ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Euractiv: Ανησυχεί τις Βρυξέλλες η απόφαση ΣτE για το προσφυγικό

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Πηγή «μεγάλης ανησυχίας», θεωρείται στις Βρυξέλλες η πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ που καθορίζει ότι εφεξής  οι μετανάστες που φτάνουν στα ελληνικά νησιά και καταθέτουν αίτημα ασύλου θα μπορούν να μετακινούνται ελεύθερα στην ελληνική επικράτεια.

Τη σχετική πληροφορία μεταδίδει το ενημερωτικό δίκτυο Euractiv επικαλούμενo σχετική δήλωση υψηλόβαθμου αξιωματούχου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Όπως εξηγεί το δημοσίευμα «h προοπτική νέων αφιχθέντων  που θα μπορούν γρήγορα να φτάνουν από τα νησιά στην ηπειρωτική χώρα θα μπορούσε να υπονομεύσει τις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης  να αποθαρρύνει τους πρόσφυγες από το να εγκαταλείπουν την Τουρκία».

Άλλωστε το φράγμα της γρήγορης διέλευσης προσφύγων από την Τουρκία στη Ευρώπη  είναι βασικό στοιχείο τςη Ευρωπαϊκής Πολιτικής ώστε να μην επαναληφθεί το μεταναστευτικό κύμα του 2015.

«Η Ε.Ε. και τα κράτη μέλη της έχουν πετύχει να σταματήσουν τις ροές μέσω του διαδρόμου των Δυτικών Βαλκανίων σε μεγάλο βαθμό χάρη στη συμφωνία με την Τουρκία, αλλά και στο γεγονός ότι οι αιτούντες άσυλο παραμένουν στα ελληνικά νησιά. Εάν νέοι αιτούντες είναι ελεύθεροι να κινηθούν, θα μπορούσε κανείς να αναμένει ένα νέο κύμα προς τις πιο εύπορες χώρες της Ε.Ε.» αναφέρει το Euractiv.

Eπισημαίνει πάντως πως σύμφωνα με τις ελληνικές αρχές η Ελλάδα θα ανοίξει τέσσερα κέντρα καταγραφής προσφύγων. Προσθέτει δε ότι οι περιορισμοί στην κυκλοφορία, που έχουν τεθεί, έχουν ως αποτέλεσμα περισσότεροι από 15.000 άνθρωποι, που ζητούν άσυλο να παραμένουν στα κέντρα υποδοχής των πέντε νησιών, με τον αριθμό να είναι διπλάσιος εκείνου που στην πραγματικότητα οι εγκαταστάσεις μπορούν να αντέξουν.

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ