Το Κονκλάβιο (17/04/18)

3' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πόλεμος μέσω ΣτΕ

Δεν έχει αρχίσει ακόμη ο Πόλεμος των Aστρων ανάμεσα στην Εκκλησία και στην κυβέρνηση και δη τον υπουργό Παιδείας. Eχω, όμως, την εντύπωση ότι τώρα αρχίζει, με τελευταίο επεισόδιο την προσφυγή της Εκκλησίας στο ΣτΕ για αντισυνταγματικότητα των διατάξεων του Προεδρικού Διατάγματος με το οποίο ο Κώστας Γαβρόγλου στην πραγματικότητα αφαίρεσε με το «έτσι θέλω» από τον νέο οργανισμό του υπουργείου Παιδείας (από την αποστολή της Παιδείας) την ανάπτυξη της θρησκευτικής συνείδησης.

Η ανατομία μιας αφαίρεσης

Η αφαίρεση, αν και χειρουργική, δεν είναι όσο «αθώα» μοιάζει, πολλώ δε μάλλον οι επιπλοκές της. Oπως το έθεσε πηγή μου, αν το υπουργείο Παιδείας δεν είναι υπεύθυνο για την ανάπτυξη της θρησκευτικής συνείδησης, τότε γιατί προσλαμβάνει καθολικούς ιεροδιδασκάλους και μάλιστα αυτούς που υποδεικνύει η Καθολική Εκκλησία; Αν αφαιρεθεί, για παράδειγμα, η επίμαχη αναφορά, τότε ποια είναι η νομιμοποιητική βάση ώστε να εξακολουθήσουν να προσλαμβάνονται από το κράτος μουσουλμάνοι ιεροδιδάσκαλοι στη Θράκη; Εκτός αν ο υπουργός αποφάσισε να κάνει «δωράκι» στην Aγκυρα την κατάργησή τους μετά την προσπάθεια για λειτουργία δίγλωσσων νηπιαγωγείων… Και οι Αρμένιοι δάσκαλοι που προσλαμβάνονται από το υπουργείο για τη διδασκαλία της θρησκείας των Αρμενίων; Και οι Εβραίοι για τη διδασκαλία του Ιουδαϊσμού; Εγώ, πάλι, διερωτώμαι: Αν δεν είναι το εν λόγω υπουργείο υπεύθυνο για την ανάπτυξη της θρησκευτικής συνείδησης, τότε ποιος θα καλύψει το κενό; Θα αναλάβει, για παράδειγμα, η Τουρκία τους μουσουλμάνους της Δυτικής Θράκης;

Τετελεσμένα

Καυτά ερωτήματα που ζητούν απαντήσεις και τα οποία υποθέτω ότι θα απασχολήσουν τη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου. Εγώ να σημειώσω ότι της κίνησης Γαβρόγλου δεν προηγήθηκαν ενημέρωση και διάλογος με καμία από τις θρησκευτικές κοινότητες. Υποψιάζομαι ότι ο υπουργός ήθελε απλά να δημιουργήσει τετελεσμένα. Η συνέχεια επί του ΣτΕ θα έχει ενδιαφέρον, αν και υποψιασμένοι παρατηρητές ήδη προδικάζουν ότι η απόφαση δεν θα χαροποιήσει την κυβέρνηση.

Παλιές αγάπες

Μπορεί οι μετέχοντες στο Κίνημα Αλλαγής και κυρίως ο Σταύρος Θεοδωράκης να λέει κάθε μέρα το δικό του «απεταξάμην» στην «πασοκοποίηση» του εγχειρήματος, αλλά η καρδιά του το ξέρει… Το λέω επειδή πληροφορούμαι ότι μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΙΝΑΛ στο «Κάραβελ» την Κυριακή, δεν συνέχισε το βράδυ του με τους νεότευκτους «συντρόφους». Αντ’ αυτού, προτίμησε να θυμηθεί τις παλιές του αγάπες. Για την ακρίβεια, ότι υπήρξε ροκάς. Το λέω επειδή πληροφορούμαι ότι ο Σταύρος πήγε σε γνωστό μαγαζί του Κολωνακίου, όπου έπαιζε η μπάντα «Αχτύπητα Φιλέτα», μέλος της οποίας είναι ένας παλιός του γνώριμος (από τις μέρες που κάλυπτε το «Ποτάμι»): ο Κωνσταντίνος Ζούλας. Οι παλιές αγάπες πάνε στον παράδεισο.

Eξυπνη γεωργία

Eχω την εντύπωση ότι δεν το έβαλε και μαράζι ο Γιάννης Μανιάτης που δεν μετέχει στην Εκτελεστική Επιτροπή του ΚΙΝΑΛ. (Τι νόημα έχει, άλλωστε, να είσαι ένας ανάμεσα σε 40, πολλώ δε μάλλον όταν υπήρξες υποψήφιος για την ηγεσία του νέου φορέα); To λέω επειδή έκανε γκράντε εμφάνιση χθες το βράδυ σε εκδήλωση στο Aργος για την έξυπνη γεωργία: δηλαδή πώς η νέα τεχνολογία και η 4η Βιομηχανική Επανάσταση –άγνωστος όρος στην Ελλάδα– θα βοηθήσει τον ελληνικό αγροτικό τομέα να μειώσει κατά 60% το κόστος καλλιέργειας και να αυξήσει κατά 40% τα έσοδα. Προχωρημένες συζητήσεις, μακριά από τα μετρήματα κομματικών κουκιών…

Ζήτω η Ελλάς…

Σας είχα γράψει τόσο για τη σχεδιαζόμενη ομιλία του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στην εκδήλωση του Ιδρύματος Κωνσταντίνος Καραμανλής, για την επέτειο των 20 χρόνων από τον θάνατο του Καραμανλή στις 26 Απριλίου, όσο και για το παρασκήνιο της ματαίωσής της. To οποίο, για να το θέσω κομψά, δεν άφησε καλές εντυπώσεις στις Βρυξέλλες, αφού ο πρόεδρος της Κομισιόν ήθελε σώνει και καλά –τόση πλάτη έβαλε…– να απευθυνθεί στους Eλληνες. Και θα το κάνει. Μόνο που αντί να μιλήσει μέσω Ιδρύματος, θα μιλήσει μέσω κυβέρνησης. Για την ακρίβεια, μέσω της Βουλής των Ελλήνων, καθώς ο Λουξεμβούργιος θα έρθει στην Αθήνα στις 26 και 27 Απριλίου και θα απευθύνει τα μηνύματά του σε πανηγυρική συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής. Θυμίζω ότι την τιμή αυτή το ελληνικό Κοινοβούλιο την έχει επιφυλάξει μέχρι σήμερα σε δύο Αμερικανούς (Κλίντον, Μπους ο πρεσβύτερος) και σε δύο Γάλλους προέδρους (Σαρκοζί, Ολάντ). Λέτε να αναφωνήσει «ζήτω η Ελλάς;» όπως ο Μπους;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή