Οι μισθώσεις τύπου Airbnb εκτόξευσαν τις αξίες στο Κουκάκι

Οι μισθώσεις τύπου Airbnb εκτόξευσαν τις αξίες στο Κουκάκι

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη δική του «παράλληλη πραγματικότητα», σε σχέση με τις υπόλοιπες συνοικίες της Αθήνας και συνολικά της αγοράς κατοικίας, διάγει τα τελευταία χρόνια το Κουκάκι, η γειτονιά που βρίσκεται στους πρόποδες της Ακρόπολης και που, χάρις στο φαινόμενο των βραχυχρόνιων μισθώσεων, έχει μπει για τα καλά στον επενδυτικό «χάρτη» του εξωτερικού. Σύμφωνα με στοιχεία μεσιτικών γραφείων, σήμερα ένα ανακαινισμένο διαμέρισμα στην περιοχή πωλείται αντί 1.500-1.600 ευρώ/τ.μ., ενώ μέχρι και πριν από λίγους μήνες είχαν καταγραφεί συναλλαγές ακόμα και στο επίπεδο των 2.000 ευρώ/τ.μ. Πρόκειται για τιμές που δεν είχαν καταγραφεί στην περιοχή ούτε στο απόγειο της αγοράς κατοικίας, κατά την περίοδο της προηγούμενης δεκαετίας.

Οπως τονίζει στην «Κ» ο κ. Κοσμάς Θεοδωρίδης, αντιπρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Αθηνών-Αττικής και επικεφαλής του μεσιτικού δικτύου Ακίνητα Πόλις, «το 2013 είχαμε πωλήσει διαμέρισμα της τάξεως των 50 τ.μ. αντί ποσού 23.000 ευρώ. Σήμερα, το γειτονικό ακίνητο πωλείται αντί 56.000 τ.μ.». Αντίστοιχα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του δικτύου μεσιτικών γραφείων RE/MAX Ελλάς, σήμερα, η ελάχιστη τιμή πώλησης ενός ακινήτου στην περιοχή εκκινεί από τα 900 ευρώ/τ.μ. και μπορεί να ανέλθει μέχρι τα 1.600 ευρώ/τ.μ., μια αύξηση της τάξεως του 80% σε σχέση με μόλις πριν από δύο χρόνια. Τότε, η μέγιστη τιμή πώλησης δεν ξεπερνούσε τα 900 ευρώ/τ.μ.

Οι μισθώσεις τύπου Airbnb εκτόξευσαν τις αξίες στο Κουκάκι-1

Ανάλογη είναι και η αύξηση των μισθώσεων τύπου Airbnb. Σύμφωνα με σχετικά στοιχεία της πλατφόρμας ερευνών AIRDNA, στην περιοχή του Κουκακίου είναι σήμερα καταχωρισμένα για βραχυχρόνια μίσθωση 570 διαμερίσματα, έναντι 343 πριν από περίπου ένα χρόνο, μια αύξηση της τάξεως του 66%. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με σχετικούς υπολογισμούς, η μέση τιμή διανυκτέρευσης στα ακίνητα της περιοχής διαμορφώνεται σε 50 ευρώ, ενώ το μέσο μηνιαίο εισόδημα μπορεί να ξεπεράσει ακόμα και τα 800 ευρώ, με δεδομένο ότι η πληρότητα κινείται πέριξ του 60%. Αντιλαμβάνεται κανείς ότι τα σχετικά ποσά δεν θα μπορούσαν ποτέ να αντληθούν μέσω μιας συμβατικής μακροχρόνιας μίσθωσης. Ακόμα κι αν ληφθεί υπόψη ότι στην περίπτωση των βραχυχρόνιων μισθώσεων τα λειτουργικά έξοδα βαραίνουν τον εκμισθωτή και όχι τον ενοικιαστή, η επιλογή για τον ιδιοκτήτη φαντάζει μονόδρομος, καθώς η απόσταση παραμένει μεγάλη.

Σύμφωνα με τον κ. Θεοδωρίδη, η εκτίναξη του φαινομένου των βραχυχρόνιων μισθώσεων, τύπου Airbnb, έχει ως αποτέλεσμα και την απογείωση των αξιών, ως συνέπεια της μεγάλης ζήτησης, κυρίως από επενδυτές, ιδιώτες, αλλά κι εταιρείες, όπως επίσης και επενδυτικά funds. «Η γκάμα των αγοραστών είναι σημαντική, καθώς ακίνητα στην περιοχή αναζητούν ιδιώτες Ελληνες επενδυτές με σημαντική ρευστότητα, ξένα funds κι εταιρείες που επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν και να μεταπωλήσουν τα ακίνητα, αλλά και άνθρωποι εκτός Ε.Ε. που ενδιαφέρονται να αποκτήσουν άδεια παραμονής μέσω του προγράμματος “χρυσή βίζα”», τονίζει ο κ. Θεοδωρίδης.

Πάντως, όπως όλα δείχνουν, έχουν ήδη αρχίσει να καταγράφονται και τα πρώτα σημάδια αναντιστοιχίας μεταξύ των ζητούμενων τιμών από τους ιδιοκτήτες/πωλητές, αλλά και των αγοραστών. Σύμφωνα με τον κ. Θεοδωρίδη, όλο και περισσότεροι ιδιοκτήτες αρνούνται σημαντικές και αξιόλογες προσφορές στο επίπεδο των 1.500 ευρώ/τ.μ., προσδοκώντας ότι οι αξίες θα αυξηθούν ακόμα περισσότερο στο μέλλον. Ωστόσο, οι περισσότεροι αγοραστές δεν είναι διατεθειμένοι να αυξήσουν περαιτέρω την προσφορά τους, καθώς γνωρίζουν ότι υπάρχουν κι εναλλακτικές επιλογές. «Οι επενδυτές γνωρίζουν πλέον ότι μπορούν να κινηθούν και σε άλλες περιοχές του κέντρου της Αθήνας, λίγο πιο μακριά μεν από τουριστικά αξιοθέατα, όπως το Μουσείο της Ακρόπολης και ο Παρθενώνας, αλλά και με σαφώς χαμηλότερο κόστος. Τέτοιες περιοχές είναι για παράδειγμα το Μετς, ο Νέος Κόσμος και το Παγκράτι, ενώ σημαντική κινητικότητα καταγράφεται και σε άλλες γειτονιές, όπως οι Αμπελόκηποι», τονίζει ο κ. Θεοδωρίδης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή