Το Κονκλάβιο (18/04/18)

3' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Rhodos Palace όπως Ηρώδου Αττικού

Μεγάλες στιγμές ζει από την Κυριακή παρακαλώ, η Ρόδος. Διότι αν είσαι, ας πούμε, υπουργός, γιατί να τρέξεις να ακούσεις την εισήγηση του πρωθυπουργού τελευταία στιγμή την Τρίτη και να μην καταλύσεις στο Rhodos Palace από την Κυριακή; Κάπως έτσι, ο περιβάλλων χώρος του ξενοδοχείου και όχι μόνο θύμισε σε Δωδεκανήσιο πληροφοριοδότη μου σκηνές από το κέντρο της Αθήνας και δη από την Ηρώδου Αττικού: πολλοί αστυνομικοί, πολλές κλούβες των ΜΑΤ, πολλοί παρατρεχάμενοι. Ακόμα μεγαλύτερες στιγμές, πάντως, έζησε το Καστελλόριζο, οι κάτοικοι του οποίου άκουσαν τον πρωθυπουργό να εγκαινιάζει την αφαλάτωση που υπάρχει εδώ και χρόνια στο νησί. Ομολογώ, βέβαια, ότι υπάρχουν και χειρότερα, αφού έχει τύχει η κυβέρνηση να ξαναεγκαινιάσει έργο άλλης κυβέρνησης.

Αφαλάτωση για ιθαγενείς

Εξηγούμαι: Το Καστελλόριζο είχε αφαλάτωση εδώ και χρόνια. Ομως, λόγω κόστους λειτουργίας (είναι ενεργοβόρος και δεν υπήρχαν πόροι για τη μισθοδοσία του προσωπικού), σταδιακά εγκαταλείφθηκε και η υδροδότηση του νησιού μέχρι πρόσφατα γινόταν με υδροφόρες. Στη συνέχεια κατασκευάστηκε φράγμα από το υπουργείο Γεωργίας. Φευ, όμως, έπαθε ζημιά στη μεμβράνη λόγω ακραίου καιρικού φαινομένου και δεν επισκευάστηκε ποτέ, λόγω διαμάχης του εργολάβου με το υπουργείο. Η κυβέρνηση, ας πούμε, θα μπορούσε να το είχε λύσει. Αλλά προχώρησε τα εγκαίνια των δύο compact container, έργο παλαιόθεν προγραμματισμένo… Ηταν δίκαιο και έγινε πράξη.

Δυσφορία ισοδυνάμου

Μαθαίνω, πάντως, ότι στην κλειστή μάζωξη που έκαναν οι δήμαρχοι της Δωδεκανήσου προ αφίξεως Τσίπρα, η ατμόσφαιρα δεν ήταν και πολύ χαρμόσυνη. Το λέω επειδή πληροφορούμαι ότι έχουν ισχυρές ενστάσεις για το περίφημο μεταφορικό ισοδύναμο της κυβέρνησης και τον τρόπο με τον οποίο σκοπεύει να το εφαρμόσει. Μου λένε μάλιστα ότι δήμαρχος –είχε μάλιστα συναντήσει πρόσφατα τον Τσίπρα– σχολίασε σχετικά ότι «θα τρίζουν τα κόκαλα του Τάσου Αλιφέρη». Θυμίζω ότι ο εκλιπών επαναστάτης δήμαρχος της Τήλου είχε προτείνει την επίλυση του προβλήματος της προσβασιμότητας των νησιών με τη θεσμοθέτηση και εφαρμογή του Μεταφορικού Ισοδυνάμου στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες. Πάντως, οι δήμαρχοι δεν έχουν χαρεί και με τις ανακοινώσεις του Πάνου Σκουρλέτη για τον εκλογικό νόμο. Με απλά λόγια, δεν θέλουν με τίποτα την απλή αναλογική, καθώς θεωρούν ότι θα είναι η αποθέωση της συναλλαγής.

Πώς να μιλήσεις στα παιδιά…

Υποψιάζομαι ότι ο ως πατέρας τριών παιδιών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει βρει τον τρόπο ώστε να κάνει τα παιδιά να τον ακούνε. Τους μιλά σαν να είναι μεγάλοι. Το λέω επειδή μαθαίνω ότι έτσι αντιμετώπισε τους μαθητές κατά τη χθεσινή του επίσκεψη στην εμπορική έκθεση του Σωματείου Νεανικής Επιχειρηματικότητας. Ο Μητσοτάκης πέρασε απ’ όλα τα περίπτερα και ρωτούσε τους επιχειρηματίες-μαθητές σαν να ήταν πραγματικοί επιχειρηματίες πώς σκοπεύουν να εξελίξουν την επιχείρησή τους, πώς θα πουλήσουν το προϊόν τους και άλλα παρόμοια. Ιδιαιτέρως στάθηκε σε μαθητικό application που είχε συγκεντρωμένα όλα τα extreme sports που μπορεί να κάνει κανείς στην Ελλάδα και σε ποιο μέρος. Λες και δεν φτάνει η πολιτική….

Βεδουίνοι στις Αλπεις

Δεν πίστευαν στα αυτιά τους στην Πειραιώς το βράδυ της Δευτέρας, ακούγοντας τον Αλέξη Τσίπρα από τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση να μιλά για την αξία της επιχειρηματικότητας και να καλεί τους εκπροσώπους των fund managers να τον εμπιστευθούν. Κάποιος κοντά στον τρίτο όροφο σχολίασε ότι είναι «σαν να παραδίδει βεδουίνος μαθήματα αλπικού σκι». Στην Ελλάδα όλα γίνονται…

Η Αμερική συναντά το Βυζάντιο

Οταν η αμερικανική διπλωματία συναντά τη βυζαντινή, τα λόγια είναι περιττά. Κάπως έτσι, και ο Τζέφρεϊ Πάιατ, ο οποίος βρίσκεται στο Αγιον Ορος και συγκεκριμένα στη Μονή Βατοπεδίου, σχολίασε με ανάρτησή του στο Τwitter ότι το Ορος είναι «ένα πραγματικά πνευματικό μέρος». Η ανάρτηση συνοδεύεται από φωτογραφίες του Πάιατ με τον ηγούμενο της Μονής, αρχιμανδρίτη Εφραίμ και όχι μόνο. Ο Αμερικανός πρέσβης απευθύνει τις δέουσες ευχαριστίες στον Εφραίμ που του σύστησε «την πλούσια ιστορία του Βατοπεδίου στην πρώτη μου στάση εδώ», ενώ δηλώνει ότι εντυπωσιάστηκε από «την πρωτοποριακή έρευνα και τις ιδέες της μονής για τα βιολογικά φυτικά προϊόντα της». Πληροφορούμαι δε ότι ο πρέσβης συνεχίζει το πνευματικό ταξίδι σε άλλη μονή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή