Φορολογικό σκάνδαλο με πολιτικές προεκτάσεις ξέσπασε στη Βρετανία

Φορολογικό σκάνδαλο με πολιτικές προεκτάσεις ξέσπασε στη Βρετανία

3' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Για όνομα του Θεού, είμαστε η Βρετανία και όχι κάποια τριτοκοσμική μπανανία». Αυτή ήταν η εύλογη, θα έλεγε κανείς, απάντηση που έδωσε σε δημοσιογράφους του ιστότοπου BuzzFeed ο επικεφαλής εκπρόσωπος Τύπου της βρετανικής εφορίας και τελωνείων, όταν εκείνοι τον είχαν ρωτήσει αν όντως αρνήθηκε η υπηρεσία να ελέγξει τη βρετανική πολυεθνική εταιρεία τηλεπικοινωνιών Lycamobile, η οποία κατηγορείται από τις γαλλικές αρχές για ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος και φοροδιαφυγή, με την αιτιολογία ότι είναι η «εταιρεία με τις υψηλότερες δωρεές προς το Συντηρητικό Κόμμα» και, επίσης, δίνει χρήματα σε ένα φιλανθρωπικό ίδρυμα του πρίγκιπα Καρόλου. Η συνέχεια είναι εξαιρετικά δυσάρεστη, τόσο για τη βρετανική εφορία όσο και για το κυβερνών κόμμα. Επιβεβαιώνονται οι υποψίες πως οι προσπάθειες για την καταπολέμηση του «μαύρου» χρήματος και της φοροδιαφυγής δεν είναι όσο έντονες θα έπρεπε να ήταν.

Η αρχική αντίδραση του επικεφαλής εκπροσώπου Τύπου της βρετανικής εφορίας ήταν να αρνηθεί ότι στέλεχος της υπηρεσίας θα έγραφε ποτέ σε επιστολή ότι η εφορία δεν θα διενεργήσει έλεγχο έπειτα από επίσημο αίτημα, επειδή η Lycamobile κάνει χρηματικές δωρεές προς το Συντηρητικό Κόμμα. «Κανένας αξιωματούχος της εφορίας δεν θα έγραφε ποτέ τέτοια επιστολή», δήλωσε ο επικεφαλής εκπρόσωπος Τύπου. «Για όνομα του Θεού, είμαστε το Ηνωμένο Βασίλειο, όχι κάποια τριτοκοσμική μπανανία, όπου τα όργανα του κράτους ελέγχονται από κάποιου είδους κλεπτοκρατία», συνέχισε.

Παρασκήνιο

Οι δημοσιογράφοι του BuzzFeed είχαν, όμως, στην κατοχή τους εμπιστευτική αλληλογραφία μεταξύ Βρετανών αξιωματούχων και των Γάλλων ομολόγων τους, που στις αρχές του 2017 ζητούσαν από το Λονδίνο να πραγματοποιήσει έρευνες στα κεντρικά γραφεία της Lycamobile και να συλλέξει στοιχεία που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στην έρευνα κατά της εταιρείας για ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος και για φοροδιαφυγή. Στην επίσημη επιστολή που είχε στείλει η βρετανική εφορία στις 30 Μαρτίου του 2017, Βρετανός αξιωματούχος αναφέρει ότι η Lycamobile είναι «μεγάλη πολυεθνική εταιρεία με πάρα πολλά περιουσιακά στοιχεία στη διάθεσή της» και ότι θα ήταν «εξαιρετικά απίθανο να συναινέσει για να γίνει έρευνα στα γραφεία της». Η συνέχεια της επιστολής είναι η εξής: «Πρέπει να σημειωθεί ότι είναι (η Lycamobile) η εταιρεία με τις υψηλότερες δωρεές προς το Συντηρητικό Κόμμα της Τερέζα Μέι και δώρισε το 2012 1,25 εκατ. ευρώ στο καταπίστευμα “Πρίγκιπας Κάρολος”». Η βρετανική εφορία είχε απορρίψει επισήμως το αίτημα των γαλλικών αρχών, με το επιχείρημα ότι δεν περιλάμβανε «σημαντικές πληροφορίες» κατά της Lycamobile, ενώ δεν ερεύνησε ποτέ τα γραφεία της εταιρείας. Μετά την επίδειξη της επίσημης απάντησης, άλλος εκπρόσωπος Τύπου της βρετανικής εφορίας δήλωσε στο BuzzFeed ότι η υπόθεση είναι «λυπηρή».

Οι Γάλλοι

Οι γαλλικές αρχές συνέχισαν τις έρευνες κατά της Lycamobile, επιβάλλοντάς της πρόστιμο 20 εκατ. ευρώ και απαγγέλλοντας κατηγορίες για ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος κατά δύο γαλλικών θυγατρικών της τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2017, και συλλαμβάνοντας 19 άτομα. Οι Γάλλοι διαπίστωσαν ότι η θυγατρική Lycamobile Services είχε χρεώσει, στη διάρκεια εννέα μηνών το 2015, 19 εταιρείες με 75 εκατ. ευρώ για διεθνείς τηλεφωνικές κλήσεις. Οι εταιρείες αυτές δεν είχαν την παραμικρή δραστηριότητα, ούτε διέθεταν προσωπικό. Η Lycamobile, με ετήσιο τζίρο 1,5 δισ. ευρώ, ανήκει στον γεννημένο στη Σρι Λάνκα Σουμπασκαράν Αλιράτζα. Ο επιχειρηματίας διατηρεί στενούς δεσμούς με τους Συντηρητικούς και έχει πληρώσει αδρά για να περιληφθεί στην «ομάδα ηγετών» που περιλαμβάνει τους μεγαλύτερους δωρητές και έχει το προνόμιο να δειπνεί κατ’ ιδίαν με την πρωθυπουργό και τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου.

Υπό πίεση

Το βρετανικό Συντηρητικό Κόμμα, το οποίο έχει δεχθεί δωρεές ύψους 2,2 εκατ. στερλινών από τη Lycamobile, βρίσκεται τώρα υπό πίεση και καλείται να εξηγήσει για ποιο λόγο αρνήθηκε η κυβέρνηση να βοηθήσει στη διερεύνηση της υπόθεσης κατά της εταιρείας. Καλείται, επίσης, να εξηγήσει για ποιο λόγο έλαβε δωρεά 800.000 στερλινών από τη Lycamobile, αφότου το BuzzFeed είχε αποκαλύψει το 2015 ύποπτη μεταφορά εκατομμυρίων σε μετρητά με κούριερ και όχι με χρηματαποστολές από την εταιρεία προς δεκάδες ταχυδρομικά γραφεία ανά το Λονδίνο. Οι Τόρις ανακοίνωσαν αυτήν την εβδομάδα ότι αποφάσισαν να μη δεχτούν άλλες δωρεές από την εταιρεία. Η Ιβέτ Κούπερ, βουλευτής των Εργατικών, που είναι επικεφαλής της επιτροπής εσωτερικών υποθέσεων του βρετανικού Κοινοβουλίου, δήλωσε ότι η απάντηση της βρετανικής εφορίας προκαλεί «μεγάλη ανησυχία» και ζήτησε τη διενέργεια ανεξάρτητης έρευνας για την υπόθεση. Ο Βινς Κέιμπλ, ηγέτης των Βρετανών Φιλελεύθερων, δήλωσε ότι η απάντηση της εφορίας είναι «πολύ ανησυχητική» και κάλεσε την Τερέζα Μέι να «ασχοληθεί προσωπικά με την υπόθεση» και να επιστρέψει όλες τις δωρεές που έχει δεχτεί το κόμμα από τη Lycamobile μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή