινωνικής δικτύωσης Twitter, η χρηματιστηριακή αξία της οποίας ανέρχεται σε 14,2 δισ. δολάρια, και η Dropbox, που η αξία της αποτιμάται σε 12,6 δισ. δολάρια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή