Χρειάζονται καλύτερες δουλειές και καλύτεροι μισθοί

Χρειάζονται καλύτερες δουλειές και καλύτεροι μισθοί

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση και η κρίση χρέους της Ευρωζώνης αρχίζουν να ξεχνιούνται. Η ανάπτυξη έχει επιστρέψει στην Ευρώπη, δημιουργούνται θέσεις εργασίας και εμφανίζονται νέες εταιρείες. Επρεπε να είναι όλοι ευχαριστημένοι, αλλά γιατί δεν συμβαίνει αυτό;

Πρώτον, αναπτύσσονται μόνον ορισμένες οικονομίες, ενώ άλλες βρίσκονται σε στασιμότητα. Δεύτερον, επειδή οι νέες θέσεις εργασίας είναι συχνά μερικής απασχόλησης ή κακής ποιότητας. Τρίτον, δεν αυξάνονται οι μισθοί και τέταρτον, πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά για να διασφαλίσουν πως η επόμενη ύφεση δεν θα είναι τόσο οξεία όσο η τελευταία. Σύμφωνα με τον δείκτη οικονομικής και κοινωνικής προόδου της Ευρώπης, που δημοσίευσε το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Εργατικών Συνδικάτων (ETUI), υπάρχουν πολλές αιτίες. Ενώ οι μακροοικονομικοί δείκτες κατατείνουν σε σημαντική επιτάχυνση της ανάπτυξης στην Ευρώπη, έχει προηγηθεί μακρά περίοδος στασιμότητας ή ύφεσης και επομένως χρειάζεται πολύς δρόμος ακόμη.

Επιπλέον, οι χώρες υψηλού εισοδήματος φαίνεται να αφήνουν πίσω τους την κρίση, αλλά σε άλλες χώρες δεν ισχύει το ίδιο. Πριν από την κρίση συνέκλιναν οι χώρες της Βορειοδυτικής Ευρώπης με τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, αλλά τώρα συμβαίνει το αντίθετο. Την περίοδο 2008-2016, η μέση κατά κεφαλήν μεταβολή του ΑΕΠ είχε αρνητικό πρόσημο σε οκτώ χώρες, ενώ άλλες επτά σημείωναν μηδενική ανάπτυξη. Κι ενώ οι χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης που προσεχώρησαν στην Ε.Ε. το 2004 έχουν προσεγγίσει τις πλούσιες χώρες, άνοιξε χάσμα ανάμεσα σε αυτές και τις φτωχότερες οικονομίες του ευρωπαϊκού Νότου.

Οι αιτίες της απόκλισης δεν είναι παντού ίδιες. Σίγουρα, όμως, ανάμεσά τους συγκαταλέγονται οι επιπτώσεις από την πολιτική λιτότητας και την εσωτερική υποτίμηση. Οσες χώρες υπόκεινται στα μεταρρυθμιστικά προγράμματα της τρόικας αναγκάστηκαν να υιοθετήσουν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και οι όροι που συνέδεαν τα προγράμματα στήριξης ήταν σκληροί.

Τόσο η Κομισιόν όσο και η ΕΚΤ ζητούν σήμερα αυξήσεις μισθών για να τονωθεί η ζήτηση. Πριν από την κρίση, οι μισθοί συνέκλιναν προς τα πάνω σε όλη την Ευρώπη, αλλά όχι πια. Σε εννέα χώρες οι πραγματικοί μισθοί είναι κατώτεροι από τα επίπεδα του 2010. Μόνον σε τρεις χώρες, Βουλγαρία, Πολωνία και Γερμανία, αυξήθηκαν οι μισθοί από το 2010 ώς το 2017 περισσότερο από όσο την περίοδο 2000-2008, οπότε στη Γερμανία οι μισθοί ήταν καθηλωμένοι.

Πάρα πολλές κυβερνήσεις τόσο στην Ανατολική όσο και στη Δυτική Ευρώπη όρισαν τον κατώτατο μισθό σε επίπεδα κάτω από το όριο της φτώχειας. Ετσι, το να έχει κανείς δουλειά δεν τον προστατεύει απαραιτήτως από τη φτώχεια και τα ποσοστά των φτωχών εργαζομένων παραμένουν υψηλά. Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ, η ανασφάλεια στην αγορά εργασίας σχεδόν σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. ήταν μεγαλύτερη το 2013 από ό,τι το 2007. Ενα άλλο κληροδότημα της κρίσης, είναι οι ελλείψεις προσωπικού με τις κατάλληλες δεξιότητες. Και ούτε η υψηλή κατάρτιση δεν προσφέρει πια την τέλεια εγγύηση για μια καλή σταδιοδρομία. Από το 2014 ώς το 2017 το 25% των κατώτατων θέσεων εργασίας κατέλαβαν άνθρωποι με υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης. Το αντίστοιχο ποσοστό πριν από την κρίση ήταν 11%.

Η Κομισιόν έχει δεσμευθεί να επιτύχει υψηλή βαθμολογία στη βελτίωση των κοινωνικών συνθηκών στην Ευρώπη μέσω της πρωτοβουλίας Ευρωπαϊκός Πυλώνας Κοινωνικών Δικαιωμάτων. Είναι θετική εξέλιξη αλλά δεν έχει ακόμη την υποστήριξη που χρειάζεται. Πρέπει, άλλωστε, να διαμηνύσει η Κομισιόν σε όλους τους τόνους ότι η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων και η απορρύθμιση της αγοράς εργασίας ήταν υπερβολικές.

* Ο κ. Steve Coulter είναι υπεύθυνος Επικοινωνίας του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Εργατικών Συνδικάτων και συνεργάτης του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου στο London School of Economics. Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα Social Europe.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή