Συμφέρει τις ΗΠΑ η μείωση της φτώχειας

Συμφέρει τις ΗΠΑ η μείωση της φτώχειας

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και οι Ρεπουμπλικανοί στη Βουλή των Αντιπροσώπων έχουν κάνει τα πρώτα βήματα για να αφαιρέσουν το δίχτυ κοινωνικής ασφαλείας. Και ο μεν και οι δε διατείνονται ότι οι σχετικές δαπάνες είναι αντιπαραγωγικές, ενώ προσθέτουν ότι πρέπει να γίνουν πιο αυστηρές οι προδιαγραφές που ισχύουν για όσους απόρους και κοινωνικά περιθωριοποιημένους δικαιούνται κουπόνια σίτισης και περίθαλψης, βάσει του προγράμματος Medicaid. Οι Ρεπουμπλικανοί και ο Τραμπ επιμένουν ότι είναι πολύ γενναιόδωρα τα προνοιακά επιδόματα και οι όρoι βάσει των οποίων χορηγούνται πολύ χαλαροί. Συνήθως αυτό που συμβαίνει στην πραγματικότητα δεν έχει σχέση με τις πολιτικές δηλώσεις και διακηρύξεις. Οι Ηνωμένες Πολιτείες διαθέτουν το πιο διάτρητο δίκτυ κοινωνικής ασφαλείας μεταξύ των χωρών της Δύσης. Διαθέτουν πολύ λιγότερα κεφάλαια σε προνοιακά προγράμματα (ως ποσοστό του ΑΕΠ) από άλλες πλούσιες οικονομίες.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η πλειονότητα των Αμερικανών να φτωχύνουν κάποια στιγμή στη ζωή τους, ενώ το ποσοστό φτώχειας της χώρας συνήθως είναι πολύ κοντά στο υψηλότερα επίπεδα διεθνώς, ή ήδη τα έχει φθάσει και τα έχει ξεπεράσει. Αντί η κυβέρνηση να περικόπτει τα προγράμματα καταπολέμησης της φτώχειας, έπρεπε να κάνει την παρακάτω ερώτηση: ποιο είναι το κόστος αυτού του υψηλού ποσοστού φτώχειας για τη χώρας μας σε δολάρια και σεντ; Οσοι περιπίπτουν σε κατάσταση ένδειας, και ειδικά τα παιδιά, πληρώνουν βαρύ τίμημα. Αμέτρητες είναι οι έρευνες και οι μελέτες που δείχνουν τον σοβαρό αντίκτυπο στη σωματική και ψυχολογική υγεία των παιδιών, που ζουν στη φτώχεια και στην εξαθλίωση. Εν τω μεταξύ, τίθεται ακόμα μία ερώτηση, που δύσκολα μπορεί να απαντηθεί: ποιο είναι το οικονομικό κόστος για την αμερικανική κοινωνία; Τα τελευταία σαράντα χρόνια είχαν γίνει δύο απόπειρες για να δοθεί πειστική απάντηση στην παραπάνω ερώτηση. Η πιο πρόσφατη απόπειρα είχε να κάνει με έρευνα που έγινε πριν από δέκα χρόνια. Ο συνεργάτης μου Μάικλ Μακλάφλιν κι εγώ αποφασίσαμε να βρούμε την απάντηση σε αυτήν την ερώτηση, μελετώντας τα τελευταία επίσημα στοιχεία και τα ευρήματα σχετικών ερευνών. Ασχοληθήκαμε κυρίως με τον οικονομικό αντίκτυπο της παιδικής φτώχειας στην παραγωγικότητα, στο σύστημα υγείας και στο σύστημα απονομής δικαιοσύνης, αλλά και με τις αυξημένες δαπάνες που προκύπτουν εξαιτίας των άστεγων παιδιών και της κακοποίησής τους.

Σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Social Work Research, υπολογίσαμε ότι η παιδική φτώχεια κοστίζει στις Ηνωμένες Πολιτείες περίπου 1,03 τρισ. δολάρια (2015). Αυτός ο αριθμός ισοδυναμεί με το 5,4% του ΑΕΠ. Σκεφθείτε ότι τα φτωχά παιδιά μεγαλώνουν και διαθέτουν πολύ λιγότερα προσόντα από τα άλλα και είναι πιθανόν, εξαιτίας αυτής της συνθήκης, να συνεισφέρουν και λιγότερο στην παραγωγικότητα της οικονομίας. Συν τοις άλλοις, έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν παραβατική συμπεριφορά και προβλήματα υγείας. Τις επιπτώσεις υφίστανται τα ίδια τα παιδιά και η κοινωνία στην ολότητά της.

Ακόμα πιο ξεκάθαρη εικόνα της σοβαρότητας του θέματος δίνουν και πάλι οι αριθμοί, ειδικά αν το κόστος της παιδικής φτώχειας αντιπαραβληθεί με το σύνολο των ομοσπονδιακών δαπανών για το 2015. Εκείνη τη χρονιά, η κυβέρνηση δαπάνησε 3,7 τρισ. δολάρια, οπότε το 28% αφορούσε το κόστος της παιδικής φτώχειας. Εξίσου σημαντικό είναι και το πόση εξοικονόμηση πόρων θα επιτυγχανόταν αν σταδιακά εξέλιπε αυτό το φαινόμενο. Σύμφωνα με την ανάλυσή μας, για κάθε δολάριο που δαπανάται για την εξάλειψη της φτώχειας των παιδιών, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα είχαν εξοικονομήσει τουλάχιστον 7 δολάρια ως προς τα κεφάλαια που προϋπολογίζονται για αυτό το θέμα. Η μείωση της φτώχειας δεν είναι μόνο επιβεβλημένη υπό το πρίσμα της κοινωνικής δικαιοσύνης αλλά και οικονομικά επωφελής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή