Ατζέντα

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο
Ατζέντα-1

Φωτογραφία: ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ: Claude Monet και Edouard Vuillard.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

ΕΜΠΝΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΗΠΟΥΣ ΕΩΣ 29/07/2018

Για τους καλλιτέχνες του 19ου αιώνα, ο εξωτερικός χώρος ήταν τόπος αναψυχής και έμπνευσης. Η έκθεση «Public Parks, Private Gardens: Paris to Provence» διερευνά πώς η εξέλιξη της κηπουρικής την περίοδο αυτή αναμόρφωσε το γαλλικό τοπίο και ενέπνευσε την άνθηση νέων κινημάτων, όπως του νατουραλισμού, του ιμπρεσιονισμού και της αρ νουβό. Τα εξωτικά φυτά που κατέφταναν από όλο τον κόσμο γέμισαν τους δρόμους του Παρισιού με πάρκα, δημιουργώντας τους πρώτους δημόσιους χώρους πρασίνου. Το MET παρουσιάζει έργα από 70 καλλιτέχνες και αποκαλύπτει ότι πηγή έμπνευσης για τη δημιουργία του Central Park υπήρξαν αυτά τα πάρκα.

metmuseum.org


Ατζέντα-2

Φωτογραφία: ΠΑΡΙΣΙ: ©Musée du Louvre, dist. RMN / AngEle Dequier.

ΠΑΡΙΣΙ

ΡΟΜΑΝΤΙΚΟΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΕΩΣ 23/07/2018

Είναι η πρώτη μεγάλη ρετροσπεκτίβα αφιερωμένη στον Eugène Delacroix (1798-1863) από το 1963. Η ομώνυμη έκθεση στο Μουσείο του Λούβρου παρουσιάζει 180 έργα του Γάλλου ρομαντικού, τα οποία παραχωρήθηκαν ως δάνεια από μεγάλες γκαλερί και μουσεία σε όλο τον κόσμο, όπως το αριστούργημα «Η Ελευθερία οδηγεί τον Λαό – Η Σφαγή της Χίου» από τη National Gallery του Λονδίνου, δίνοντας στο κοινό την ευκαιρία να δει όλους τους σημαντικούς σταθμούς στην πορεία του μεγάλου δημιουργού και να ανακαλύψει τον συναρπαστικό χαρακτήρα ενός αφοσιωμένου στην τέχνη του καλλιτέχνη.

louvre.fr


Ατζέντα-3

Φωτογραφία: ΕΛΣΙΝΚΙ: Grayson Perry, ©Kansallisgalleria | Finnish National Gallery / Pirje Mykkänen.

ΕΛΣΙΝΚΙ

Ο ΤΑΛΑΝΤΟΥΧΟΣ ΚΥΡΙΟΣ PERRY ΕΩΣ 02/09/2018

Η κορυφαία φινλανδική γκαλερί μοντέρνας τέχνης Kiasma διοργανώνει την έκθεση «Folk Wisdom», αφιερωμένη στον Βρετανό Grayson Perry (1960-), τον σύγχρονο καλλιτέχνη με την παρατηρητική ματιά και τον ιδιαίτερο τρόπο να «αναλύει» τις βρετανικές προκαταλήψεις, τη μόδα, την πολιτική, τα φύλα κ.ά. Ένας δημιουργός που «δεν μασάει τα λόγια του» και σχολιάζει στα έργα του από σκηνές της καθημερινότητας μέχρι ζητήματα πίστης.

kiasma.fi


Ατζέντα-4

Φωτογραφία: ΜΠΡΑΪΤΟΝ : Anish Kapoor

ΜΠΡΑΪΤΟΝ

Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΩΝ ΤΕΧΝΩΝ Από 05 ΕΩΣ 27/05/2018

Το Brighton Festival διαρκεί τρεις εβδομάδες και θεωρείται το μεγαλύτερο φεστιβάλ μεικτών τεχνών της Αγγλίας (χορός, θέατρο, μουσική, λογοτεχνία κ.ά.), προσελκύοντας τους πιο καινοτόμους Βρετανούς καλλιτέχνες, που προκαλούν το ενδιαφέρον ενός πιο ανήσυχου κοινού. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν φέτος οι Gilbert & George.  Παράλληλα διοργανώνονται εκατοντάδες δρώμενα, από οικογενειακές δραστηριότητες μέχρι τσίρκο κ.ά. 

brightonfestival.org


Ατζέντα-5

AΜΣΤΕΡΝΤΑΜ

ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ «ΘΑΛΑΣΣΑ» Από 26 ΕΩΣ 27/04/2018

Η Ημέρα του Βασιλιά αποτελεί εθνική γιορτή στην Ολλανδία από το 1885 . Είναι γνωστή όμως και ως «Πορτοκαλί μέρα», καθώς οι χιλιάδες κόσμου που ξεχύνονται στους δρόμους και στα κανάλια της πόλης σε ένα μαζικό street party –όπου τον λόγο έχουν οι παραδοσιακοί χοροί, οι συναυλίες με ροκ και ηλεκτρονική μουσική, η μπίρα και το ξεφάντωμα– είναι σχεδόν όλοι ντυμένοι στο εθνικό χρώμα της χώρας: το πορτοκαλί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή