Μακρόν: Ενίσχυση της ευρωπαϊκής κυριαρχίας

Μακρόν: Ενίσχυση της ευρωπαϊκής κυριαρχίας

3' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η αληθινή Γαλλία επέστρεψε. Η ιστορία του (ευρωπαϊκού) μέλλοντος γράφεται σήμερα!». Με αυτά τα λόγια, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν- Κλοντ Γιούνκερ εξέφρασε τον ενθουσιασμό του για την πρώτη ομιλία τού Εμανουέλ Μακρόν από το βήμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο. Τον ίδιο ενθουσιασμό μοιράστηκε η πλειονότητα του σώματος. Εκατοντάδες ευρωβουλευτές σηκώθηκαν όρθιοι για να επιδοκιμάσουν με παρατεταμένα χειροκροτήματα την ομιλία του 40χρονου προέδρου, ο οποίος είχε γιορτάσει τη νίκη του, τον περασμένο Μάιο, με την Ωδή στη Χαρά, τον επίσημο ύμνο της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Επτά μήνες μετά τις πολύκροτες ομιλίες του στην Πνύκα και στη Σορβόννη, όπου σκιαγράφησε το όραμά του για την ευρωπαϊκή μεταρρύθμιση, ο Εμανουέλ Μακρόν απευθύνθηκε άμεσα στους πολίτες της ηπείρου, με έναν λόγο που άλλοτε ήταν πολιτικά αιχμηρός και άλλοτε διανθιζόταν με ποιητικές εκφράσεις. «Φαίνεται να βρίσκεται σε εξέλιξη ένα είδος ευρωπαϊκού εμφυλίου πολέμου: ο εθνικός εγωισμός και τα αρνητικά αισθήματα (για τους άλλους) φαίνονται κάποιες φορές περισσότερο σημαντικά από εκείνα που μας ενώνουν», τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος.

Την αισιοδοξία που προκάλεσε στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο η εκλογή του Γάλλου προέδρου, μετρίασαν τους επόμενους μήνες οι νίκες των εθνικιστών και λαϊκιστών σε Αυστρία, Τσεχία, Ιταλία και, πρόσφατα, στην Ουγγαρία του Βίκτορ Oρμπαν. Αν και απέφυγε προσωπικές αναφορές, ο Γάλλος πρόεδρος ήταν πολύ αυστηρός στις προειδοποιήσεις του: «Η καταστροφική τάση που θα μπορούσε να μας οδηγήσει στην άβυσσο είναι ο εθνικισμός, η άρνηση της ελευθερίας… Βλέπουμε τον αυταρχισμό να διαδίδεται γύρω μας. Η απάντηση δεν είναι η αυταρχική δημοκρατία, αλλά η κυριαρχία της δημοκρατίας».

Εν όψει των εκλογών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που θα γίνουν την άνοιξη του 2019, ο Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε δημόσιο διάλογο για το μέλλον της Ευρώπης και τόνισε ότι η απάντηση στις προκλήσεις της εποχής δεν μπορεί να είναι η αναδίπλωση στον εθνικό απομονωτισμό, αλλά η ενίσχυση της «ευρωπαϊκής κυριαρχίας» στον σύγχρονο κόσμο. «Χρειαζόμαστε μια κυριαρχία μεγαλύτερη από τη δική μας», είπε χαρακτηριστικά. Στο επίπεδο των συγκεκριμένων προτάσεων, ξεχωρίζουν η επιβολή νέου φόρου στους γίγαντες του Διαδικτύου προς όφελος του κοινοτικού προϋπολογισμού, η απευθείας ενίσχυση των τοπικών κοινοτήτων που επωμίζονται το βάρος του μεταναστευτικού, η πιο στενή συνεργασία στο επίπεδο της άμυνας και η μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης.

Απαντώντας σε ερώτηση ευρωβουλευτή γύρω από τις μελλοντικές σχέσεις Ευρωπαϊκής Ενωσης – Βρετανίας, ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε, μεταξύ σοβαρού και αστείου, ότι το καλύτερο θα ήταν να μείνει, τελικά, η Βρετανία στην Eνωση και ότι, σε κάθε περίπτωση, το Λονδίνο θα χρειαστεί να κάνει δύσκολες επιλογές. Κάποια στιγμή ύψωσε τους τόνους, όταν πιέστηκε από ευρωβουλευτές για την απόφασή του να συμμετάσχει η Γαλλία στους αμερικανικούς βομβαρδισμούς κατά της Συρίας. «Είναι αλήθεια ότι αυτά τα πλήγματα δεν διευθετούν τίποτα, αλλά βάζουν τέλος σε μια κατάσταση (αναφορικά με τη χρήση χημικών όπλων). Οσοι σοκάρονται κάθε φορά με τις εικόνες των παιδιών, αυτοί οι ίδιοι θέλουν άραγε να μείνουν αδρανείς μπροστά σε αυτή την κατάσταση;», διερωτήθηκε.

Αναζήτηση κοινών θέσεων

Αύριο Πέμπτη, ο Εμανουέλ Μακρόν θα έχει συνάντηση εργασίας με την Αγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο προς αναζήτηση κοινών θέσεων γύρω από τη μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης, ενόψει της Συνόδου Κορυφής του Ιουνίου. Χθες, η Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε ότι η χώρα της «θα έχει τη δική της συμβολή και θα βρει κοινό έδαφος με τη Γαλλία», ενώ προσέθεσε ότι η προώθηση της τραπεζικής ένωσης αποτελεί προτεραιότητα για την ίδια. Η κοινοβουλευτική ομάδα των Χριστιανοδημοκρατών είναι απρόθυμη να δεχθεί οτιδήποτε θα μπορούσε να επιβαρύνει τους Γερμανούς φορολογουμένους.

Ωστόσο, ο εκπρόσωπος των Σοσιαλδημοκρατών, Κάρστεν Σνάιντερ, δήλωσε ότι «είναι ώρα να αναλάβουμε τις ευθύνες μας», προσθέτοντας ότι οι Ευρωπαίοι περίμεναν έξι μήνες τη Γερμανία να σχηματίσει κυβέρνηση. Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, το οποίο συμμετέχει στην κυβέρνηση συνασπισμού υπό την Αγκελα Μέρκελ, βρίσκεται πιο κοντά προς τις θέσεις Μακρόν για τη μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης. Χθες, ο Σοσιαλδημοκράτης υπουργός Οικονομικών Ολαφ Σολτς εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα υπάρξει γαλλογερμανική σύγκλιση πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή