Την ημερομηνία νίκης επί των βυζαντινών δυνάμεων επέλεξε ο Μπαχτσελί για τις πρόωρες εκλογές

Την ημερομηνία νίκης επί των βυζαντινών δυνάμεων επέλεξε ο Μπαχτσελί για τις πρόωρες εκλογές

1' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην πρόταση του επικεφαλής του εθνικιστικού MHP της Τουρκίας, ο οποίος υποστήριξε ότι οι βουλευτικές και προεδρικές εκλογές πρέπει να γίνουν στις 26 Αυγούστου, αντί της προγραμματισμένης ημερομηνίας του Nοεμβρίου 2019 αναφέρεται με δημοσίευμα του το πρακτορείο Bloomberg.

Μάλιστα το πρακτορείο σχολιάζει και την επιλογή της ημερομηνίας της 26ης Αυγούστου από τον Ντεβλέτ Μπαχτσελί. Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, η «συγκεκριμένη ημερομηνία αποτελεί την ημερομηνία επετείου σημαντικής στρατιωτικής νίκης επί των βυζαντινών δυνάμεων πριν από τουλάχιστον 900 χρόνια και η οποία αποτελεί μια προσπάθεια να αξιοποιηθεί ο εντεινόμενος εθνικισμός που χαρακτηρίζει τις τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις, ενώ μάλιστα βρίσκονται σε εξέλιξη οι επιχειρήσεις στη Συρία».

Πρόκειται επί της ουσίας για την επέτειο της μάχης του Ματζικέρτ, όπου ο Αλπ Αρσλάν, σουλτάνος των Σελτζούκων Τούρκων, νίκησε τον αυτοκράτορα Ρωμανό Διογένη και μπήκε στη Μικρά Ασία.

Ο εκπρόσωπος της τουρκικής κυβέρνησης, Μπεκίρ Μποζντάγ, σημείωσε ότι το κυβερνών ΑΚΡ ουδέποτε έχει προκηρύξει πρόωρες εκλογές, αλλά η πρόταση θα εξεταστεί.

Η ανησυχία της τουρκικής κυβέρνησης είναι ότι δεν θα μπορέσει να συντηρήσει τους τρέχοντες ρυθμούς καλπάζουσας οικονομικής ανάπτυξης έως το 2019 και ως εκ τούτου έχει συμφέρον να επισπευσθούν οι εκλογές. Μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν συμφέρουσα και για τον Μπαχτσελί, ο οποίος εποφθαλμιά μια θέση στην κυβέρνηση, στο πλαίσιο της «Λαϊκής Συμμαχίας» που έχει συνάψει με το ΑΚΡ του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν.

Σημειώνεται ότι για σήμερα έχει προγραμματιστεί συνάντηση του Ταγίπ Ερντογάν με τον Ντεβλέτ Μπαχτσελί για το θέμα αυτό. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή