Μοσκοβισί για Ελλάδα: Νέα συμφωνία για τήρηση των μεταρρυθμίσεων μετά τη λήξη του προγράμματος

Μοσκοβισί για Ελλάδα: Νέα συμφωνία για τήρηση των μεταρρυθμίσεων μετά τη λήξη του προγράμματος

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ – ΑΠΟΣΤΟΛΗ. Την εκτίμηση ότι είναι περισσότερο από «όνειρο θερινής νυκτός» η ολοκλήρωση όλων των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα μέχρι το Eurogroup στις 21 Ιουνίου εξέφρασε σήμερα ο Επίτροπος Νομισματικών Υποθέσεων Π. Μοσκοβισί από την Ουάσιγκτον σε ομιλία του στο Peterson Foundation.

Ο κ. Μοσκοβισί τόνισε ότι χρειάζονται τέσσερις προϋποθέσεις για την επιτυχημένη έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα. Πρώτη η ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης. Αυτή δεν πρέπει να είναι τόσο απαιτητική όσο η τρίτη αξιολόγηση είπε ο κ Μοσκοβισί ενώ πρόσθεσε πως «κάθε καθυστέρηση θα στοίχιζε περισσότερο».

Για αυτό ο κ. Μοσκοβισί εξέφρασε την ελπίδα ότι η επίσκεψη των θεσμών στις αρχές του επόμενου μήνα θα μπορέσει να επιτύχει μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, η οποία θα εγκριθεί από το Εurogroup του Μαΐου. Δεύτερον θα χρειαστεί μία συμφωνία μετά την λήξη του προγράμματος που θα υποστηρίζει τη συνεχή εφαρμογή μεταρρυθμίσεων, καθώς και την επιδίωξη υγιών δημοσιονομικών πολιτικών – η οποία όμως δεν αποτελεί ένα νέο πρόγραμμα. «Κανείς δεν το θέλει αυτό», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Μοσκοβισί.

Τρίτον ο κ. Μοσκοβισί τόνισε την ανάγκη για μια ένα αξιόπιστο μελλοντικό αναπτυξιακό σχέδιο για τη χώρα «που σχεδιάζεται και ανήκει στην Ελλάδα», όπως είπε καθώς η ανάπτυξη της οικονομίας, η δημιουργία επενδύσεων και η δημιουργία θέσεων εργασίας πρέπει να είναι τώρα οι προτεραιότητες της Ελλάδας.

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών αναμένεται να παρουσιάσει αυτό το σχέδιο αναλυτικά στον Eurogroup της επόμενης εβδομάδας στη Σόφια της Βουλγαρίας. Και τέταρτον μία συμφωνία για τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους κάτι που είναι επίσης στην ημερήσια διάταξη της συνάντησής στη Σόφια την επόμενη εβδομάδα.

«Αυτό που θέλουμε, είναι να γίνει η Ελλάδα μια κανονική οικονομία πάλι, πλήρως υπεύθυνη για τις δικές της υποθέσεις, και σταθερά αγκυροβολημένη στην καρδιά της ευρωζώνης», είπε χαρακτηριστικά τονίζοντας ότι καμία άλλη χώρα δεν έχει γίνει το σύμβολο της κρίσης της ευρωζώνης και νιώσει το οικονομικό και κοινωνικό της αντίκτυπο τόσο έντονα όσο η Ελλάδα για αυτό και «το τέλος του ελληνικού προγράμματος θα κλείσει και την κρίση αυτή έστω και συμβολικά».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή