Βενιζέλος για ελληνοτουρκικά: Απαιτείται στρατηγική, όχι παιγνίδια εθνικολαϊκισμού

Βενιζέλος για ελληνοτουρκικά: Απαιτείται στρατηγική, όχι παιγνίδια εθνικολαϊκισμού

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον κίνδυνο για ενδεχόμενο θερμό επεισοδίο στο Αιγαίο, ενδεχόμενο το οποίο υπάρχει τα τελευταία 45 χρόνια, σημειώνει ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος.

Μιλώντας στην ιστοσελίδα capital, o κ. Βενιζέλος επισημαίνει πως αυτό που έχει σημασία είναι η ελληνική πλευρά να μην παρασύρεται στο παιχνίδι της έντασης και να παραμένουν πάντα οι διπλωματικοί δίαυλοι ανοιχτοί. Συνιστά ψυχραιμία και να μη θυσιάζεται η αμυντική πολιτική στον βωμό μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων. «Να μην έχουμε μία αυτοματοποιημένη συμπεριφορά χωρίς στρατηγική σκέψη. Πρέπει η εθνική μας στρατηγική να έχει μεγαλύτερο βάθος» υπογραμμίζει.

Οσον αφορά τον κίνδυνο θερμού επεισοδίου, ο κ. Βενιζέλος αναφέρει: «Κοιτάξτε, κίνδυνος θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο υπάρχει εδώ και 45 χρόνια. Από το 1973, πριν από την εισβολή στην Κύπρο. Και έχουμε πορευτεί όλο αυτό το διάστημα με μια πρακτική, η οποία έχει οδηγήσει δυστυχώς, στην αδρανοποίηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, επειδή η κατάσταση είναι από την φύση της ασύμμετρη και ετεροβαρής».

«Η θυσία του Γιώργου Μπαλταδώρου δεν ήταν επί ματαίω» αναφέρει ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, προσθέτοντας ότι ο ήρωας πιλότος υπηρέτησε μία εθνική στρατηγική και η θυσία του προκάλεσε σοκ και στις δύο πλευρές του Αιγαίου.

Οσον αφορά στο παιγνίδι της έντασης που παίζει η Τουρκία ο κ. Βενιζέλος αναφέρει: «Δεν πρέπει να μπαίνουμε σε αυτό το παιχνίδι της έντασης και της ανακύκλωσης αυτής της ατμόσφαιρας για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης. Στην Τουρκία πρωτίστως, αλλά φοβάμαι και εδώ, στην Ελλάδα, υπάρχει ένα παιχνίδι εσωτερικής κατανάλωσης. Το οποίο είναι φθηνό και επικίνδυνο. Ένα παιχνίδι υπερπατριωτισμού, εθνικολαϊκισμού που δεν έχει καμία σχέση με τον πατριωτισμό και την άμυνα της χώρας. Την πραγματική άσκηση εξωτερικής και πολιτικής άμυνας. Η οποία δεν θέλει πολλά λόγια, θέλει πολλή σκέψη και ετοιμότητα».

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει σταθερά ότι η χώρα έχει ανάγκη από μία κυβέρνηση ευρωπαϊκών δυνάμεων και από τις εκλογές πρέπει να προκύψει η στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ. «Οι εκλογές δεν θα είναι παιδική εκδομή» σημειώνει, τονίζοντας ότι την πρωτοβουλία των κινήσεων πρέπει να την αναλάβει η Δημοκρατική Παράταξη και να καλέσει σε συνεργασία όλους όσοι συμφωνούν στις βασικές προγραμματικές θέσεις της, ενώ θεωρεί ότι όλες οι προσπάθειες για συνεννόηση με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι καταδικασμένες σε αποτυχία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή