Διστακτικό το Βερολίνο έναντι Μακρόν

Διστακτικό το Βερολίνο έναντι Μακρόν

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Βερολίνο συμπαθεί ιδιαίτερα τον Εμανουέλ Μακρόν για τη φιλοευρωπαϊκή πολιτική του, αλλά παραμένει διστακτικό έναντι των φιλόδοξων προτάσεών του για τη μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης. Αυτό ήταν το μήνυμα που έλαβε ο Γάλλος πρόεδρος κατά τη χθεσινή συνάντησή του με την Αγκελα Μέρκελ, στο Βερολίνο.

Οι ηγέτες των δύο χωρών, που αντιστοιχούν στο 50% της οικονομίας της Ευρωζώνης, συναντήθηκαν χθες στη γερμανική καγκελαρία προς αναζήτηση κοινού πακέτου προτάσεων ενόψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε., στις 28 και 29 Ιουνίου. Η χθεσινή συνάντηση δεν αναμενόταν, ούτως ή άλλως, να αποφέρει θεαματικά αποτελέσματα, ωστόσο οι δηλώσεις των δύο ηγετών αποτύπωσαν την απόσταση που εξακολουθεί να τους χωρίζει στα επίμαχα προβλήματα της Ενωσης.

Οι λέξεις-κλειδιά στις δηλώσεις Μακρόν κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τη Γερμανίδα καγκελάριο ήταν η «αλληλεγγύη» και η «σύγκλιση». Ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε ότι «η τραπεζική ένωση είναι αναπόσπαστο τμήμα της αναγκαίας αλληλεγγύης μεταξύ των χωρών-μελών της Ευρωζώνης», ενώ σε άλλο σημείο δήλωσε: «Δεν είναι δυνατόν να υπάρξει νομισματική ένωση χωρίς στοιχεία σύγκλισης».

Κατά καιρούς, ο Γάλλος πρόεδρος έχει προτείνει ξεχωριστό προϋπολογισμό, υπουργό Εξωτερικών, ακόμη και Κοινοβούλιο της Ευρωζώνης, προτάσεις που έχουν μπει τελευταία σε δεύτερο πλάνο, καθώς συνάντησαν ψυχρή υποδοχή στο Βερολίνο. Μία άλλη κρίσιμη πρόταση του Γάλλου προέδρου είναι η μετεξέλιξη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) σε ένα είδος Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου, το οποίο θα μπορεί να δανειοδοτεί τις πιο αδύναμες οικονομίες.

Από την πλευρά της, η Αγκελα Μέρκελ επέμεινε στις έννοιες της «υπευθυνότητας» και της «δημοσιονομικής σταθερότητας». Απαντώντας στην έκκληση Μακρόν για ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, δήλωσε ότι αυτή πρέπει να συνδυάζεται με την ανάληψη της ευθύνης από τις χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα και προσέθεσε: «Χρειαζόμαστε διάλογο, ανοιχτό διάλογο και στο τέλος πρέπει να έχουμε την ικανότητα να πετύχουμε συμβιβασμό». Πρόσφατα, η κοινοβουλευτική ομάδα της κ. Μέρκελ αντέδρασε σε οποιαδήποτε γαλλική πρόταση θα μπορούσε να σημάνει επιβάρυνση των Γερμανών φορολογουμένων.

Στη χθεσινή συνάντησή τους, Μέρκελ και Μακρόν αναμενόταν να συζητήσουν επίσης την κρίση στη Συρία και την απειλή της κυβέρνησης Τραμπ να τορπιλίσει τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Οι δύο ηγέτες θα ταξιδέψουν διαδοχικά στην Ουάσιγκτον την ερχόμενη εβδομάδα και η διαμόρφωση κοινού, ευρωπαϊκού μετώπου θα μπορούσε να κάνει πιο ισχυρή τη φωνή τους στον Λευκό Οίκο.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή