Επενδύσεις 45 δισ. ευρώ ετησίως για να προσεγγίσουμε την Ε.Ε. σε 4-5 χρόνια, λέει ο ΣΕΒ

Επενδύσεις 45 δισ. ευρώ ετησίως για να προσεγγίσουμε την Ε.Ε. σε 4-5 χρόνια, λέει ο ΣΕΒ

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πενήντα εργαλεία για την επιτάχυνση των παραγωγικών επενδύσεων σχεδίασε ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, δημιουργώντας την εργαλειοθήκη του ΣΕΒ για την επενδυτική επανατοποθέτηση της χώρας στον μέσο ευρωπαϊκό όρο.

Η εργαλειοθήκη που καταρτίστηκε σε συνεργασία με την Deloitte μέσα από τη μελέτη 130 καλών πρακτικών σε 35 χώρες, θα παρουσιαστεί στο συνέδριο με θέμα «Σχεδιάζουμε το μέλλον με επενδύσεις – Κερδίζουμε στο διεθνή ανταγωνισμό με πρακτικές λύσεις» που θα πραγματοποιηθεί στις 23 και 24 Απριλίου. Σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε χθες, ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας υπογράμμισε ότι το επενδυτικό έλλειμμα που έχει δημιουργηθεί σωρευτικά από το 2009 μέχρι σήμερα είναι πάνω από 100 δισ. ευρώ. Προσδιόρισε το ύψος των επενδύσεων που απαιτούνται για τη σύγκλιση της χώρας μας με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες στα 45 δισ. ευρώ ετησίως και εκτίμησε ότι θα χρειαστούν 4-5 χρόνια για να φτάσουμε σε αυτό το επίπεδο.

Πρόκειται για υπερδιπλασιασμό των επενδύσεων από το σημερινό επίπεδο των 20 δισ. ευρώ και αυτό μπορεί να γίνει μόνο με κεντρική κυβερνητική βούληση, όπως επεσήμανε. Με δεδομένο, όπως είπε, τον πρωθυπουργικοκεντρικό χαρακτήρα της εξουσίας, ο κ. Φέσσας αναγνώρισε στον πρωθυπουργό την ευθύνη να δώσει τις αναγκαίες κατευθύνσεις για ένα πιο φιλοεπενδυτικό περιβάλλον.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ παραδέχθηκε πάντως ότι οι προτάσεις του συνδέσμου «δεν εισακούστηκαν» στο πλαίσιο της κατάρτισης του αναπτυξιακού σχεδίου που υπέβαλε η κυβέρνηση στους θεσμούς, καθώς, όπως σημείωσε, δεν υπήρξε προηγουμένως συνεργασία. Παρατήρησε ότι πολλές από τις μεταρρυθμίσεις που έχουν θεσμοθετηθεί τα τελευταία χρόνια έχουν μείνει στα χαρτιά, με συνέπεια τα αποτελέσματα της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας να είναι μέχρι σήμερα «πενιχρά». Ο κ. Φέσσας σημείωσε ότι η χώρα μας αυτή τη στιγμή, και με εξαίρεση τον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων που αφορά επιχειρήσεις με ολιγοπωλιακά χαρακτηριστικά, προσελκύει κυρίως κεφάλαια υψηλού ρίσκου και έθεσε ως προτεραιότητα την προσέλκυση μακροπρόθεσμων επενδύσεων, που δεν θα σκιάζονται από την πολιτική αβεβαιότητα. Η εργαλειοθήκη του ΣΕΒ στοχεύει σε:

• Μείωση κατά 25% του βάρους της γραφειοκρατίας έως το 2020.

• Μείωση 35% του χρόνου επίλυσης δικαστικών διαφορών έως το 2020.

• Μείωση 30% του χρόνου αδειοδότησης μέχρι το 2020.

• Μείωση 30% του εταιρικού φόρου (άμεσα ή έμμεσα) στις νέες επενδύσεις και απλοποίηση των φορολογικών διαδικασιών.

• Διπλασιασμό των ιδιωτικών επενδύσεων στην καινοτομία έως το 2023.

• Αύξηση του μεριδίου της ψηφιακής οικονομίας στο ΑΕΠ κατά 4% και δημιουργία κατ’ ελάχιστον 50.000 νέων θέσεων εργασίας έως το 2021.

• Δημιουργία 8.000 μικρομεσαίων επιχειρήσεων έως το 2025 με χαρακτηριστικά εξωστρέφειας και καινοτομίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή