Αναβάθμιση κατοικίας σε «ενεργειακή κατηγορία Alpha» δίνει η Alpha Bank με το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον ΙΙ»

Αναβάθμιση κατοικίας σε «ενεργειακή κατηγορία Alpha» δίνει η Alpha Bank με το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον ΙΙ»

3' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ενεργειακή απόδοση των κτιρίων έρχεται στο προσκήνιο και στην Ελλάδα, όπου τα τελευταία χρόνια γίνονται προσπάθειες αναβάθμισης των υποδομών, στο πλαίσιο και των δεσμεύσεων της χώρας μας έναντι της Ε.Ε. Μελέτες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας εκτιμούν ότι με ένα φιλόδοξο πρόγραμμα αναβάθμισης της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε, με ορίζοντα το 2050, να εξοικονομείται ενέργεια 57 GW. Όση δηλαδή καταναλώνουν η Αυστρία και η Ολλανδία μαζί.

Στην Ελλάδα, περισσότερα από ένα στα δύο σπίτια έχουν κατασκευαστεί πριν από το 1981, όταν θεσμοθετήθηκε ο πρώτος κανονισμός θερμομόνωσης και στη συντριπτική τους πλειονότητα είναι πραγματικές ενεργειακές παγίδες. Ενεργειακά «σπάταλα» δεν είναι μόνο τα παλαιότερα σπίτια, καθώς ακόμη και οι νεότερες κατοικίες δεν ευθυγραμμίζονται πάντα με τις πιο φιλικές προς το περιβάλλον και την τσέπη του ιδιοκτήτη ενεργειακές προδιαγραφές. Ο Έλληνας σήμερα κάθε άλλο παρά είναι σε θέση να… παινέψει ενεργειακά το σπίτι του και προτιμά να… «πέσει να τον πλακώσει», καθώς αδυνατεί να υποστηρίξει το υψηλό -πολλές φορές- κόστος της ενεργειακής του αναβάθμισης.

Απάντηση σε αυτό τον δυσεπίλυτο γρίφο φιλοδοξεί να δώσει το συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα «Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον» του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το οποίο «τρέχει» για δεύτερη φορά στην Ελλάδα. Το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον II» παρέχει κίνητρα στους πολίτες να βελτιώσουν την ενεργειακή απόδοση του σπιτιού τους, εξοικονομώντας χρήματα και ενέργεια και αυξάνοντας την αξία του.

Κατηγορία Alpha

Τη δυνατότητα για αναβάθμιση της κατοικίας τους σε «ενεργειακή κατηγορία Alpha» δίνει η Alpha Bank, η οποία συμμετέχει δυναμικά στο «Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον ΙΙ», όπως, άλλωστε, είχε κάνει και στην πρώτη έκδοση του αντίστοιχου Προγράμματος. Με σεβασμό στις ανάγκες του Έλληνα και αποδεικνύοντας έμπρακτα το ενδιαφέρον της για το περιβάλλον, η Τράπεζα χορηγεί στους δικαιούχους εξαιρετικά ευνοϊκά δάνεια με επιδοτούμενο επιτόκιο.

Στόχος της Alpha Bank, η οποία και στην πρώτη έκδοση του Προγράμματος είχε εξαιρετικά ενεργή συμμετοχή, είναι να σταθεί αρωγός στους κατόχους σπιτιών που επιθυμούν να αναβαθμίσουν ενεργειακά τις κατοικίες τους προς όφελος των ιδίων, αλλά και του περιβάλλοντος. Χρήση των εξαιρετικά ευνοϊκών δανείων της Alpha Bank μπορούν να κάνουν οι κάτοχοι μονοκατοικιών, πολυκατοικιών ή μεμονωμένων διαμερισμάτων τα οποία εντάσσονται στο πρόγραμμα. Παράλληλα, πελάτες της Τράπεζας, οι οποίοι δεν εντάσσονται στο Πρόγραμμα λόγω εισοδηματικών κριτηρίων, αλλά επιθυμούν να προχωρήσουν σε ενεργειακή αναβάθμιση του σπιτιού τους, έχουν έναν σύμμαχο στο πλευρό τους. Η Alpha Bank δίνει τη δυνατότητα κάλυψης των δαπανών της ενεργειακής αναβάθμισης με τη χορήγηση χαμηλότοκων δανείων από την κατηγορία προϊόντων «Alpha Πράσινες Λύσεις».

Θέλοντας μάλιστα να επιβραβεύσει περαιτέρω τους ιδιοκτήτες, οι οποίοι θα θελήσουν να αναβαθμίσουν ενεργειακά την κατοικία τους, κάνοντας την πιο φιλική προς το περιβάλλον, η Τράπεζα θέτει στη διάθεσή τους το Πρόγραμμα «Alpha Bonus». Έτσι με κάθε εκταμίευση, ανεξαρτήτως ποσού, θα αποδίδονται 35.000 Bonus πόντοι, οι οποίοι εξαργυρώνονται στην ευρύτατη γκάμα των συνεργαζόμενων εταιρειών, που συμμετέχουν στο «Alpha Bonus».

Επιλέξιμες παρεμβάσεις

Οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα «Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον ΙΙ» δικαιούνται επιχορήγηση κεφαλαίου έως και 70% του επιλέξιμου προϋπολογισμού, 100% επιδότηση τόκων και κάλυψη δαπάνης ενεργειακού επιθεωρητή, δυνητικών μελετών και συμβούλου έργου.

Οι επιλέξιμες προς χρηματοδότηση παρεμβάσεις μέσω του Προγράμματος αφορούν:

* Την τοποθέτηση θερμομόνωσης στο κέλυφος του κτηρίου, συμπεριλαμβανομένου δώματος/στέγης και πιλοτής (αφορά και πρόσθετες εργασίες, όπως αποξηλώσεις και αποκομιδή, επεμβάσεις στη στέγη πχ. αντικατάσταση κεραμιδιών).

* Την αντικατάσταση κουφωμάτων και την τοποθέτηση συστημάτων σκίασης (συμπεριλαμβάνονται και παρεμβάσεις στην εξώπορτα του κτηρίου, στα κουφώματα του κλιμακοστασίου, σε παντζούρια, ρολά, τέντες κτλ).

* Την αναβάθμιση του συστήματος θέρμανσης και παροχής ζεστού νερού χρήσης (αφορά και την αντικατάσταση εξοπλισμού του λεβητοστασίου και του δικτύου διανομής, την τοποθέτηση ηλιακού θερμοσίφωνα, συστήματα ελέγχου και αυτονομίας θέρμανσης κτλ).

Η γραμμή εξυπηρέτησης της Alpha Bank, στο 211 10 97000, είναι διαθέσιμη για όσους επιθυμούν να ενημερωθούν για το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον II».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή