Εκκαθαριστικές επιχειρήσεις Aσαντ

Εκκαθαριστικές επιχειρήσεις Aσαντ

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε εκκαθαριστικές επιχειρήσεις έχει επιδοθεί ο κυβερνητικός στρατός στη Συρία, προκειμένου να εξαλείψει άλλους τέσσερις θυλάκους ισλαμιστών, αντικαθεστωτικών ανταρτών σε διάφορα σημεία της χώρας. Οι τελευταίες εξελίξεις επιβεβαιώνουν ότι η πυραυλική επίθεση ΗΠΑ, Γαλλίας και Βρετανίας, που εκδηλώθηκε το περασμένο Σάββατο, δεν άλλαξε σε τίποτα τον συσχετισμό δυνάμεων στον συριακό εμφύλιο, με το καθεστώς Ασαντ να βρίσκεται στο πιο ευνοϊκό σημείο από την έναρξη της σύγκρουσης, την άνοιξη του 2011.

Την επομένη, κιόλας, της πυραυλικής επίθεσης των Δυτικών, ο στρατός του Ασαντ ολοκλήρωσε την κατάληψη της ανατολικής Γούτα, της μεγαλύτερης ζώνης που ήλεγχαν μέχρι πρόσφατα οι αντικαθεστωτικοί στην περίμετρο της Δαμασκού. Χθες, ολοκληρώθηκε η εκκένωση της κωμόπολης Ντιμέρ, βορειοανατολικά της πρωτεύουσας. Η ανακατάληψη της Ντιμέρ επιτρέπει στο καθεστώς Ασαντ να ελέγχει πλήρως τον οδικό άξονα Δαμασκού – Βαγδάτης.

Παράλληλα, οι αντικαθεστωτικοί διαπραγματεύονταν, με ρωσική μεσολάβηση, την αποχώρησή τους από έναν άλλο θύλακο, στο ανατολικό Καλαμούν, ενώ η αεροπορία του Ασαντ βομβάρδισε θέσεις του Ισλαμικού Κράτους στο Γιαρμούκ, οκτώ χιλιόμετρα από τη Βαγδάτη. Στην περιοχή αυτή βρισκόταν, πριν από την έναρξη του εμφυλίου πολέμου, ο μεγαλύτερος καταυλισμός Παλαιστινίων προσφύγων, ο οποίος έχει πρακτικά εκκενωθεί, ύστερα από την κατάληψη του μεγαλύτερου μέρους του από τους τζιχαντιστές. Η Δαμασκός είχε δώσει προθεσμία 48 ωρών για την εκκένωση του καταυλισμού, απειλώντας με σαρωτική εισβολή των κυβερνητικών δυνάμεων.

Εάν ολοκληρωθούν οι εν εξελίξει επιχειρήσεις, οι αντικαθεστωτικοί θα απομείνουν με δύο μόνο θυλάκους, στα βορειοδυτικά και στα νοτιοδυτικά σύνορα της Συρίας – εξαιρουμένων, βέβαια, των σημαντικών εκτάσεων που εξακολουθούν να ελέγχουν οι Κούρδοι.

Στο μεταξύ, ο επικεφαλής των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων Βαλέρι Γκερασίμοφ και ο ανώτατος στρατιωτικός διοικητής του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη Κέρτις Σκαπαρότι συναντήθηκαν, χθες, στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν και συζήτησαν για την Ευρώπη και την κατάσταση στη Συρία.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή