Ο σκύλος-Ιφιγένεια

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν ξέρω αν οι διαρρήξεις έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια στην επικράτεια και αν οι δράστες έχουν γίνει πιο αδίστακτοι ή αν φταίει η ακαριαία διάχυση των περιστατικών από τα media. Δεν ξέρω αν ο «αγγελικά πλασμένος κόσμος» που ο κύριος Τόσκας θεωρεί ουτοπία είναι η μοναδική επιλογή έναντι της απόλυτης ανομίας ή υπάρχει και κάτι άλλο, ενδιάμεσο, σαν αυτό που ζουν σε χώρες με το οργανωμένο έγκλημα υπό μερικό έλεγχο.

Εγώ ξέρω από σκυλιά. Και αυτό που άκουσα τις προάλλες να αναπαράγεται άκριτα και χωρίς δράμι γνώσης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι η απόλυτη τεκμηρίωση της άγνοιας που περιβάλλει το ζήτημα «σκύλος-φύλακας». 

Τι δεν είναι, λοιπόν, ο σκύλος-φύλακας;

→ Δεν είναι ένα σκυλί «άγριο» που γαβγίζει σε όποιον και ό,τι περνάει μπροστά από τον φράχτη της αυλής.

→ Δεν είναι μια ταμπέλα που κοτσάρεις στην αυλόπορτα με το γνωστό ροτβάιλερ και την επιγραφή «προσοχή, σκύλος» ή, στην πιο κιτσάτη εκδοχή της, «εδώ φυλάω εγώ». Σιγά μη σπάσεις κάναν κυνόδοντα…

→ Δεν είναι ο σκύλος που ζει μόνιμα στο μπαλκόνι, στην αυλή ή στην ταράτσα ή που εξορίζεται εκεί το βράδυ, για να προλαβαίνει τους επίδοξους εισβολείς. 

→ Δεν είναι –ούτε καν!– ο σκύλος που κάποτε έκανε μαθήματα φύλαξης χώρου ή σωματοφυλακής και τα τελευταία πέντε χρόνια το μόνο που κάνει είναι να τρώει και να λυσσομανάει σε είκοσι τετραγωνικά αυλής, μόνος, έρμος και μισότρελος. 

Αυτά τα σκυλιά-θυσιάσματα που περιγράφω πιο πάνω τα εξουδετερώνω μόνος μου, με τρία τρικάκια που ξέρω (και που οποιοσδήποτε μπορεί να μάθει, δεν είναι δα και πυρηνική φυσική), προτού προλάβουν να βγάλουν κιχ. Ζωντανά ή νεκρά. Αλλά, κι αν ακόμα προλάβουν να γαβγίσουν, ποιον κοροϊδεύουμε; Έχετε δει ποτέ κανέναν να βγαίνει στο μπαλκόνι για να τσεκάρει τι είναι αυτό που γαβγίζει με μανία ο σκύλος του; Στις 3 η ώρα τα ξημερώματα; 

«Άρα, μας λες ότι ο σκύλος δεν κάνει για φύλακας», θα μου πείτε. «Όχι», θα σας απαντήσω. Κάνει. Αρκεί να ξέρεις τα όρια των δυνατοτήτων του. Και να αξιοποιήσεις τις ειδικές ικανότητές του.

Εκτός κι αν είστε βαρόνος με πολύ χρήμα, πρόθυμος να το ξοδέψετε σε ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά που εκτελούν περιπολίες, όχι κατά μόνας, αλλά σε ιεραρχημένες ομάδες των δύο, τριών και τεσσάρων ατόμων, με υποστήριξη επιτήρησης από κάμερες και ανθρώπινο προσωπικό άμεσης επέμβασης. 

«Σκύλος-φύλακας» σημαίνει δύο πράγματα για σας

→ «Σκύλος-συναγερμός». Μέσα στο σπίτι, με μερικά μαθήματα ή και χωρίς (ανάλογα με τα ένστικτα του ζώου σας), ο σκύλος γίνεται άγρυπνος φύλακας και αντιλαμβάνεται πρώτος από όλους αν κάποιος προσπαθεί να παραβιάσει τις κλειδαριές σας ή αν τριγυρνάει στη βεράντα σας. Τα πλεονεκτήματά του σε σχέση με έναν συμβατικό συναγερμό –που μπορεί να κάνει την ίδια δουλειά, αλλά εξουδετερώνεται ευκολότερα γιατί προσφέρει πρόσβαση στα σωθικά του από έξω– είναι προφανή: δεν μπορείς να κάνεις παρέα με έναν συναγερμό!

→ «Σκύλος-συναγερμός και σωματοφύλακας». Εδώ θα χρειαστείς την εκπαίδευση που εξασφαλίζει ότι με μια γερή κλοτσιά ο σκύλος που κοιμάται στα πόδια του κρεβατιού σου δεν θα λουφάξει σε μια γωνία όσο οι ληστές θα κακοποιούν την οικογένειά σου, αλλά θα αντιδράσει άγρια, θα επιτεθεί και θα σε προστατεύσει. Μέχρι θανάτου. Και προτού χρειαστεί να συμβεί αυτό, θα σε έχει ήδη προειδοποιήσει, σαν να ανήκε μόνο στην προηγούμενη κατηγορία…

Βλέπεις ποιο είναι το κοινό σημείο και των δύο περιπτώσεων; «Μέσα στο σπίτι». Ξεκίνα από αυτό και τα υπόλοιπα θα τα βρεις στην πορεία. Ανάλογα με το σκυλί σου, τον χρόνο που θέλεις να διαθέσεις, το χρήμα και την πραγματική απειλή… ■

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή