Χαν: «Εφικτή μια συμφωνία για την ονομασία της ΠΓΔΜ»

Χαν: «Εφικτή μια συμφωνία για την ονομασία της ΠΓΔΜ»

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά περίπου μια δεκαετία η ΕΕ δρομολογεί νέα διεύρυνση. Η Κομισιόν τάχθηκε χθες υπέρ της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία και την ΠΓΔΜ. «Και οι δύο χώρες έχουν καταφέρει πολλά τους τελευταίους μήνες και αυτό οφείλουμε να το αναγνωρίσουμε», δήλωσε στο Στρασβούργο ο ευρωπαίος επίτροπος Διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν. Από τις έξι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων η ΕΕ έχει ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις μόνο με τη Σερβία και το Μαυροβούνιο, οι οποίες αν όλα πάνε καλά θα ενταχθούν στην ΕΕ το 2025.

ια την ΠΓΔΜ ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια στην ευρωπαϊκή της πορεία είναι το ανοιχτό ζήτημα της ονομασίας. Σε συνέντευξή του στην DW ο αυστριακός επίτροπος Γιοχάνες Χαν διαβλέπει ωστόσο συμφωνία Αθήνας-Σκοπίων:

«Είμαι αισιόδοξος ότι τις επόμενες εβδομάδες είναι εφικτή μια συμφωνία στο ζήτημα της ονομασίας. Νομίζω ότι οι σχέσεις Ελλάδας και ΠΓΔΜ βρίσκονται σε πολύ καλύτερο επίπεδο. Την ίδια στιγμή και οι σχέσεις Σκοπίων-Σόφιας έχουν βελτιωθεί, με τις δύο χώρες να δρομολογούν την υπογραφή συμφωνίας καλής γειτονίας. Θεωρώ ότι η νέα κυβέρνηση στα Σκόπια κάνει καλή δουλεία. Χαιρετίζω επίσης ότι η αντιπολίτευση διαδραματίζει πλέον έναν πιο εποικοδομητικό ρόλο, επέστρεψε στη Βουλή και συμμετέχει πιο ενεργά στην πολιτική ζωή, κυρίως ως προς την ευρωπαϊκή προοπτική της ΠΓΔΜ».

«Φιλόδοξος στόχος η ένταξη Σερβίας και Μαυροβουνίου το 2025»

Πολλές χώρες των Δυτικών Βαλκανίων αντιμετωπίζουν την ίδια στιγμή σειρά σημαντικών προβλημάτων στο δρόμο προς την Ευρώπη. Ο λόγος κυρίως για την Βοσνία-Ερζεγοβίνη και το Κοσσυφοπέδιο.

«Είναι κοινό μυστικό ότι η Βοσνία-Ερζεγοβίνη και το Κοσσυφοπέδιο εξακολουθούν να αποτελούν τη μεγαλύτερη πρόκληση, τονίζει ο αυστριακός επίτροπος. Ως προς την Βοσνία-Ερζεγοβίνη η κατάσταση είναι πιο περίπλοκη από τις γειτονικές τους χώρες. Στο Κοσσυφοπεδιο θα πρέπει να δούμε πως θα εξελιχθεί ο διάλογος με τη Σερβία. Εκεί απαιτείται μια δεσμευτική συμφωνία που να ρυθμίζει τις διμερείς σχέσεις. Θα πρέπει ωστόσο να σημειώσουμε ότι μετά από δυόμιση χρόνια επιλύθηκε η συνοριακή διένεξη Κοσσυφοπεδίου-Μαυροβουνίου, γεγονός που οφείλεται αναμφίβολα στην ευρωπαϊκή προοπτική και των δύο χωρών».

Πόσο ρεαλιστικός είναι ωστόσο ο στόχος για ένταξη της Σερβίας και του Μαυροβουνίου σε επτά χρόνια από σήμερα; «Σε πολιτικό επίπεδο το διάστημα φαίνεται πολύ μακρινό. Αυτό όμως θα σήμαινε ότι οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι 2023. Θεωρητικά είναι εφικτό, αλλά πρόκειται για έναν πολύ φιλόδοξο στόχο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή