Πολ Μον, ένας σπουδαίος φιλέλλην

Πολ Μον, ένας σπουδαίος φιλέλλην

Κύριε διευθυντά

Ο Σουηδός διπλωμάτης Πολ Μον (1898-1957) υπήρξε ο πρώτος πρόεδρος της επιτροπής διαχειρίσεως βοηθημάτων του ΔΕΣ στην Ελλάδα της Κατοχής (από τον Σεπτέμβριο του 1942 μέχρι τον Ιούλιο του 1943). Η προσφορά του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού στην πενόμενη Ελλάδα της Κατοχής υπήρξε σημαντική, αν και είναι ελάχιστα γνωστή.

Στις αναμνήσεις του με τον τίτλο «Η αποστολή μου στην κατεχόμενη Ελλάδα», εκδόσεις Μέτρον, περιγράφει λιτά και αδρά τις δυσκολίες που συνάντησε για τον εφοδιασμό της Ελλάδας με τα στοιχειώδη τρόφιμα, αλλά και τη βοήθεια την οποία παρέσχε η οργάνωση των ομογενών της Αμερικής, «Ελληνική Πολεμική Περίθαλψη», της οποίας «η ψυχή που διηύθυνε την οργάνωση αυτή και κινητήρια δύναμή της, ήταν ο Σπύρος Σκούρας, μεγαλοεπιχειρηματίας του κινηματογράφου και πρόεδρος της Twentieth Centure Fox» και εκφράζεται λίαν επαινετικά για τους Ελληνες μετανάστες, «ελάχιστοι είναι οι μετανάστες που ενώνουν όσο οι Ελληνες την αφοσίωση στη νέα τους πατρίδα με τόσο έντονη αγάπη για τη μητέρα πατρίδα». Διατυπώνει εξάλλου μια κρίση διαχρονικής σημασίας και επικαιρότητας την οποία αν είχαν ακολουθήσει οι ανεύθυνοι πολιτικοί της καταστροφικής μεταπολίτευσης, ασφαλώς δεν θα είχαμε φτάσει στη σημερινή κατάσταση. Γράφει λοιπόν στις αναμνήσεις του ο Πολ Μον: «Τίποτε δεν είναι πιο δύσκολο να θυσιασθή από ένα δικαίωμα αποκτημένο δίκαια ή άδικα».

Αντωνης Ν. Βενετης, Μοναστηράκι Δωρίδος

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή