Στο 6,8% το πρώτο τρίμηνο ο ρυθμός ανάπτυξης της Κίνας

Στο 6,8% το πρώτο τρίμηνο ο ρυθμός ανάπτυξης της Κίνας

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανάπτυξη 6,8% σημείωσε κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους η οικονομία της Κίνας, υπερβαίνοντας τις προβλέψεις της πλειονότητας των οικονομολόγων για ελαφρά επιβράδυνση στο 6,7%. Πολλοί οικονομικοί αναλυτές εξακολουθούν, πάντως, να προεξοφλούν ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης θα είναι χαμηλότεροι φέτος στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο. Σύμφωνα με τον Ντέιβιντ Φερνάντες, οικονομολόγο της Barclays, με ειδίκευση στα θέματα Ασίας – Ειρηνικού, μπορεί τα τελευταία στοιχεία να δείχνουν ότι η χρονιά ξεκίνησε πολύ δυναμικά, πλην όμως «επίκειται επιβράδυνση της ανάπτυξης». Μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο CNBC, ο κ. Φερνάντες προέβλεψε επιβράδυνση των επενδύσεων σε ακίνητα, καθώς η κυβέρνηση σκοπεύει να ανακόψει την υπερβολική κερδοσκοπία στον τομέα, ενώ παράλληλα καταβάλλει προσπάθειες για να περιορίσει την ατμοσφαιρική μόλυνση εξαιτίας της έντονης βιομηχανικής δραστηριότητας.

Τις εκτιμήσεις του φαίνεται να επιβεβαιώνουν τα τελευταία στοιχεία, καθώς φέρουν τη βιομηχανική παραγωγή να επιβραδύνεται τον Μάρτιο στο 6%, όταν ο αντίστοιχος ρυθμός το δίμηνο Ιανουαρίου -Φεβρουαρίου ήταν 7,2%. Την ίδια στιγμή, όμως, οι εκτιμήσεις για τις λιανικές πωλήσεις τον Μάρτιο κατατείνουν σε αύξηση 10,1%.

Σύμφωνα, πάντως, με τον Φερνάντες, όσο ισχυρή κι αν παραμένει η εγχώρια ζήτηση στην Κίνα, το Πεκίνο θα εξακολουθήσει να «πατάει φρένο», ώστε να επιτύχει την επιβράδυνση της οικονομίας. Την άποψή του συμμερίζεται ο Σίαν Φένερ, οικονομολόγος της Oxford Economics, ο οποίος υπογράμμισε χθες ότι οι πολιτικοί εγκέφαλοι του Πεκίνου «προσπαθούν να αποθερμάνουν την οικονομία και να περιορίσουν τον δανεισμό». Σύμφωνα με την Oxford Economics, η ανάπτυξη της Κίνας στο σύνολο του έτους θα περιοριστεί στο 6,4% και θα υπολείπεται ελάχιστα από τον στόχο του 6,5% που έχει θέσει το Πεκίνο για το 2018.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή