Οι πρώτες σελίδες της Παγκόσμιας Πρωτεύουσας Βιβλίου

Οι πρώτες σελίδες της Παγκόσμιας Πρωτεύουσας Βιβλίου

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τζαζ και σουίνγκ, από την Big Band του Δήμου Αθηναίων στη Διονυσίου Αεροπαγίτου, θα γραφτούν οι πρώτες «σελίδες» της Αθήνας Παγκόσμιας Πρωτεύουσας Βιβλίου 2018, στα εγκαίνια της ερχόμενης Δευτέρας (23 Απριλίου). Την ίδια ημέρα το Ηρώδειο θα ανοίξει τις πύλες του για το κοινό στις 10 μ.μ. για μια βραδιά λογοτεχνικής ανάγνωσης, «για όσο αντέξουμε», όπως ειπώθηκε στη χθεσινή παρουσίαση του προγράμματος για το διάστημα Απριλίου – Ιουλίου, όπου οι διοργανωτές μίλησαν αρκετές φορές για «εκπλήξεις» που θα ανακοινωθούν αργότερα.

Περισσότερες από 50 εκδηλώσεις θα υλοποιηθούν τους επόμενους μήνες (συνολικά θα είναι πάνω από 250) με τις επισκέψεις των συγγραφέων Ιαν Μακ Γιούαν, Θοδωρή Καλλιφατίδη, Τζορτζ Σόντερς, Χάνια Γιαναγκιχάρα, Τζον Κόνολι να ξεχωρίζουν για το βιβλιόφιλο κοινό. «Θέλουμε να φτάσει το βιβλίο σε κάθε γειτονιά», σημείωσε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης και, σύμφωνα με το πρόγραμμα, αυτό θα επιτευχθεί με λογοτεχνικούς θεματικούς περιπάτους, «απρόσμενες» αναγνώσεις σε σημεία της πόλης, εκπαιδευτικά εργαστήρια στα Ανοιχτά Σχολεία, εκδηλώσεις από τις δημοτικές βιβλιοθήκες και το πρόγραμμα «Βιβλία σε Ρόδες» που διοργανώνει η ΠΥΡΝΑ σε 75 βρεφονηπιακούς σταθμούς και νηπιαγωγεία, αφιερώματα, όπως στο Νέο Γαλλικό Νουάρ των εκδόσεων Αγρα κ.ά.

Ιδρύματα και φορείς, όπως η Εν Αθήναις Αρχαιολογική Εταιρεία, το Ωδείο Αθηνών, η Γαλλική Σχολή θα ανοίξουν τα αρχεία τους, ενώ το Αρχαιολογικό Μουσείο θα διοργανώσει (τον Ιούνιο) μια σπονδυλωτή ξενάγηση, από την προφορικότητα στις βιβλιοθήκες της ύστερης αρχαιότητας.

Η διοργάνωση συνεργάζεται με εκδοτικούς οίκους, πρεσβείες ξένων χωρών, φορείς του βιβλίου, και έχει εντάξει στο πρόγραμμά της ολόκληρα φεστιβάλ, όπως το Ελληνο-Ιβηροαμερικανικό Φεστιβάλ ΛΕΑ, ωστόσο θα έχει μικρή παρουσία στη φετινή Διεθνή Εκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης.

Το βιβλίο θα συνδεθεί με τις άλλες τέχνες (θέατρο, εικαστικά, κινηματογράφο), θα παρουσιαστεί ως έργο τέχνης, ενώ παραστάσεις του Φεστιβάλ Αθηνών μπαίνουν υπό τη σκέπη της πρωτεύουσας βιβλίου. Ωστόσο στις εκδηλώσεις των πρώτων μηνών η παρουσία των Ελλήνων συγγραφέων είναι ελάχιστη, με ενδεικτικές εξαιρέσεις τους Τίτο Πατρίκιο και Παντελή Μπουκάλα, που συμμετέχουν στο πρότζεκτ «Σκυταλοδρομία Λόγου», την Ελένη Πριοβόλου και τον Τεύκρο Μιχαηλίδη. Ο προϋπολογισμός της διοργάνωσης ανέρχεται σε 1,5 εκατ. ευρώ, όπως ανέφερε ο κ. Καμίνης, στον οποίο εντάσσονται και οι δαπάνες επικοινωνίας και δράσεων και οι αυτοχρηματοδοτούμενες δράσεις συνεργαζόμενων φορέων.

Το πλήρες πρόγραμμα της διοργάνωσης θα το βρείτε στην ιστοσελίδα του Δήμου Αθηναίων, στο Athens Culture Net, αλλά όχι στο επίσημο σάιτ της διοργάνωσης (athens2018.org) που δεν έχει ανανεωθεί από τον Ιανουάριο, όπως φαινόταν τουλάχιστον μέχρι χθες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή