Η Επιτροπή Θεσμών της Βουλής καλεί τον Π. Καμμένο

Η Επιτροπή Θεσμών της Βουλής καλεί τον Π. Καμμένο

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προβάλλοντας νέα επιχειρηματολογία, συγκριτικώς με όλες τις άλλες περιπτώσεις τους τελευταίους μήνες, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ απέρριψαν για πολλοστή φορά, χθες, το αίτημα της αντιπολίτευσης να κληθούν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας προς ακρόαση για την υπόθεση της πώλησης πολεμικού υλικού στη Σαουδική Αραβία κυβερνητικά στελέχη και άλλα εμπλεκόμενα σε αυτήν πρόσωπα. Υπενθυμίζεται ότι η πρόταση αφορά την κλήση των κ. Π. Καμμένου, Δ. Βίτσα, Ν. Κοτζιά, στρατιωτικών και του εμφανιζόμενου ως εκπροσώπου της Σ. Αραβίας Β. Παπαδόπουλου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ απαξιώνοντας την πρόταση της αντιπολίτευσης που είχε πρωτοκατατεθεί τον περασμένο Νοέμβριο, μεθόδευσε την κλήση μόνο του υπουργού Εθν. Αμυνας, χωρίς πάντως ούτε αυτή τη φορά να προσδιοριστεί ο χρόνος πραγματοποίησής της: μάλιστα, η πρόεδρος της Επιτροπής Αναστασία Χριστοδουλοπούλου υποστήριξε ότι είναι προς συζήτηση, στην επόμενη συνεδρίαση, αν ο κ. Καμμένος πρέπει να κληθεί πριν ή μετά τις τουρκικές εκλογές, ώστε –όπως είπε– να μη συζητεί ο λαός, αντί του αξιόμαχου των Ενόπλων Δυνάμεων, άλλα ζητήματα σχετικά με τον υπουργό Εθν. Αμυνας.

Οπως ήταν αναμενόμενο, η επιλογή αυτή της κ. Χριστοδουλοπούλου και των βουλευτών του μεγάλου κυβερνητικού εταίρου, πυροδότησε κύκλο εντάσεων και οδήγησε, εν μέσω καταγγελιών περί «κοινοβουλευτικού πραξικοπήματος», στην αποχώρηση των Ν.Δ., ΔΗΣΥ, και Ποταμιού. Ενδεικτικό του «χάους» που επικράτησε ήταν βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, που αρχικά είχε δηλώσει ότι διαφωνεί με την κλήση ακόμα και του κ. Καμμένου, να ψηφίσει την πρόταση για κλήση του υπουργού Αμυνας, ενώ ο βουλευτής των ΑΝΕΛ (Γ. Λαζαρίδης) δεν μετείχε στην ψηφοφορία, δίνοντας την αίσθηση ότι αιφνιδιάστηκε με τις εξελίξεις που αφορούν το πρόσωπο του αρχηγού του.

Αξιοσημείωτο είναι, επίσης, ότι σε ψηφοφορία που έγινε, με επιμονή της προέδρου της Επιτροπής, το ερώτημα ήταν απολύτως ασαφές: η κ. Χριστοδουλοπούλου επιχειρηματολογούσε ότι η Επιτροπή δεν μπορεί να καλέσει πρόσωπο το οποίο εκπροσωπεί άλλη χώρα, ενώ σε κάποιο άλλο σημείο απλώς ανέφερε ότι πρέπει να αποφασιστεί αν πρέπει να κληθούν μόνο υπουργοί. «Ψηφίζω την πρόταση της προέδρου» περιορίστηκαν να δηλώσουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι απορρίπτουν την ιδέα να κληθούν όλα τα άλλα προτεινόμενα από την αντιπολίτευση πρόσωπα. Μερικές ώρες αργότερα, σε δήλωσή τους οι ίδιοι βουλευτές ανέφεραν ότι ήταν η πλειοψηφία της Επιτροπής, δηλαδή εκείνοι, που έθεσαν την πρόταση προς ψηφοφορία («αν θα πρέπει να προσέλθουν σε ακρόαση μόνο ο υπουργός Αμυνας, ή και άλλοι στρατιωτικοί παράγοντες καθώς και ο Β. Παπαδόπουλος»).

Επισημαίνεται πως η θυελλώδης συζήτηση εξελίχθηκε στη σκιά γνωμοδότησης της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής, η οποία δικαίωνε τις θέσεις της αντιπολίτευσης ως προς την αρμοδιότητα της Επιτροπής Θεσμών να ασκήσει (κοινοβουλευτικό) έλεγχο για την επίμαχη υπόθεση, μέσω ακροάσεων πολιτικών και άλλων προσώπων. Αρμοδιότητα την οποία αρνείτο ώς χθες η πλειοψηφία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή