Ενδιαφέρον από 13 επενδυτικά σχήματα για την εξαγορά της IBG

Ενδιαφέρον από 13 επενδυτικά σχήματα για την εξαγορά της IBG

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεκατρία επενδυτικά σχήματα, μεταξύ των οποίων ισχυρά ελληνικά επιχειρηματικά ονόματα, αλλά και ξένα επενδυτικά funds και χρηματοοικονομικοί όμιλοι, εκδήλωσαν ενδιαφέρον για την εξαγορά της Επενδυτικής Τράπεζας (IBG).

Μεταξύ των ελληνικών συμμετοχών ενδιαφερόμενοι είναι η Quest Συμμετοχών του προέδρου του ΣΕΒ κ. Θεόδωρου Φέσσα, η Barniveld Enterprises, του ομίλου Βαρδινογιάννη και η Praxia Bank (πρώην Credicom). Εκτός από τις ελληνικές συμμετοχές ισχυρό είναι και το ενδιαφέρον από ξένα επενδυτικά σχήματα, στα οποία σύμφωνα με πληροφορίες περιλαμβάνεται o κινεζικός όμιλος Fosun, το Farallon Capital Management, που αγόρασε πρόσφατα μέρος των τραπεζικών δανείων της Euromedica, το Ambrosia Capital (με έδρα στο Λονδίνο και σημαντική δραστηριότητα στο Χ.Α.) κ.ά.

Την υψηλή συμμετοχή στο στάδιο της εκδήλωσης ενδιαφέροντος, που είναι το αρχικό στάδιο στη διαδικασία πώλησης, επιβεβαίωσε χθες με ανακοίνωσή της η EY, ως σύμβουλος του ειδικού εκκαθαριστή της Λαϊκής Τράπεζας Κύπρου, που είναι και ο πωλητής. Στη σχετική ανακοίνωση δεν κατονομάζει τους ενδιαφερόμενους επενδυτές και περιορίζεται στην υψηλή συμμετοχή, που σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς πυροδοτεί στη χώρα μας το ενδιαφέρον για τις ονομαζόμενες challenger banks, δηλαδή τις μικρές τράπεζες, που φιλοδοξούν να καλύψουν το κενό που θα αφήσουν πίσω τους οι συστημικές τράπεζες, λόγω των προβλημάτων διαχείρισης των κόκκινων δανείων. Οπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της η EY, κατόπιν της αξιολόγησης των εκδηλώσεων ενδιαφέροντος από πιθανούς επενδυτές στο πλαίσιο της διαδικασίας πώλησης των συμμετοχών της Λαϊκής Τράπεζας Κύπρου στην Επενδυτική Τράπεζα της Ελλάδος, τη CPB Asset Management ΑΕΔΑΚ και τη Laiki Factors & Forfeiters, σημειώνεται «εκδήλωση πολύ σημαντικού ενδιαφέροντος αναφορικά με τη διαδικασία πώλησης. Στην παρούσα φάση της διαδικασίας, υπάρχουν 13 επενδυτές, οι οποίοι επιλέχθηκαν για τη φάση υποβολής μη δεσμευτικών προσφορών. Οι προαναφερόμενοι επενδυτές προέρχονται κυρίως από τον διεθνή χώρο και ανάμεσα στους ενδιαφερομένους υπάρχει καλή αναλογία μεταξύ εταιρειών επενδύσεων (funds), τραπεζικών ιδρυμάτων και ομίλων επιχειρήσεων (conglomerates)». Θα ακολουθήσει το στάδιο της υποβολής μη δεσμευτικών προσφορών, προκειμένου στη συνέχεια να ανοίξουν τα data rooms και να υποβληθούν, το πιθανότερο εντός του καλοκαιριού, οι δεσμευτικές προσφορές.

Η επανεμφάνιση των μικρών τραπεζών ευνοείται από τη σταδιακή βελτίωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος, αλλά και την ανάγκη που υπάρχει για υγιείς χρηματοδοτήσεις, τη στιγμή που οι συστημικές τράπεζες ρίχνουν όλες τους τις δυνάμεις στην προσπάθεια μείωσης των κόκκινων δανείων. Στελέχη του χώρου διαβλέπουν την ευκαιρία για τη δημιουργία μιας παράλληλης τραπεζικής αγοράς, χωρίς τα βαρίδια και λάθη του παρελθόντος, αξιοποιώντας την τεχνολογία, όπως συνιστά η περίπτωση της Praxia, αλλά και την υποδομή που υπάρχει ήδη στην περίπτωση της IBG.

Η Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος εποπτεύεται από την ΤτΕ, διαθέτει πλήρη τραπεζική άδεια και είναι ταυτόχρονα μέλος του Χρηματιστηρίου Αθηνών και του Χρηματιστηρίου Αξιών της Κύπρου. Προσφέρει, παράλληλα, υπηρεσίες συναλλάγματος, διαχείρισης διαθεσίμων, ανταποκριτικής τραπεζικής και υποστήριξης διεθνούς εμπορίου. Διαθέτει υψηλό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας και χαμηλό βαθμό επισφαλών απαιτήσεων δανείων, αξιοσημείωτο μερίδιο στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, απασχολώντας συνολικά 186 εργαζομένους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή