Τσίπρας: «Δεν παζαρεύουμε ούτε σπιθαμή ελληνικής γης»

Τσίπρας: «Δεν παζαρεύουμε ούτε σπιθαμή ελληνικής γης»

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η συνεχιζόμενη ένταση στο Αιγαίο δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστη την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Καστελλόριζο, δεδομένων και των τουρκικών θέσεων σε σχέση με το ακριτικό νησί. Ο Αλέξης Τσίπρας έστειλε από εκεί πολλαπλά μηνύματα προς την ηγεσία της γείτονος. Μήνυμα αποφασιστικότητας της Αθήνας για υπεράσπιση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων, μήνυμα ετοιμότητας για άμεση απάντηση στις όποιες προκλήσεις, αλλά και μήνυμα ότι οι διμερείς σχέσεις θα πρέπει να επιστρέψουν στην κανονικότητα που θα επιτρέψει την ανάπτυξη της οικονομικής συνεργασίας, της συνεργασίας στο εμπόριο και τον τουρισμό ανάμεσα στις δύο πλευρές προς αμοιβαίο όφελος. Πάντως, δεν πέρασε απαρατήρητο το γεγονός ότι από την κυβερνητική αποστολή στο ακριτικό νησί με τον ιδιαίτερο συμβολισμό για τα εθνικά θέματα απουσίαζε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος, ενώ τον πρωθυπουργό συνόδευε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ευάγγελος Αποστολάκης.

«Η Ελλάδα δεν απειλεί κανέναν, αλλά δεν φοβάται και κανέναν», δήλωσε ο κ. Τσίπρας, για να προσθέσει ότι «απ’ άκρη σ’ άκρη δεν διαπραγματευόμαστε, δεν παζαρεύουμε, δεν εκχωρούμε ούτε σπιθαμή γης». Ακολούθως, τόνισε ότι «δεν απειλούμε κανέναν, διότι επιδιώκουμε πάντα τη συνεργασία, τον αλληλοσεβασμό και την ειρηνική συνύπαρξη με τους γείτονές μας», ενώ υπογράμμισε τον ρόλο της χώρας ως πυλώνα σταθερότητας σε μια ευρύτερα αποσταθεροποιημένη περιοχή.

Ο πρωθυπουργός χαιρέτισε ως «ένδειξη πραγματικά καλής θέλησης» την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε μαζί του ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, προκειμένου να συλλυπηθεί για την απώλεια του σμηναγού Γ. Μπαλταδώρου. «Αυτές οι κινήσεις καλής θέλησης πρέπει να έχουν συνέχεια. Οχι τα προκλητικά διαγγέλματα, όχι οι προκλήσεις επιθετικότητας», ανέφερε.

Εν τω μεταξύ, το ζήτημα της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις απασχόλησε τη συζήτηση χθες στο Ευρωκοινοβούλιο με τον Εμανουέλ Μακρόν. Ο Γάλλος πρόεδρος σημείωσε ότι «η θέση της Γαλλίας είναι πάγια: Η Γαλλία συμπαραστέκεται σε κράτη-μέλη όταν απειλείται η κυριαρχία τους». Προσέθεσε, μάλιστα, ότι ο ίδιος θεωρεί ότι κάθε χώρα έχει δικαίωμα στην άμυνα, έτσι και η Ελλάδα με την Τουρκία, κάτι που, όπως είπε, το έχει αναφέρει και σε συνομιλίες με τον κ. Τσίπρα.

Την ίδια στιγμή, ιδιαίτερη αναφορά στις εντάσεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο γίνεται από την Κομισιόν στην ετήσια έκθεση για την ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας. Υπάρχει, επίσης, μνεία στην ανησυχία που είχε εκφράσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τη συνεχιζόμενη κράτηση πολιτών της Ε.Ε. στην Τουρκία, συμπεριλαμβανομένων των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή