Ρουμανία: Δίωξη Ιλιέσκου για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας

Ρουμανία: Δίωξη Ιλιέσκου για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρώην πρόεδρος Ίον Ιλιέσκου διώκεται για «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» στην υπόθεση-ποταμό της αιματηρής περιόδου που ακολούθησε την αντικομμουνιστική εξέγερση του Δεκεμβρίου 1989 στη Ρουμανία, ανακοίνωσε σήμερα στο Βουκουρέστι η εισαγγελία του ανώτατου δικαστηρίου.

Οι διώξεις αυτές αφορούν εσκεμμένα μέτρα «αντιπερισπασμού» που ελήφθησαν μετά την πτώση του κομμουνιστή δικτάτορα Νικολάε Τσαουσέσκου και της συζύγου του, της Έλενα Τσαουσέσκου, οι οποίοι δικάσθηκαν με συνοπτικές διαδικασίες και εκτελέσθηκαν στις 25 Δεκεμβρίου 1989.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα μέτρα αυτά, καθώς ενίσχυαν τότε «την τρομοκρατική ψύχωση πού είχε φθάσει σε παροξυσμό μεταξύ των στρατιωτικών και των ένοπλων πολιτών», οδήγησαν κυρίως σε πολυάριθμες καταστάσεις «αδελφοκτόνων πυρών».

Ο Ίον Ιλιέσκου «δέχθηκε και επικύρωσε μέτρα στρατιωτικού χαρακτήρα, ορισμένα από τα οποία είχαν προφανή χαρακτήρα αντιπερισπασμού», σύμφωνα με ανακοίνωση των εισαγγελέων.

Η εν λόγω ανακοίνωση συνιστά έναν νέο σταθμό σ' αυτή τη διαδικασία, η οποία είχε μπει στο αρχείο το 2015, όμως άνοιξε και πάλι το 2016 με απόφαση του Εφετείου.

Δύο υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι των ενόπλων δυνάμεων διώκονται επίσης για έκδοση «διαταγών» και δημοσιοποίηση πληροφοριών «αντιπεριπασμού» αντιστοίχως, ανακοίνωσε η εισαγγελία.

Ο Ιωσήφ Ρους, πρώην διοικητής της Πολεμικής Αεροπορίας, διώκεται σε σχέση με τον θάνατο 48 ανθρώπων στο αεροδρόμιο του Οτοπένι (κοντά στο Βουκουρέστι) στις 23 Δεκεμβρίου 1989, όταν στρατιωτικοί του υπουργείου Άμυνας και της Σεκουριτάτε (η μυστική πολιτική αστυνομία) αντάλλαξαν πυρά εξαιτίας σύγχυσης.

Συνολικά 1.104 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη Ρουμανία στη διάρκεια των γεγονότων του Δεκεμβρίου 1989, 162 πριν από την πτώση του Τσαουσέσκου, ο οποίος είχε διατάξει την καταστολή των διαδηλώσεων, και 942 τις ημέρες που ακολούθησαν, σύμφωνα με έναν απολογισμό που, 28 χρόνια μετά, παραμένει αμφίβολος.

Ηλικίας σήμερα 88 ετών, ο Ιλιέσκου διετέλεσε πρόεδρος της Ρουμανίας από το 1989 έως το 1996 και στη συνέχεια από το 2000 έως το 2004.

Οι εισαγγελείς είχαν ζητήσει στις αρχές Απριλίου το πράσινο φως από τον νυν πρόεδρο της Ρουμανίας, τον Κλάους Γιοχάνις, για να ασκήσουν δίωξη σε βάρος του Ιλιέσκου και του πρώην πρωθυπουργού Πέτρε Ρομάν για ένα άλλο σκέλος του «Φακέλου της Επανάστασης». Την περασμένη εβδομάδα, ο Γιοχάνις ανακοίνωσε πως συμφωνεί.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή