Το σινεμά επιστρέφει στη Σαουδική Αραβία μετά από 35 χρόνια (Φωτό)

Το σινεμά επιστρέφει στη Σαουδική Αραβία μετά από 35 χρόνια (Φωτό)

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά από περίπου 35 χρόνια απαγόρευσης, η κινηματογραφική ψυχαγωγία επιστρέφει για τα καλά στη Σαουδική Αραβία, η οποία εγκαινιάζει σήμερα, Τετάρτη, την πρώτη της κινηματογραφική αίθουσα στη χώρα, με μία προβολή της ταινίας «Μαύρος Πάνθηρας» της Μάρβελ.

Η μεγάλη αμερικανική εμπορική επιτυχία θα προβληθεί σε μία νέα κινηματογραφική αίθουσα στο Ριάντ, η οποία κατασκευάστηκε από την αμερικανική εταιρεία AMC Entertainment. H σημερινή προβολή, καθώς και οι επόμενες που θα ακολουθήσουν καθ' όλη τη διάρκεια του Απριλίου, θα είναι ιδιωτικές, με μοναδικούς θεατές ανώτατους κυβερνητικούς αξιωματούχους, διπλωμάτες και προσωπικότητες του επιχειρηματικού κόσμου. Από τον Μάιο και έπειτα οι προβολές θα είναι πλεόν ανοιχτές και στο ευρύ κοινό.

Το σινεμά επιστρέφει στη Σαουδική Αραβία μετά από 35 χρόνια (Φωτό)-1

Η σημερινή προβολή θα έχει και κάτα κάποιο τρόπο «δοκιμαστικό» χαρακτήρα, καθώς η πρώτη κινηματογραφική αίθουσα στη σαουδαραβική πρωτεύουσα στήθηκε σχετικά βιαστικά, σε μία συναυλία αίθουσα, η οποία αναδιαμορφώθηκε για τις νέες κινηματογραφικές της ανάγκες.

Η εταιρεία με έδρα τις Ηνωμένες Πολιτείες προγραμματίζει να ανοίξει 40 κινηματογράφους σε 15 πόλεις του βασιλείου τα επόμενα πέντε χρόνια και συνολικά 50-100 σε 25 πόλεις μέχρι το 2030, οι οποίοι αναμένεται να αντιπροσωπεύουν το 5-10% των εσόδων της. Επιπλέον, το σαουδαραβικό καθεστώς σκοπεύει μέχρι το 2030 η χώρα να έχει περίπου 350 σινεμά, τα οποία θα αντιστοιχούν σε 2.500 αίθουσες, με στόχο οι πωλήσεις των εισιτηρίων να ξεπερνούν το ένα δισεκατομμύριο δολάρια ετησίως.

Το σινεμά επιστρέφει στη Σαουδική Αραβία μετά από 35 χρόνια (Φωτό)-2

Εντούτοις, η προβολή του «Μαύρου Πάνθηρα» δεν είναι η πρώτη προβολή μετά την άρση της απαγόρευσης, καθώς από τον Ιανουάριο έχουν ξεκινήσει να προβάλλονται διάφορες παιδικές ταινίες κινουμένων σχεδίων σε προσωρινές και «αυτοσχέδιες» αίθουσες της χώρας.

Ο 32χρονος πρίγκιπας διάδοχος του βασιλείου, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, προωθεί ένα γενικότερο κύμα μεταρρυθμίσεων στην υπερσυντηρητική μουσουλμανική χώρα τα τελευταία δύο χρόνια, στο πλαίσιο των οποίων εντάσσεται και η φιλελευθεροποίηση της ψυχαγωγίας των Σαουδαράβων.

Το σινεμά επιστρέφει στη Σαουδική Αραβία μετά από 35 χρόνια (Φωτό)-3

Το βασίλειο του Κόλπου προχώρησε στην απαγόρευση των κινηματογράφων στις αρχές της δεκαετίας του '80, κάτω από τις πιέσεις της σαουδαραβικής κοινωνίας, η οποία είχε αρχίσει να υιοθετεί μία πιο σκληρή ερμηνεία της ισλαμικής πίστης.

Μολαταύτα, οι Σαουδάραβες παρέμειναν διψασμένοι καταναλωτές των προϊόντων της δυτικής κουλτούρας, με τις ταινίες του Χόλιγουντ και τις αμερικανικές τηλεοπτικές σειρές να προβάλλονται σε μεγάλο βαθμό πίσω από τα κλειστά παράθυρα των σπιτιών.

Το σινεμά επιστρέφει στη Σαουδική Αραβία μετά από 35 χρόνια (Φωτό)-4

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή