ΒΙΒΛΙΟ

500 λέξεις με τον Τηλέμαχο Χυτήρη

Ο Τηλέμαχος Χυτήρης γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1945. Σπούδασε στην Ιταλία (Πίζα, Φλωρεντία) γεωπονική και παρακολούθησε μαθήματα φιλοσοφίας. Το 1973 κυκλοφόρησε την πρώτη του ποιητική συλλογή «Ποιήματα εκ προμελέτης» (Κέδρος). Μέχρι σήμερα έχουν κυκλοφορήσει άλλες 9 συλλογές – τίτλος της τελευταίας «Μορφές της περιπέτειας» (Γαβριηλίδης). Μετέφρασε «Τα ιταλικά ποιήματα» του Γιώργου Σαραντάρη (Γαβριηλίδης, 2015). Τελευταίο του βιβλίο, το πεζό με τρεις αφηγήσεις «Ημερολόγιο μιας επιστροφής» (Μελάνι, 2017).

Ποια βιβλία έχετε αυτόν τον καιρό πλάι στο κρεβάτι σας;
Τα δοκίμια του George Steiner.

Ποιος ήρωας/ηρωίδα λογοτεχνίας θα θέλατε να είστε και γιατί;
Κάποιος μεταξύ του «Ηλίθιου» του Ντοστογιέφσκι και του «Ξένου» του Καμύ, αισθανόμενος λιγότερο εντός και περισσότερο εκτός της πραγματικότητας που ζούμε.

Διοργανώνετε ένα δείπνο. Ποιους συγγραφείς καλείτε, ζώντες και τεθνεώτες;
Τον Τσέχοφ.

Ποιο ήταν το πιο ενδιαφέρον στοιχείο που μάθατε πρόσφατα χάρη στην ανάγνωση ενός βιβλίου;
Κανένα ειδικά, απλώς εμπεδώνεται μέσα μου το ένα και μοναδικό στοιχείο της ανθρώπινης φύσης που συμπυκνώνεται στη φράση «άνθρωπος, αυτός ο άγνωστος».

Ποιο κλασικό βιβλίο διαβάσατε πρόσφατα για πρώτη φορά;
Τον «Πύργο» του Κάφκα. Ηταν πραγματικά σαν να το διάβαζα πρώτη φορά.

Και ποιο είναι το βιβλίο που έχετε διαβάσει τις περισσότερες φορές;
Τα ποιήματα του Σεφέρη.

Στο «Ημερολόγιο μιας επιστροφής», ποιος επιστρέφει, πού και γιατί;
Ενας απόφοιτος ιταλικού πανεπιστημίου με αντιδικτατορική δράση, ύστερα από οκτώ χρόνια αυτοεξορίας και πολλά εσωτερικά διλήμματα, αποφασίζει να επιστρέψει στην πατρίδα τον Ιούλιο του 1974 για να υπηρετήσει στο Ναυτικό. Μετέωρος ο ίδιος επιστρέφει σε μια μετέωρη Ελλάδα, με όλα τα σουρεαλιστικά, αλλά και τα τραγικά γεγονότα της Κύπρου των ημερών της κατάρρευσης της δικτατορίας. Μια χώρα «εν κενώ», με τον λαό αμήχανο θεατή. Το προσωπικό ημερολόγιο του πρωταγωνιστή της νουβέλας, των πρώτων εκείνων ημερών της επιστροφής, δίνει τον τίτλο στο κεντρικό αφήγημα του βιβλίου.

Από την ποίηση στην αφήγηση πόσο μεγάλη είναι η απόσταση;
Η ποίηση μόνη της βασιλεύει, έχει τη δυνατότητα όμως να κρύβεται παντού, βεβαίως και στον αφηγηματικό λόγο.

Εχετε Facebook, Twitter κ.λπ.; Εάν ναι, εμποδίζουν η εμπλουτίζουν το γράψιμο και το διάβασμα;
Εχω, όχι τόσο για να το χρησιμοποιώ αλλά για να παρακολουθώ τη νέα εποχή, τις συμπεριφορές και την προσαρμογή των ανθρώπων σε αυτήν. Τεχνολογικά με αφήνει μάλλον αδιάφορο και εν πάση περιπτώσει δεν με αποσπά από τα διαβάσματα και τα γραψίματά μου.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ