Επιχειρηματίες του αύριο έτοιμοι σήμερα

Επιχειρηματίες του αύριο έτοιμοι σήμερα

3' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι διάδρομοι του Mall βούιζαν χθες έως νωρίς το απόγευμα, αλλά ήταν ένα βουητό διαφορετικής χροιάς: μαθητές από 54 σχολεία της Αττικής και της Νοτίου Ελλάδας, μαζί με τους καθηγητές και τους εθελοντές συμβούλους τους, είχαν στήσει περίπτερα σε δύο ορόφους παρουσιάζοντας τις επιχειρηματικές τους ιδέες. Ηταν η πρώτη από δύο μεγάλες εκθέσεις που θα λάβουν χώρα στο πλαίσιο του προγράμματος «Εικονική Επιχείρηση» του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων (ΣΕΝ), η συμμετοχή στο οποίο αυξάνεται σταθερά κάθε χρόνο.

Πρώτη στάση το περίπτερο των εκπαιδευτηρίων Μπουγά στην Καλαμάτα, που λίγες ώρες αργότερα θα κέρδιζαν το βραβείο της καλύτερης εταιρείας για το «έξυπνο» κράνος που επινόησαν. Μέλη της 20μελούς ομάδας μαθητών Β΄ Λυκείου εξηγούν στην «Κ» πώς κινητοποιήθηκαν έπειτα από σειρά θανατηφόρων τροχαίων στην περιοχή τους. Οπως εξηγούν, το κράνος, μέσω των αισθητήρων που διαθέτει, γνωρίζει αν έχει τοποθετηθεί στο κεφάλι του οδηγού. Μόνο τότε στέλνει σήμα για να πάρει μπρος ο κινητήρας. «Εχουμε ήδη έλθει σε επαφή με κατασκευαστές, αλλά και με ασφαλιστικές εταιρείες, που μπορούν να προσφέρουν πακέτα πιο φθηνής ασφάλισης σε μοτοσικλετιστές που έχουν το κράνος», αναφέρουν.

Επιχειρηματίες του αύριο έτοιμοι σήμερα-1

Η ομάδα από τα εκπαιδευτήρια Μπουγά στην Καλαμάτα, που βραβεύθηκε ως η καλύτερη εταιρεία στη χθεσινή έκθεση.

Το βραβείο για το καλύτερο περίπτερο έλαβε η ομάδα από το 1ο ΕΠΑΛ Ασπροπύργου, για την υπηρεσία «Ομηρος – Ρίχνω Φως στον Πολιτισμό», που διευκολύνει την πρόσβαση ατόμων χωρίς όραση σε μουσεία και άλλους χώρους πολιτισμού. Τα μέλη της ομάδας και η επιβλέπουσα εκπαιδευτικός, η Γεωργία Γιωτοπούλου, μιλάνε με ενθουσιασμό στην «Κ» για την ιδέα, όπως και άτομα χωρίς τη δυνατότητα όρασης (μεταξύ των οποίων και ένας ξεναγός) που το έχουν δοκιμάσει. «Ο Ασπρόπυργος είναι μία περιοχή με προβλήματα», λέει στην «Κ» ο Θεόδωρος Γατσώρης, διευθυντής του σχολείου. Με εκδηλώσεις σαν τη σημερινή, συνεχίζει, «τα παιδιά έχουν μια ευκαιρία να δείξουν τα προσόντα τους, την ποιότητά τους, την προσωπικότητά τους – και το ήθος τους».

Υπήρχαν και άλλες πολλές αξιοσημείωτες συμμετοχές. Αυτή του Κολλεγίου Ψυχικού, με το WARn, μία αμφίδρομη υπηρεσία επικοινωνίας πεζών-οδηγών σε επικίνδυνες διαβάσεις, που έλαβε το βραβείο καινοτομίας. Αυτή των έξι συμμαθητριών του 1ου Γενικού Λυκείου Καλύμνου, που ως απάντηση στο πρόβλημα αποψίλωσης του νησιού προτείνουν μία νέα καύσιμη ύλη από το αργής καύσης φυτό νάρθηκα, κουκούτσια ελιάς και ανακυκλωμένο χαρτί. Υπήρχε το Green Wash της Ιονίου Σχολής, μία υπηρεσία πλύσης αυτοκινήτου στο σημείο όπου έχει σταθμεύσει ο πελάτης, χωρίς τη χρήση νερού (με ένα ειδικό προϊόν, ελληνικής εταιρείας, που αποτελείται αποκλειστικά από βιοδιασπώμενα συστατικά).

Επιχειρηματίες του αύριο έτοιμοι σήμερα-2

Οι ομάδες λίγα λεπτά πριν από την ανακοίνωση των βραβείων. 

Αλλά και αυτή του Εσπερινού Γυμνασίου Αγίου Δημητρίου. Το προϊόν τους ονομάζεται «ΣΑΠΩΝ» – ένα βιολογικό σαπούνι. «Θέλαμε να δουλέψουμε στα χνάρια της κυκλικής οικονομίας», λέει στην «Κ» ο Φάνης Τζίτζας, 23 ετών, που εργάζεται σε μεταφορική εταιρεία και το βράδυ πηγαίνει σχολείο. «Δεν παράγουμε απόβλητα, ενώ χρησιμοποιούμε απόβλητα από ελαιοτριβεία, ως πρώτη ύλη, μαζί με ζωικό λίπος, άργιλο και χολή», σημειώνει. «Οι ηλικίες στην ομάδα είναι από 14 ετών έως και κοντά στα 50», λέει η Δήμητρα Φίλιου, η επιβλέπουσα εκπαιδευτικός. Οι περισσότεροι δεν μπορούσαν να είναι παρόντες στην έκθεση, εξηγεί, για να μη χάσουν το μεροκάματο. «Ηταν έκπληξη πόσο ποιοτικές ήταν οι ιδέες, τόσο από άποψη πρωτοτυπίας, όσο και τεχνικά», δηλώνει στην «Κ» ο νέος πρόεδρος του Σωματείου, Μάρκος Βερέμης, προσθέτοντας ότι ήταν καλύτερες από πολλές πιο ώριμες επιχειρηματικές προτάσεις που βλέπει ως επενδυτής. «Πολλοί μαθητές έδειχναν εντυπωσιακή κατανόηση του τι σημαίνει επιχειρηματικότητα». Με το ΣΕΝ, πλέον, όπως λέει, παρά τις αρχικές αρνητικές αντιδράσεις, να έχει αποκτήσει ευρεία αποδοχή στα σχολεία, το έδαφος είναι γόνιμο για την επέκταση της εκμάθησης της επιχειρηματικότητας.

To ΣΕΝ είναι μέλος του παγκόσμιου οργανισμού Junior Achievement Worldwide, που εφαρμόζει προγράμματα επιχειρηματικότητας και βασικών αρχών οικονομίας στην εκπαίδευση σε 122 χώρες, συμπεριλαμβανομένων και 40 ευρωπαϊκών. Στις 27 του μηνός θα γίνει η δεύτερη μεγάλη έκθεση του προγράμματος «Εικονική Επιχείρηση», στη Θεσσαλονίκη. Στο τέλος της σχολικής χρονιάς, οι ομάδες –συνολικά 135 από όλη τη χώρα– θα συμμετάσχουν σε πανελλήνιο διαγωνισμό, ο νικητής του οποίου θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον πανευρωπαϊκό διαγωνισμό του Junior Achievement Europe.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή