Στη Βουλή ο νόμος για το άσυλο, έπειτα από μήνες αναβολών

Στη Βουλή ο νόμος για το άσυλο, έπειτα από μήνες αναβολών

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπό την απειλή της μετακίνησης εκατοντάδων αιτούντων άσυλο από τα νησιά στην ενδοχώρα, η κυβέρνηση επισπεύδει την επίλυση θεμάτων που εκκρεμούσαν εδώ και μήνες. Δύο μόλις ημέρες μετά την απόφαση του ΣτΕ την προηγούμενη Τρίτη, σύμφωνα με την οποία πρέπει να ακυρωθεί ο γεωγραφικός περιορισμός που έχει επιβληθεί στους αιτούντες άσυλο που φτάνουν στα νησιά, κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για το άσυλο. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, πάντως, βρισκόταν στα συρτάρια του υπουργείου από πέρυσι τον Οκτώβριο, ωστόσο η κυβέρνηση είχε πολλές φορές αναστείλει την προώθησή του στη Βουλή. Επίσης, διορίστηκε και επισήμως ο κ. Μάρκος Καραβίας, νέος διευθυντής της Υπηρεσίας Ασύλου, μια απόφαση που εκκρεμούσε περισσότερο από ένα μήνα.

Συνεχείς συσκέψεις πραγματοποιούνται στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής από την Τρίτη το βράδυ, οπότε και δημοσιοποιήθηκε η απόφαση του ΣτΕ, προκειμένου να αποτραπεί το ενδεχόμενο της ελεύθερης μετακίνησης όσων φτάνουν στα νησιά.

Το άρθρο 7 του νομοσχεδίου με τίτλο «Τροποποίηση διαδικασιών ασύλου και άλλες διατάξεις» αποτελεί πρακτικά υιοθέτηση του αντίστοιχου άρθρου ευρωπαϊκής οδηγίας (άρθρο 7 της οδηγίας 2013/33/Ε.Ε.) και καθορίζει τους όρους με βάση τους οποίους μπορεί να περιοριστεί η ελευθερία κυκλοφορίας των αιτούντων άσυλο. Συγκεκριμένα, καθορίζεται ότι «η απόφαση για περιορισμό της ελευθερίας κυκλοφορίας λαμβάνεται όταν είναι αναγκαίο για την ταχεία επεξεργασία και την αποτελεσματική παρακολούθηση των αιτήσεων παροχής διεθνούς προστασίας». Παράλληλα, το συγκεκριμένο άρθρο λειτουργεί ως βάση για την έκδοση νέας σχετικής απόφασης γεωγραφικού περιορισμού «με κανονιστική απόφαση του διευθυντή της Υπηρεσίας Ασύλου» (άρθρο 7 παράγραφος 1).

Σύμφωνα με όσα ανέφεραν κύκλοι του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, η διαδικασία καταγραφής και ταυτοποίησης στα νησιά μπορεί να κρατήσει 21 ημέρες, «χρόνος αρκετός ώστε να προλάβει να ψηφιστεί το νομοσχέδιο».

Στο ίδιο νομοσχέδιο ορίζεται ως «τελεσίδικη απόφαση», η απόφαση της δευτεροβάθμιας επιτροπής ασύλου. Ετσι, περιορίζεται η δυνατότητα των αιτούντων άσυλο να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη και μετά τη δεύτερη απόρριψη του αιτήματός τους. Παράλληλα, περιορίζονται δραστικά οι προθεσμίες για τη διαδικασία εξέτασης του αιτήματος ασύλου σε πρώτο και δεύτερο βαθμό, έτσι ώστε οι αιτούντες άσυλο να μην παραμένουν για μήνες εγκλωβισμένοι σε μια αβέβαιη κατάσταση. Προσδιορίζεται, επίσης, ότι η απόφαση για το αίτημα ασύλου μπορεί να επιδοθεί στον διοικητή του κέντρου διαμονής ή στον δικηγόρο του αιτούντος ή να αναρτηθεί σε συγκεκριμένη σχετική σελίδα στο Διαδίκτυο. Σε πολλές περιπτώσεις, οι αιτούντες άσυλο δεν εμφανίζονταν να παραλάβουν την απόφαση, γνωρίζοντας ότι θα ήταν απορριπτική προκειμένου να κερδίσουν χρόνο.

Παροχές και προϋποθέσεις

Στο ίδιο νομοσχέδιο (άρθρο 18) καθορίζεται επίσης ότι η αρμόδια αρχή υποδοχής οφείλει να παρέχει διαμονή, τροφή και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στους αιτούντες, εφόσον από την πλευρά τους τηρούνται συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Ετσι, όπως προβλέπεται στο άρθρο 19 το οποίο και πάλι αποτελεί προσαρμογή στη οδηγία της Ε.Ε., μπορεί να περιοριστούν ή να διακοπούν οι παρεχόμενες «υλικές συνθήκες υποδοχής» για όσους δεν συμμορφώνονται με τις υποχρεώσεις τους (π.χ. δήλωση στοιχείων) ή εγκαταλείψουν τους χώρους φιλοξενίας στους οποίους έχουν παραπεμφθεί ή σε περιπτώσεις εκδήλωσης βίαιης συμπεριφοράς.

Αφίξεις σε Εβρο και νησιά

Την ίδια στιγμή, οι μεταναστευτικές ροές συνεχίζονται. Από τον Εβρο πέρασαν παράνομα 190 άτομα χθες, ενώ από την αρχή της εβδομάδας πέρασαν συνολικά 1.200 άτομα. Το τελευταίο 24ωρο στα νησιά έφτασαν 145 άτομα, με αποτέλεσμα στη Μόρια οι «φιλοξενούμενοι» να ξεπερνούν τις 6.500, οι οποίοι παραμένουν σε πολύ δύσκολες συνθήκες. Στο μεταξύ, οι αιτούντες άσυλο που έχουν στήσει σκηνές στην πλατεία Σαπφούς αρνούνται να μετακινηθούν παρά τις προσπάθειες της αστυνομίας και την παρέμβαση του δημάρχου. Πρόκειται κυρίως για Αφγανούς, οι οποίοι διαμαρτύρονται για τις συνθήκες που επικρατούν στη Μόρια. Χθες, μάλιστα, σημειώθηκε ένταση όταν οι συγκεντρωμένοι στην πλατεία ενημερώθηκαν ότι ένας ομοεθνής τους που νοσηλευόταν στο νοσοκομείο απεβίωσε, καθώς απέδωσαν τον θάνατο στην ελλιπή περίθαλψη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή