Αυξήσεις μισθών 7,3% σε τρεις δόσεις για 2,3 εκατ. Γερμανούς δημοσίους υπαλλήλους

Αυξήσεις μισθών 7,3% σε τρεις δόσεις για 2,3 εκατ. Γερμανούς δημοσίους υπαλλήλους

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σπανίως επικροτεί η ΕΚΤ τη βελτίωση μισθών, αλλά η σημαντική αύξηση που απέσπασε χθες το γερμανικό συνδικάτο Verdi, του δημοσίου τομέα, αποτελεί εξαίρεση. Η συμφωνία εργαζομένων και του γερμανικού Δημοσίου θα ενισχύσει την κατανάλωση και τον πληθωρισμό στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης και μαζί τον πληθωρισμό σε ολόκληρο το μπλοκ, ελπίζει η ΕΚΤ.

Η συμφωνία περιλαμβάνει αύξηση μισθού αρκετά πάνω από τον πληθωρισμό για 2,3 εκατομμύρια Γερμανούς δημοσίους υπαλλήλους, ενισχύοντας την ευρύτερη μεταστροφή της γερμανικής οικονομίας προς την κατανάλωση, που το 2017 είχε αντικαταστήσει το εξωτερικό εμπόριο ως τον βασικό μοχλό ανάπτυξης της Γερμανίας.

Η περίπλοκη συμφωνία περιλαμβάνει αύξηση μισθού κατά 3,2% αναδρομικά από την 1η Μαρτίου, κατά 3,1% από τον Απρίλιο του 2019 και κατά 1% από τον Μάρτιο του 2020. Δεδομένου πως ο πληθωρισμός στη Γερμανία προβλέπεται να κινηθεί κάτω από το 2% το 2018-2019, η συμφωνία θα αυξήσει το πραγματικό τους εισόδημα, πιθανότατα και την κατανάλωση. «Είναι το καλύτερο αποτέλεσμα εδώ και πολλά χρόνια», δήλωσε ο Φρίσκε Μπρσίρσκε, επικεφαλής του εργατικού συνδικάτου Verdi. Ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ δήλωσε πως η συμφωνία θα κοστίσει στο γερμανικό Δημόσιο επιπλέον 2,2 δισ. ευρώ τον χρόνο ενώ θα καταστήσει ελκυστικότερη την καριέρα στον δημόσιο τομέα. «Είμαι ικανοποιημένος. Τα δημόσια οικονομικά δεν θα πιεστούν υπερβολικά», δήλωσε. Ο Γκρεγκ Φουτσέζι, οικονομολόγος της JPMorgan στο Λονδίνο, σχολίασε πως «είναι ενθαρρυντικό ότι οι δυνατές συμφωνίες που είχε πετύχει ο μεταποιητικός τομέας δεν ήταν οι μοναδικές, αλλά πως και άλλοι τομείς πετυχαίνουν αύξηση μισθού». Τον Φεβρουάριο το συνδικάτο IG Metall είχε πετύχει αύξηση μισθού κατά σχεδόν 4% για το 2018 και το 2019 για τα 3,9 εκατ. μέλη του.

Ο λόγος που η συμφωνία ικανοποίησε τους κεντρικούς τραπεζίτες στη Φρανκφούρτη είναι πως οι εργαζόμενοι στη Γερμανία έχουν αρχίσει να αποσπούν υψηλότερους μισθούς, γεγονός που αναμένεται να εξελιχθεί σε πληθωριστικές πιέσεις που θα βοηθήσουν την ΕΚΤ να πετύχει τον στόχο για πληθωρισμό ελάχιστα κάτω από 2%, κάτι που δεν έχει καταφέρει μετά το 2013. «Η εποχή των συμφωνιών για υπερβολικά χαμηλή αύξηση μισθών είναι σαφώς παρελθόν», σχολίασε ο Γιοργκ Κρέμερ, οικονομολόγος της Commerzbank. H EKT περιμένει εναγωνίως την εμφάνιση πληθωριστικών πιέσεων καθώς ελπίζει να ολοκληρώσει στο τέλος του έτους το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που είχε αρχίσει τον Μάρτιο του 2015. Χθες η Eurostat αναθεώρησε στο 1,3% από 1,4% τον ρυθμό του πληθωρισμού για τον Μάρτιο.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή