Τη Δευτέρα το business plan των ΔΕΚΟ στο υπερταμείο

Τη Δευτέρα το business plan των ΔΕΚΟ στο υπερταμείο

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη Δευτέρα υποβάλλονται προς αξιολόγηση και παρατηρήσεις στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ, γνωστή και ως «υπερταμείο») τα business plans των ΔΕΚΟ οι οποίες πέρασαν υπό τον άμεσο έλεγχό της αλλά και θυγατρικών της όπως η ΕΤΑΔ. Η διοίκηση της ΕΕΣΥΠ αφού τα μελετήσει και εγκρίνει χρονοδιαγράμματα και ποσοτικούς στόχους, θα τα επιστρέψει προς υλοποίηση και θα ξεκινήσει τη διαδικασία παρακολούθησης της εφαρμογής τους. Ξεκινάει έτσι έστω και σταδιακά ο απογαλακτισμός των ΔΕΚΟ από το κράτος και η λειτουργία τους υπό το καθεστώς μιας νέας holding που, σύμφωνα με το καταστατικό της, ακολουθεί αρχές εταιρικής διακυβέρνησης σύμφωνα με τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές. Οι ΔΕΚΟ που μεταβιβάστηκαν και επίσημα στην ΕΕΣΥΠ με τον νόμο 4512/2018 είναι οι ΔΕΗ (το 34% καθώς το άλλο 17% κατέχεται από το ΤΑΙΠΕΔ), ΕΥΔΑΠ (το 51% καθώς ένα άλλο 11% κατέχεται από το ΤΑΙΠΕΔ), ΕΥΑΘ (το 51% πλέον του 24% του ΤΑΙΠΕΔ), ΟΑΣΑ (ελέγχει τις ΟΣΥ Α.Ε. και ΣΤΑΣΥ Α.Ε.), ΟΑΚΑ (διαχειρίζεται το συγκρότημα του Ολυμπιακού Σταδίου), Ελληνικά Ταχυδρομεία (ΕΛΤΑ), το 25% της «Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών» (ΔΑΑ – άλλο 35% έχει το ΤΑΙΠΕΔ και σχεδιάζεται η παραχώρησή του), το ποσοστό στις Ελληνικές Αλυκές, στην ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ (η πλειοψηφία ανήκει στην Τράπεζα Πειραιώς), στην εταιρεία διαχείρισης της Διώρυγας Κορίνθου και στους οργανισμούς Κεντρικών Αγορών Θεσσαλονίκης και Αθήνας, όπως και το 100% της Helexpo.

Οι συμμετοχές αυτές πέρασαν κατευθείαν στο λεγόμενο υπερταμείο και όχι σε νέα εταιρεία συμμετοχών όπως αρχικά είχε σχεδιαστεί, καθώς δανειστές και κυβέρνηση έκριναν πως η δημιουργία της είναι περιττή. Εκτός από τις παραπάνω συμμετοχές στις άμεσες θυγατρικές της ΕΕΣΥΠ περιλαμβάνονται και οι εταιρείες ΤΑΙΠΕΔ, ΕΤΑΔ και ΤΧΣ (για το οποίο η ΕΕΣΥΠ έχει πολύ περιορισμένες εξουσίες, καθώς οι αποφάσεις για την υλοποίηση της αποστολής και την εξυπηρέτηση του σκοπού του λαμβάνονται αποκλειστικά από τα όργανα διοίκησης του ΤΧΣ), οι οποίες διαθέτουν ευρύτατα χαρτοφυλάκια περιουσιακών στοιχείων κινητών και άυλων.

Το ευρύτερο στρατηγικό σχέδιο της ίδιας της ΕΕΣΥΠ δημοσιεύτηκε προ εβδομάδος και έχει ως κεντρικό άξονα «την επαύξηση της αξίας και τη βελτίωση της απόδοσης του χαρτοφυλακίου των περιουσιακών στοιχείων τα οποία διαχειρίζεται, αξιολογώντας και προωθώντας τις βέλτιστες διαθέσιμες στρατηγικές και την επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή