Στο τιμόνι της Κούβας ο Μιγκέλ Ντίαζ – Κανέλ

Στο τιμόνι της Κούβας ο Μιγκέλ Ντίαζ – Κανέλ

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον διάδοχο του Ραούλ Κάστρο Μιγκέλ Ντίαζ – Κανέλ στην προεδρία της χώρας, ανακοίνωσε και επισήμως η Κούβα, μετά από ψηφοφορία της Εθνοσυνέλευσης.

Η αποχώρηση του Ραούλ από το ανώτατο αξίωμα, σηματοδοτεί το τέλος της διακυβέρνησης της χώρας από τους αδελφούς Κάστρο, η οποία κράτησε έξι δεκαετίες.

Χθες ο απερχόμενος πρόεδρος και ο διάδοχός του εμφανίστηκαν χαμογελαστοί στην έναρξη των εργασιών της Εθνοσυνέλευσης. Ο Ραούλ Κάστρο αγκάλιασε τον διάδοχό του όταν ανακοινώθηκε η υποψηφιότητά του, υπό τις παρατεταμένες επευφημίες των μελών του σώματος.

Οντας ο μοναδικός υποψήφιος, ο 57χρονος Ντίαζ-Κανέλ, όπως αναμενόταν, ψηφίσθηκε από τους βουλευτές για ανανεώσιμη πενταετή προεδρική θητεία με 603 ψήφους από τις 604, δηλαδή με ποσοστό 99,83%, σύμφωνα με την επίσημη κουβανική ιντερνετική πύλη.

Ο Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ έπλεξε το εγκώμιο του Ραούλ Κάστρο, τονίζοντας ότι παραμένει ηγέτης της κουβανικής επανάστασης.

«Η εντολή που δόθηκε από τον λαό σε αυτήν την Εθνοσυνέλευση είναι να συνεχίσει την κουβανική επανάσταση σε μια κρίσιμη ιστορική στιγμή (…) στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού του οικονομικού μοντέλου» είπε, στην πρώτη ομιλία του ως πρόεδρος του Συμβουλίου του Κράτους. Δεσμεύτηκε επίσης ότι «θα αλλάξει ό,τι χρειάζεται να αλλαχθεί», ενώ ταυτόχρονα θα υπερασπιστεί και θα «τελειοποιήσει» την επανάσταση.

Σε ένα προφανές μήνυμα προς τις ΗΠΑ, είπε ότι η Αβάνα είναι πάντα έτοιμη για διάλογο «με όσους μας αντιμετωπίζουν ισότιμα» και τόνισε ότι η εξωτερική πολιτική δεν θα αλλάξει και ο ίδιος δεν πρόκειται να διαπραγματευτεί τις αρχές του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή