Μια νέα εποχή στη Σ. Αραβία εγκαινιάζει ο… Μαύρος Πάνθηρας

Μια νέα εποχή στη Σ. Αραβία εγκαινιάζει ο… Μαύρος Πάνθηρας

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η χολιγουντιανή ταινία «Μαύρος Πάνθηρας» θα μείνει αλησμόνητη στους Σαουδάραβες, αφού με αυτήν θα εγκαινιασθεί η πρώτη κινηματογραφική αίθουσα που ανοίγει στη Σ. Αραβία έπειτα από 35 χρόνια. Ετσι, εγκαινιάζεται μια νέα εποχή για την υπερβολικά συντηρητική χώρα με το θεοκρατικό καθεστώς, η οποία αρχίζει με αργά βήματα να αποκτά έναν κάπως πιο κοσμικό χαρακτήρα. Ο 32χρονος πρίγκιπας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, ο οποίος προαλείφεται να αναλάβει τον θρόνο, έχει ως όραμα να καταστήσει την οικονομία λιγότερο εξαρτημένη από το πετρέλαιο, να αναπτύξει άλλες οικονομικές δραστηριότητες, όπως η ψυχαγωγία, και να επιτρέψει στους πολίτες να ζουν με λιγότερους περιορισμούς: δηλαδή, να διασκεδάζουν και να ψυχαγωγούνται άνδρες και γυναίκες μαζί σε ορισμένες περιπτώσεις, ενώ από φέτος τον Ιούνιο αίρεται και η απαγόρευση στις γυναίκες να οδηγούν.

Υπό το πρίσμα αυτό, θα ανοίξουν κινηματογραφικές αίθουσες στη χώρα, ενώ και η κινηματογραφική παραγωγή θα ενθαρρυνθεί με στόχο να αποφέρει και κέρδη στο κράτος – πέρυσι, οι Σαουδάραβες ξόδεψαν για ψυχαγωγία και τουρισμό σε άλλες χώρες της Μ. Ανατολής 30 δισ. δολάρια.

Ηδη έχουν γυριστεί σαουδαραβικές ταινίες κινουμένων σχεδίων και μικρού μήκους. Συν τοις άλλοις, η Σ. Αραβία θα συμμετάσχει πρώτη φορά στην ιστορία της στο Φεστιβάλ των Καννών φέτος με μικρού μήκους δημιουργίες.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο www.hollywoodreporter.com, ο πρώτος κινηματογράφος που άνοιξε για το κοινό στο Ριάντ είναι μία αίθουσα συνεδριάσεων, που ανακατασκευάστηκε για να λειτουργήσει ως κινηματογραφική. Μέχρι πρότινος οι Σαουδάραβες είτε έβλεπαν ταινίες κατ’ οίκον είτε σε κλειστές κοινότητες – η λειτουργία ενός συνηθισμένου σινεμά απαγορευόταν. Την πρεμιέρα της ταινίας «Μαύρος Πάνθηρας», η οποία έχει λογοκριθεί και διαρκεί 40 δευτερόλεπτα λιγότερο, θα παρακολουθήσουν 600 άτομα. Μεταξύ αυτών, κυβερνητικά στελέχη, όπως ο Αουάντ Αλαουάντ, υπουργός Πολιτισμού και Πληροφόρησης, καθώς και ο Ανταμ Aρον, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας AMC Entertainment.

Η τελευταία εξασφάλισε την πρώτη άδεια λειτουργίας κινηματογραφικών αιθουσών στο εμιράτο. Σε αυτήν ανήκει η αίθουσα στο Ριάντ, ενώ σχεδιάζει να ανοίξει 350 συνολικά έως το 2030. Κι αυτά είναι πολύ καλά νέα για τη χώρα των 32 εκατομμυρίων, εκ των οποίων το 70% είναι νέοι κάτω των 30 ετών.

Η Σαουδική Αραβία, η οποία ευημερούσε τον 20ό αιώνα χάρις στο πετρέλαιο, σήμερα πλέον χρειάζεται να μετασχηματιστεί. Οπως επισημαίνει σε άρθρο του το BBC, στον 21ο αιώνα τα έσοδα από τον «μαύρο χρυσό» δεν θα επαρκούν για να χρηματοδοτήσουν τις δημόσιες δαπάνες και να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας. Οπότε, χρειάζεται ανακατεύθυνση της οικονομίας. Οι σημερινοί νέοι Σαουδάραβες ίσως να μην απολαμβάνουν το ίδιο βιοτικό επίπεδο με τους γονείς τους, να μην έχουν εύκολη πρόσβαση σε δουλειά στον δημόσιο τομέα και να πρέπει να στραφούν στον ιδιωτικό. Η στέγη κοστίζει περισσότερο, ενώ υπάρχει και επενδυτικό ενδιαφέρον για την εκπαίδευση και την παροχή υπηρεσιών υγείας στη Σαουδική Αραβία.

Ορισμένοι Δυτικοί παρατηρητές εκτιμούν ότι, αφής στιγμής μειώσει η κυβέρνηση τις παροχές στους πολίτες και τα εισοδήματά τους ελαττωθούν, εκείνοι θα ασκήσουν πιέσεις για περισσότερες πολιτικές ελευθερίες. Ο πρίγκιπας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν έχει άλλη άποψη, εντούτοις. Σύνθημά του, το «δουλέψτε σκληρότερα, μην κάνετε κριτική στο σύστημα και διασκεδάστε περισσότερο». Το ερώτημα, που ανακύπτει, είναι κατά πόσον οι ίδιοι οι πολίτες επιθυμούν περισσότερες ελευθερίες. Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει ομοιογένεια, δεδομένου ότι πολλοί έχουν σπουδάσει στο εξωτερικό, ενώ άλλοι είναι πολύ παραδοσιακοί. Οι γυναίκες, αναλόγως του πόσο «ανεκτικοί» είναι οι άνδρες, που τις επιτηρούν, έχουν διαφορετικές δυνατότητες να σπουδάσουν, να ταξιδέψουν και να εργαστούν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή