Αυστρία: Ο υπ. Εσωτερικών ζητά την επιβολή ελέγχων στα σύνορα με τη Γερμανία

Αυστρία: Ο υπ. Εσωτερικών ζητά την επιβολή ελέγχων στα σύνορα με τη Γερμανία

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Αυστρία εξετάζει την επιβολή ελέγχων στα σύνορα με τη Γερμανία στο πλαίσιο της ενίσχυσης των συνοριακών ελέγχων κατά το δεύτερο εξάμηνο της χρονιάς αυτής όταν θα έχει την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ, δήλωσε ο ακροδεξιός υπουργός Εσωτερικών της χώρας.

Η Αυστρία, η Γερμανία και ορισμένες άλλες ευρωπαϊκές χώρες έθεσαν εκτός ισχύος τη Συνθήκη Σένγκεν, η οποία καταργεί τους ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα, μετά την μαζική εισροή στην Ευρώπη ενός εκατομμυρίου προσφύγων και μεταναστών, κυρίως από τη Μέση Ανατολή.

Την περασμένη εβδομάδα η Γερμανία ανακοίνωσε ότι θα διατηρήσει τους ελέγχους στα σύνορά της με την Αυστρία για ακόμη έξι μήνες ώστε να διασφαλίσει την ασφάλεια και να αντιμετωπίσει τις μεταναστευτικές ροές.

Οι έλεγχοι αυτοί κατά καιρούς έχουν προκαλέσει τεράστιες ουρές στην αυστριακή πλευρά της μεθορίου, κοντά στο Σάλτσμπουργκ, αλλά η Αυστρία μέχρι στιγμής δεν είχε ανακοινώσει δικούς της, τακτικούς ελέγχους στην περιοχή.

Ωστόσο, ο υπουργός Εσωτερικών Χέρμπερτ Κικλ σε σημερινή συνέντευξή του σε εφημερίδα δήλωσε ότι η δημόσια ασφάλεια είναι σημαντικότερη από τα όποια προβλήματα τυχόν προκύψουν για τον τουρισμό και τις επιχειρήσεις στην περιοχή.

"Για την προστασία του ίδιου του λαού μας είναι λογικό να ενισχύσουμε τους ελέγχους", δήλωσε στην Salzburger Nachrichten ο Κικλ του ακροδεξιού Κόμματος των Ελευθέρων, του εταίρου των συντηρητικών του καγκελαρίου Σεμπάστιαν Κουρτς.

Ο ακροδεξιός υπουργός αναγνώρισε ότι ο επιχειρηματικός και ο τουριστικός τομέας της χώρας πιθανόν να ενοχληθούν από τους αυξημένους ελέγχους. "Αλλά η ασφάλεια είναι ύψιστη προτεραιότητα των πολιτών και γι αυτό κάποιοι είναι σίγουρο ότι προτίθενται να κάνουν θυσίες". "Φυσικά", είπε ο ίδιος, θα είναι απαραίτητο να μην ισχύει η Σένγκεν στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, είπε ο Κικλ.

"Σε επιστολή μας προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέραμε ξεκάθαρα ότι διατηρούμε το δικαίωμα να ελέγχουμε κάθε σύνορο στην Αυστρία, ακόμη και εκείνα που δεν ελέγχονταν στο παρελθόν".

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή