Φόβοι ρήξης Ιράν – Ισραήλ

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί η ρήξη μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Ρωσίας να αποσοβήθηκε –τουλάχιστον για την ώρα– στη Συρία, αλλά η δεύτερη, μεγάλη απειλή, να προκληθεί δηλαδή στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Ιράν, ενισχύεται από μέρα σε μέρα.

Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης δημοσιοποίησαν χθες δορυφορικές φωτογραφίες και χάρτη πέντε συριακών βάσεων, υποστηρίζοντας ότι στεγάζουν πολιτικά αεροπλάνα και μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) του Ιράν. Τα σχετικά ρεπορτάζ ανέφεραν ότι τα πολιτικά αεροσκάφη μεταφέρουν όπλα στη Συρία και συνοδεύονταν από τα ονόματα τριών Ιρανών αξιωματικών, οι οποίοι υποτίθεται ότι διευθύνουν τις επιχειρήσεις.

Η διαρροή

Το σύνολο των πολιτικών αναλυτών στο Ισραήλ εκτιμούσε ότι η διαρροή προερχόταν απευθείας από το υπουργείο Αμυνας και ότι προλειαίνει ψυχολογικά το έδαφος για νέα ενδεχόμενη επίθεση εναντίον ιρανικών στόχων στη Συρία. Δεν θα είναι, άλλωστε, η πρώτη φορά. Στις 10 Φεβρουαρίου, οι Ισραηλινοί ανατίναξαν ιρανικό drone και βομβάρδισαν τη συριακή αεράμυνα, η οποία ωστόσο κατάφερε να καταρρίψει ένα μαχητικό αεροπλάνο F-16 της ισραηλινής αεροπορίας. Στις 9 Απριλίου, το Ιράν και η Ρωσία κατηγόρησαν το Ισραήλ ότι βομβάρδισε τη συριακή βάση T-4, κοντά στη Χομς, σκοτώνοντας επτά στελέχη των Φρουρών της Επανάστασης, επίλεκτης ένοπλης δύναμης της Ισλαμικής Δημοκρατίας. Οι Ισραηλινοί απέφυγαν να επιβεβαιώσουν ή να διαψεύσουν την πληροφορία, η οποία θεωρείται ωστόσο ακριβής από το σύνολο των ανεξάρτητων παρατηρητών. Σύμφωνα με το Τελ Αβίβ, η βάση Τ-4 φιλοξενεί ιρανικά drones, τα οποία εκτελούν κατασκοπευτικές πτήσεις κοντά στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ.

Μετά την επιδρομή της 9ης Απριλίου, οι Φρουροί της Επανάστασης προειδοποίησαν ότι το Ισραήλ θα «τιμωρηθεί» για την πράξη του. Ενδεχομένως, η κλιμάκωση της ψυχολογικής πίεσης του Ισραήλ να αποσκοπεί, σε πρώτο χρόνο, να αποτρέψει απαντητικό πλήγμα της Τεχεράνης. Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση του Μπέντζαμιν Νετανιάχου έχει δηλώσει ότι δεν θα ανεχθεί μόνιμη στρατιωτική παρουσία του Ιράν στη γειτονική Συρία.

Ουδέν σχόλιον από Ισραήλ

Τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη τα κρατικά μέσα ενημέρωσης στη Δαμασκό ανέφεραν ότι ενεργοποιήθηκε η συριακή αεράμυνα και κατέρριψε εισερχόμενους πυραύλους, χωρίς να κατονομάσουν τον επιτιθέμενο. Το Ισραήλ απέφυγε, κατά την πάγια συνήθειά του, να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει ότι είχε ξεκινήσει επίθεση, ενώ οι Αμερικανοί ξεκαθάρισαν ότι δεν είχαν οποιαδήποτε ανάμειξη, ούτε σχεδίαζαν νέο πλήγμα στη Συρία. Τελικά, η ένταση εκτονώθηκε, όταν η Δαμασκός διευκρίνισε ότι η αεράμυνα ενεργοποιήθηκε από λάθος συναγερμό και ότι ουδεμία επίθεση έλαβε χώρα εναντίον της.

Χθες, οι διεθνείς παρατηρητές του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων έφτασαν στην Ντούμα για να ερευνήσουν την καταγγελία περί χημικής επίθεσης, η οποία στάθηκε αφορμή για την πυραυλική επίθεση ΗΠΑ – Γαλλίας – Βρετανίας, το περασμένο Σάββατο. Την ίδια ώρα, ο κυβερνητικός στρατός του προέδρου Ασαντ ξεκινούσε επίθεση εναντίον των ισλαμιστών που ελέγχουν τον παλαιστινιακό καταυλισμό του Γιαρμούκ, στα περίχωρα της Δαμασκού, με στόχο να ξεριζώσει τον τελευταίο θύλακο αντικαθεστωτικών κοντά στη συριακή πρωτεύουσα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή