Πόσες φορές την ημέρα μπαίνετε στο Facebook, κυρία Μέντελσον;

Πόσες φορές την ημέρα μπαίνετε στο Facebook, κυρία Μέντελσον;

8' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H χαρά της που βρισκόταν στην Ελλάδα φαινόταν απροσποίητη. «Πάντα νοσταλγώ τις πρώτες διακοπές που έκανα ως παιδί στη χώρα σας με την οικογένειά μου. Περάσαμε αρκετές μέρες στην Κέρκυρα κι έπειτα ήρθαμε στην Αθήνα. Ακολούθησαν κι άλλα ταξίδια. Έχω επισκεφtεί την Ολυμπία, τη Μύκονο, τη Σαντορίνη. Αγαπώ πολύ την Ελλάδα. Δεν είναι μόνο ο τόπος όπου γεννήθηκαν η Δημοκρατία και οι Ολυμπιακοί Αγώνες, αλλά και μια εκπληκτική χώρα».

Αυτή τη φορά ο σκοπός του ταξιδιού ήταν επαγγελματικός: να μιλήσει στο πρώτο ελληνικό Facebook Community Day που πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. «Οι ομάδες είναι ένα από τα πιο παλιά προϊόντα μας. Και αυτό που μας δίνει ικανοποίηση είναι ότι δεν αφορούν μόνο την online αλλά και την πραγματική ζωή. Ένα δισεκατομμύριο χρήστες του Facebook ανήκουν σήμερα σε κάποια ομάδα. Επικοινωνούν, μοιράζονται πράγματα που αγαπούν, αλληλεπιδρούν, κάποιοι σώζουν ζωές. Χθες έμαθα για τη Lifeguard Hellas, μια ομάδα εθελοντών που έχουν σώσει από πνιγμό εκατοντάδες ανθρώπους στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, κατά τη διάρκεια της προσφυγικής κρίσης…»

Νίκολα Μέντελσον, Βρετανίδα, 48 ετών. Αντιπρόεδρος του Facebook για την Ευρώπη, την Αφρική και τη Μέση Ανατολή. Μία από τις πιο ισχυρές γυναίκες της παγκόσμιας τεχνολογικής βιομηχανίας. Παντρεμένη και μητέρα τεσσάρων παιδιών. Πριν από λίγους μήνες –μόλις τον περασμένο Φεβρουάριο– ανακοίνωσε μέσω μιας μεγάλης συνέντευξής τους στους Times του Λονδίνου ότι πάσχει από οζώδες λέμφωμα, μια ανίατη μορφή καρκίνου. Την ημέρα που συναντηθήκαμε, το αφεντικό της, ο ιδρυτής και πρόεδρος του Facebook Μαρκ Ζούκερμπεργκ, κατέθετε ενώπιον του Κογκρέσου για την υπόθεση της Cambridge Analytica. Για να εξηγήσει δηλαδή πώς τα δεδομένα δεκάδων εκατομμυρίων χρηστών της δημοφιλούς πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης κατέληξαν στη βρετανική εταιρεία πολιτικών συμβούλων, τις υπηρεσίες της οποίας είχε μισθώσει το 2016 ο Ντόναλντ Τραμπ για τις ανάγκες της προεκλογικής εκστρατείας του. Είχαμε, λοιπόν, πολλά να πούμε…

Η Cambridge Analytica και το… ένοχο app

Η κουβέντα μας δεν μπορούσε παρά να ξεκινήσει από την επικαιρότητα. Πόσο πληγώθηκε το Facebook από το σκάνδαλο της Cambridge Analytica; Θα μπορέσει να ανακτήσει την αξιοπιστία του; «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι απογοητεύσαμε πάρα πολλούς ανθρώπους. Δεν το κρύβουμε και, όπως γνωρίζετε, ο Μαρκ Zούκερμπεργκ στην κατάθεσή του ζήτησε συγγνώμη και ανέλαβε πλήρως την ευθύνη. Είναι σαφές ότι πρέπει να κάνουμε καλύτερη δουλειά. Το να προστατεύσουμε τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών μας έχει τεράστια σημασία για μας, είναι πάνω απ’ όλα. Και είναι καθήκον μας να διασφαλίσουμε ότι ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί», απάντησε η Νίκολα Μέντελσον. «Έχουμε ήδη δρομολογήσει αλλαγές προς αυτή την κατεύθυνση. Όλες οι ρυθμίσεις απορρήτου συγκεντρώνονται σταδιακά σε ένα νέο μενού, οι ρυθμίσεις του οποίου θα είναι εύκολα κατανοητές και εύχρηστες. Θα το δείτε ολοκληρωμένο σε μερικές εβδομάδες. Αυτό θα είναι ένα πρώτο σημαντικό βήμα».

Τη ρώτησα αν άγγιξε και την Ελλάδα η υποκλοπή των δεδομένων. «Όπως ξέρετε, όλα ξεκίνησαν από ένα app, το “thisisyourdigitallife”, το οποίο δημιούργησε ο Αλεξάντρ Κόγκαν, καθηγητής Ψυχολογίας στο Κέμπριτζ. Επρόκειτο για ένα τεστ προσωπικότητας, τα αποτελέσματα του οποίου θα χρησιμοποιούνταν για ερευνητικούς σκοπούς, όπως μας είπαν, γι’ αυτό και συμφωνήσαμε να “τρέξει” στο Facebook. Το κατέβασαν 300.000 άνθρωποι – μόλις 4 από την Ελλάδα». Σημειωτέον ότι οι αριθμοί δείχνουν πολύ μικροί σε σχέση με το μέγεθος του προβλήματος. Η επίμαχη εφαρμογή δεν έπαιρνε δεδομένα μόνο από όσους την κατέβαζαν αλλά και από τους διαδικτυακούς φίλους τους και τους δικούς τους φίλους και ούτω καθεξής. Έτσι, φτάσαμε στους 87 εκατ. χρήστες σε όλο τον κόσμο – περίπου 59.000 στην Ελλάδα. «Τα πρώτα χρόνια της λειτουργίας του Facebook ήμασταν πιο “ανοιχτοί”, πιο οπτιμιστές, θεωρούσαμε ότι τέτοια apps βοηθούν την ανάπτυξη της κοινωνικής δικτύωσης», παραδέχτηκε η Νίκολα Μέντελσον. «Το 2014, όταν είδαμε ότι διακινούνταν υπερβολικά πολλά δεδομένα, βάλαμε περιορισμούς. Αν κατεβάζατε το app εκείνη τη χρονιά, δηλαδή, θα αφορούσε μόνο δικά σας στοιχεία, όχι και των φίλων σας. Το 2015 μάθαμε ότι ο Κόγκαν είχε πουλήσει τα δεδομένα στην Cambridge Analytica. Τους ζητήσαμε να τα καταστρέψουν. Μας δήλωσαν επισήμως –υπάρχει και το σχετικό έγγραφο– ότι το έκαναν. Τον περασμένο μήνα μάθαμε ότι αυτό δεν είχε συμβεί. Τα υπόλοιπα τα γνωρίζετε». 

 

Πόσες φορές  την ημέρα μπαίνετε στο Facebook, κυρία Μέντελσον;-1

Γελαστό ενσταντανέ με τη δημοσιογράφο του «Κ», μετά τη συνέντευξη. 

 

H δουλειά, η οικογένεια, η ασθένεια

Έχετε τέσσερα παιδιά. Πώς καταφέρνετε να συνδυάζετε τις απαιτήσεις της δουλειάς με τις οικογενειακές υποχρεώσεις;

Ο σύζυγός μου έχει επίσης μια πολύ απαιτητική δουλειά και τέσσερα παιδιά, και ποτέ δεν καλείται να απαντήσει σε αυτή την ερώτηση. Αλλά, ναι, έχετε δίκιο, έτσι είναι ο κόσμος μας. Το βάρος είθισται να πέφτει πάνω στις γυναίκες. Πράγματι, ταξιδεύω πολύ, και αυτό ανεβάζει τον πήχη της δυσκολίας, αλλά νιώθω ευλογημένη που μπορούμε με τον Τζόναθαν να μοιράζουμε τις δουλειές και προσπαθώ πάντα να βρίσκομαι στο σπίτι τα Σαββατοκύριακα και να αφιερώνω χρόνο στα παιδιά μας· να είμαι παρούσα. Η οικογένεια μετράει για μένα περισσότερο από οτιδήποτε άλλο.

Σε κάθε ευκαιρία ενθαρρύνετε γυναίκες που κατέχουν υψηλές θέσεις να επιστρέφουν στη δουλειά τους μετά τη γέννηση των παιδιών τους…

Αν προτιμήσουν να μείνουν στο σπίτι για να μεγαλώσουν τα παιδιά τους, αυτό είναι απολύτως σεβαστό. Αν όμως αποφασίσουν να επιστρέψουν στη δουλειά, οι εταιρείες είναι υποχρεωμένες να τους παρέχουν ένα υποστηρικτικό περιβάλλον, να μην τους βάζουν εμπόδια. Αυτό δεν συμβαίνει πάντα, όπως καταλαβαίνετε. Και κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου για να βελτιωθούν οι συνθήκες.

To 2013, όταν αναλάβατε τη θέση της αντιπροέδρου, το Facebook μόλις είχε αποκτήσει το Ιnstagram, δεν είχε ακόμη αγοράσει το WhatsApp, όλα ήταν διαφορετικά. Πώς βιώσατε αυτές τις αλλαγές;

Το σίγουρο είναι ότι τις απόλαυσα και εξακολουθώ να τις απολαμβάνω! Είναι συναρπαστικό να δουλεύεις στη βιομηχανία της τεχνολογίας, γιατί η καινοτομία και η διαρκής αλλαγή βρίσκονται στον πυρήνα όλων των πραγμάτων με τα οποία καταπιάνεσαι. Ουσιαστικά, ζούμε την τέταρτη βιομηχανική επανάσταση, όλα αλλάζουν ακατάπαυστα, πρέπει να προσαρμόζεσαι στα καινούργια και διαφορετικά κάθε φορά δεδομένα. Όταν μπήκα στο Facebook, ήταν μια πλατφόρμα αποκλειστικά για κομπιούτερ. Πραγματοποιήσαμε το πέρασμα στα κινητά τηλέφωνα και τα smartphones που οι περισσότεροι χρησιμοποιούμε σήμερα είναι υπερ-κομπιούτερ. (Δείχνει το κινητό μου, πάνω στο τραπέζι.) Ξέρετε ότι αυτό που έχετε εσείς είναι 100.000 φορές πιο ισχυρό από το κομπιούτερ που έστειλε τον άνθρωπο στο φεγγάρι;

Τι μένει να δούμε, λοιπόν, στο μέλλον;

Θα συνεχίσουμε να βλέπουμε τους ανθρώπους να οργανώνονται σε ομάδες μέσα από τις πλατφόρμες μας και να δημιουργούν περισσότερα βίντεο – αυτή είναι η τάση. Σε δέκα χρόνια πιθανότατα θα έχουμε περάσει στην εικονική πραγματικότητα και στην επαυξημένη πραγματικότητα. Θα έχουμε δυνατότητες που δεν είχαμε ποτέ φανταστεί. Ο κόσμος θα μοιάζει μικρότερος. Ένας δάσκαλος από την Ελλάδα θα διδάσκει μια τάξη παιδιών στην Αφρική. Κάποιος συνάνθρωπός μας που δεν μπορεί να περπατήσει θα βιώνει την εμπειρία τού να τρέχει σε μια παραλία!

Μπορείτε να μου περιγράψετε το προφίλ των Ελλήνων χρηστών του Facebook;

(Γελάει) Δεν ξέρω γιατί, αλλά όπου κι αν βρεθώ πάντα μου κάνουν αυτή την ερώτηση και πάντα απαντώ: όχι, δεν υπάρχει καμία διαφορά από χώρα σε χώρα. Οι άνθρωποι είναι παντού… άνθρωποι και αγαπούν το Facebook.

Είστε από τις λίγες γυναίκες που κατέχουν ηγετικές θέσεις στην τεχνολογική βιομηχανία… 

Με στενοχωρεί που δεν είμαστε περισσότερες. Πρόσφατα, σε μια συγκέντρωση στο σχολείο του μικρού γιου μου, ρώτησα τα παιδιά: ποιος είναι καλός στα μαθηματικά; Όλα τα αγόρια σήκωσαν τα χέρια τους. Απόρησα. Πλησίασα ένα κορίτσι. «Τι βαθμό πήρες στο τελευταίο τεστ μαθηματικών;» τη ρώτησα. «9/10», μου απάντησε. Πολύ καλούς βαθμούς είχαν οι περισσότερες συμμαθήτριές της. Άρα; Τι συμβαίνει; Είναι μύθος ότι τα μαθηματικά και οι επιστήμες υπολογιστών κατά προέκταση είναι ανδρική υπόθεση. Μόνο στην Ευρώπη υπάρχουν ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας στη βιομηχανία τεχνολογίας. Είναι μια νέα βιομηχανία και θεωρώ αδιανόητο να χαριστεί στους άνδρες. Πρέπει να αποτελεί επιλογή και για τις γυναίκες.

Ούτε εσείς, πάντως, σπουδάσατε μαθηματικά.

Όχι. Οι σπουδές μου αφορούσαν την αγγλική γλώσσα και το θέατρο.

Πού μεγαλώσατε;

Στο Μάντσεστερ, σε μια πολύ αγαπημένη οικογένεια. Η μητέρα μου και η γιαγιά μου εργάζονταν – και ας μην ήταν πολύ συνηθισμένο για την εποχή τους. Η μητέρα μου ακόμη δουλεύει: διοργανώνει πάρτι και αναλαμβάνει και το κέτερινγκ. Η γιαγιά μου πωλούσε υφάσματα και είδη ραπτικής. Από παιδί πάντα τις βοηθούσα. Θυμάμαι να είμαι σερβιτόρα στα πάρτι της μιας και να μετράω κουμπιά για την άλλη. Συνδυασμός μαθηματικών και πωλήσεων! (Γελάει)

 

Πόσες φορές  την ημέρα μπαίνετε στο Facebook, κυρία Μέντελσον;-2

Στο πρώτο ελληνικό Facebook Community Day, η Νίκολα Μέντελσον συναντήθηκε με Community Admins από όλη τη χώρα. © David Corrio / Paul Bergen / Redferms / Getty Images / Ideal Image

 

Ποιες είναι οι ηλικίες των παιδιών σας;

Η κόρη μου είναι 21 ετών και τα αγόρια μου 19, 16 και 13. 

Σε ποια ηλικία τούς επιτρέψατε να αποκτήσουν προφίλ στο Facebook;

Στα 13 τους. Τότε τους επετράπη.  Ήταν δώρο για εκείνα τα γενέθλιά τους. Ο Ζαν, ο μικρός μας, το πήρε μόλις φέτος. 

Έχετε πει ότι πρέπει να αφήνουμε κάποιες στιγμές το κινητό από τα χέρια και να κοιτάμε τον κόσμο. Δεν θα αποδυναμωθούν οι πλατφόρμες σας αν το κάνουν όλοι οι χρήστες;

Όχι, δεν το πιστεύω. Είναι σημαντικό να κάνουμε μετρημένη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Προσωπικά, δεν το καταφέρνω πάντα, αλλά το προσπαθώ. Βλέπω ανθρώπους να ταξιδεύουν και να είναι συνεχώς σκυμμένοι πάνω από την οθόνη του κινητού τους. Σηκώστε το κεφάλι, κοιτάξτε γύρω σας, απολαύστε τις ομορφιές του κόσμου!

Γιατί μιλήσατε δημοσίως για το θέμα της υγείας σας;

Στα τέλη του 2016 ψηλάφησα έναν μικρό όγκο στη βουβωνική χώρα και η αξονική έδειξε ότι είχα όγκους σε όλο μου το σώμα. Η διάγνωση ήταν οζώδες λέμφωμα. Μου πήρε έναν χρόνο να το συνειδητοποιήσω, να μάθω τι ακριβώς σημαίνει αυτή η αρρώστια, για την οποία δεν είχα ποτέ ακούσει το παραμικρό. Μίλησα πρώτα στην οικογένειά μου, μετά σε συγγενείς και φίλους και, φυσικά, στους συνεργάτες μου. «Θα πεθάνεις;» με ρωτούσαν. Δεν ήξερα τι να απαντήσω. Δεν ήξερα αν θα έβλεπα τα παιδιά μου να μεγαλώνουν, αν θα αξιωνόμουν να δω εγγόνια… Το οζώδες λέμφωμα είναι μια μορφή ανίατου καρκίνου. Όμως, εξελίσσεται αργά. Βοηθώ κι εγώ το σώμα μου όσο μπορώ: έκοψα εντελώς τη ζάχαρη και γυμνάζομαι τακτικά. Αισθάνομαι πιο υγιής από ποτέ. 

H ομάδα Living with Follicular Lymphoma πώς προέκυψε;

Προϋπήρχε. Την ανακάλυψα όταν αρρώστησα. Επικοινώνησα με τη Νίκι, τη διαχειρίστριά της. Ζήτησα να γίνω μέλος και προσφέρθηκα να βοηθήσω. «Είμαι η Νίκολα από το Facebook», της έγραψα σε ένα μήνυμα. «Δεν σε πιστεύω. Πρέπει να σε γκουγκλάρω για να βεβαιωθώ ότι υπάρχεις», μου απάντησε. Τελικά πείστηκε. (Γέλια) Σήμερα η ομάδα μας μετράει 4.300 μέλη από 100 χώρες. Και με έχει βοηθήσει πολύ. Βρήκα μεγάλη κατανόηση και συμπαράσταση, μοιραζόμαστε πολύ προσωπικά πράγματα, μια και έχουμε όλοι το ίδιο πρόβλημα. 

Πόσες φορές την ημέρα μπαίνετε στο Facebook, κυρία Μέντελσον;

Α, δεν τις μετρώ. Πάντως είμαι αυτό που λένε «heavy user». Εσείς; Πόσες φορές τσεκάρετε τον λογαριασμό σας;

Πέντε, το πολύ δέκα. 

Σίγουρα σας περνάω κατά πολύ! (Γέλια)       ■

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή