Αντίδραση Αγκυρας στην Κομισιόν με επίθεση σε Ελλάδα

Αντίδραση Αγκυρας στην Κομισιόν με επίθεση σε Ελλάδα

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια έμμεση πλην σαφής επίθεση εναντίον της Ελλάδας ήταν, πρακτικά, η απάντηση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις πενιχρές επιδόσεις της Αγκυρας στους περισσότερους τομείς που σχετίζονται με την πιθανή ενταξιακή πορεία της στην Ε.Ε. Παρότι η ανακοίνωση εκδόθηκε αργά το βράδυ της Τρίτης, πριν δηλαδή την κοινοποίηση της απόφασης να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές στις 24 Ιουνίου από τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είναι απολύτως σαφές πως είναι ενταγμένη στην ατμόσφαιρα υψηλών τόνων που έχει επιλέξει να καλλιεργήσει η Αγκυρα έναντι της Αθήνας.

Ο ανταποκριτής του BBC στην Τουρκία Μαρκ Λόουεν εκτίμησε χθες ότι η Αγκυρα μπορεί να χρησιμοποιήσει την Ελλάδα κατά την προεκλογική περίοδο με τον ίδιο τρόπο με τον οποίο εργαλειοποίησε τις διαφορές με την Ολλανδία πριν από το περυσινό δημοψήφισμα. Οι τουρκικές ειρωνείες ήταν χθες εμφανείς και στο Twitter, όπου ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας Ομέρ Τσελίκ σχολίασε τη δήλωση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Καστελλόριζο ως «παράδειγμα» που πρέπει να ακολουθεί ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος. «Ο Ελληνας πρωθυπουργός είπε ότι “οι προκλήσεις και η επιθετικότητα δεν αποτελούν ένδειξη ισχύος”, ο υπουργός Αμυνας θα πρέπει να ακούσει αυτή τη φράση, να την απομνημονεύσει και να την επαναλαμβάνει κάθε μέρα», ανέφερε ο κ. Τσελίκ. Στην ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ αναφέρεται ευθέως ότι «οι βράχοι των Ιμίων, τα χωρικά τους ύδατα και ο εναέριος χώρος τους είναι αποκλειστικά υπό την τουρκική κυριαρχία». Μάλιστα, οι Τούρκοι επιτίθενται στην Ε.Ε., κατηγορώντας τις Βρυξέλλες ότι στηρίζουν την Αθήνα στις διμερείς διαφορές με την Αγκυρα. «Η στήριξη που παρέχεται ως “λευκή επιταγή” από την Ε.Ε. σε χώρες-μέλη στη διαμάχη τους με τρίτες χώρες δεν συμβάλλει στην επίλυση αυτών των ζητημάτων στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας και του διεθνούς δικαίου», αναφέρεται στην ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ. Αυτή η στάση, επισημαίνεται, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις ίδιες τις αξίες της Ε.Ε. Οι Τούρκοι κατηγορούν την Ε.Ε. για μονομέρεια και λανθασμένες απόψεις ως προς το Κυπριακό. Επ’ αυτού, η Αγκυρα κατηγορεί την ελληνοκυπριακή πλευρά για την αποτυχία των διαπραγματεύσεων στο Κραν Μοντανά το περασμένο καλοκαίρι και κάνει λόγο για εκμετάλλευση της ένταξης στην Ε.Ε. από τους Ελληνοκυπρίους.

Απροθυμία

Επίσης, η Ε.Ε. κατηγορείται για απροθυμία «να αναγνωρίσει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα και να τηρήσει μια αντικειμενική και ισορροπημένη στάση». Εντός αυτού του πλαισίου, η Αγκυρα περιλαμβάνει τον αγώνα «εναντίον αρκετών τρομοκρατικών οργανώσεων, ιδιαίτερα του PKK, του ISIS και του FETO». Θεωρούν, επίσης, σημαντική έλλειψη της έκθεσης της Κομισιόν την απουσία αναφοράς στην απειλή που αποτελεί για την Τουρκία το κίνημα των οπαδών του Φετουλάχ Γκιουλέν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή