Η συλλογή Ροκφέλερ ετοιμάζεται να σπάσει ταμεία

Η συλλογή Ροκφέλερ ετοιμάζεται να σπάσει ταμεία

3' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περίπου 2.000 έργα τέχνης και πολύτιμα αντικείμενα του Ντέιβιντ και της Πέγκι Ροκφέλερ, συμπεριλαμβανομένων κάποιων από τους σπανιότερους πίνακες του Πικάσο και του Μονέ, θα πωληθούν σε δημοπρασίες του οίκου Christie’s την πρώτη εβδομάδα του Μαΐου. Θεωρείται η μεγαλύτερη ιδιωτική συλλογή έργων τέχνης που θα δημοπρατηθεί στην ιστορία, με το συνολικό αντίτιμο να εκτιμάται πως θα διαμορφωθεί από 500 εκατ. έως και 1 δισ. δολ. Θεωρείται δεδομένο ότι θα ξεπεράσει το ρεκόρ που σημειώθηκε στη δημοπρασία της συλλογής έργων τέχνης του Ιβ Σεν Λοράν το 2009, η οποία έφθασε τα 485 εκατ. δολ.

Η συλλογή του Ντέιβιντ Ροκφέλερ του πρεσβυτέρου και της συζύγου του Πέγκι επιβεβαιώνει το μεγάλο πάθος που έτρεφαν για τους πίνακες των ιμπρεσιονιστών, την ασιατική και αμερικανική τέχνη, τη διακοσμητική τέχνη της Αγγλίας και της Ευρώπης, αλλά και τις πορσελάνες της Κίνας, της Ιαπωνίας, της Κορέας και της Ευρώπης. Κατά τη διάρκεια του έγγαμου βίου τους, συγκέντρωσαν έργα των Κλοντ Μονέ, Πικάσο, Πολ Γκογκέν, Ανρί Ματίς, Ντιέγκο Ριβέρα, Ζορζ Σερά, Εντουαρντ Χόπερ και Τζόρτζια Ο’Κίφι. Πολλοί από αυτούς τους πίνακες είναι σπάνιοι διότι αγοράστηκαν πριν από δεκαετίες και παρέμεναν στην ιδιωτική συλλογή επί σειρά ετών.

Το θρυλικό ζεύγος των Ντέιβιντ και Πέγκι Ροκφέλερ πίστευε πως την τέχνη θα πρέπει να τη ζει κανείς. Γι’ αυτό και περιτριγυρίζονταν από αυτήν στην καθημερινότητά τους, τοποθετώντας διάφορα έργα των Πικάσο, Μονέ και Σεζάν στα δωμάτια των σπιτιών τους αντί να τα κρύβουν σε χώρους με μεγαλύτερη ασφάλεια.

101 ετών

Η συλλογή Ροκφέλερ ετοιμάζεται να σπάσει ταμεία-1

Ο οίκος Christie’s εκτιμά ότι μόνον ο πίνακας «Οδαλίσκη» (Odalisque) του Ματίς μπορεί να φθάσει τα 70 με 90 εκατ. δολάρια.

Ο Ντέιβιντ Ροκφέλερ ήταν o τελευταίος εγγονός του Τζον Ντ. Ροκφέλερ, ιδρυτού της Standard Oil. Πέρυσι τον Μάρτιο, απεβίωσε στην ηλικία των 101 ετών από ανακοπή καρδιάς. Η σύζυγός του, Πέγκι, τον είχε αποχωριστεί από το 1996. Το ζευγάρι ήθελε εξαρχής να δωρίσει το μεγαλύτερο κομμάτι της συλλογής του. Εχοντας συνειδητοποιήσει, όμως, πως τα χρήματα ωφελούσαν περισσότερο από την τέχνη τα φιλανθρωπικά και εκπαιδευτικά ιδρύματα που χρηματοδοτούσαν κατά καιρούς, δώρισαν πολύ λίγα έργα. Με αυτό το σκεπτικό ακύρωσαν προ δεκαετιών σχέδια για τη δωρεά 13 έργων τέχνης στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Νέας Υόρκης (ΜΟΜΑ), ιδρυτικό μέλος του οποίου ήταν η μητέρα του Ντέιβιντ, Αμπι Αλτρίτζ Ροκφέλερ.

Οι Ροκφέλερ αποφάσισαν, επίσης, την πώληση της συλλογής και τη δωρεά των κερδών για φορολογικούς λόγους. Γιατί να επωμιστούν οι ίδιοι ή οι απόγονοί τους τους τεράστιους φόρους υπεραξίας από την πώληση τόσο σπάνιων έργων τέχνης; Υπό μία έννοια, ο Ντέιβιντ Ροκφέλερ έπεσε στην παγίδα του ακλόνητου ενστίκτου του να επενδύει στην τέχνη. Ξεχώριζε τους καλλιτέχνες από τα πρώτα στάδια της σταδιοδρομίας τους, αγοράζοντας διαχρονικά έργα τέχνης έναντι πολύ χαμηλού αντιτίμου. Επειτα από δεκαετίες, οι αποδόσεις των επιλογών του εκτοξεύονταν στα ύψη, αιφνιδιάζοντας ακόμη και τον ίδιο. Ενας πίνακας του Ρόθκο που αγοράστηκε στην τιμή των 10.000 δολαρίων το 1959, πωλήθηκε έναντι 73 εκατ. δολ. σε δημοπρασία του Sotheby’s στη Νέα Υόρκη το 2007.

Υψηλότατες τιμές

«Πολλά από τα έργα στη συλλογή των Ντέιβιντ και Πέγκι Ροκφέλερ αγοράστηκαν σε καλές τιμές τις δεκαετίες του ’40, του ’50 και του ’60. Τα επόμενα χρόνια, όμως, οι αξίες στην αγορά τέχνης εκτοξεύθηκαν σε δυσθεώρητα επίπεδα», σχολιάζει ο κ. Τζόνσον του οίκου Christie’s στο πρακτορείο Bloomberg. «Ο Ρόθκο που πούλησε ο Ροκφέλερ το 2007 εξασφάλισε κέρδη 730.000%. Μπορείτε να φανταστείτε πόσο υψηλός ήταν ο φόρος υπεραξίας;». Ο οίκος Christie’s κρατούσε αρχεία από την αποτίμηση της ανεκτίμητης συλλογής εδώ και μία εικοσαετία, έχοντας υπολογίσει πως ανέρχεται στα 500 εκατ. δολάρια προ πενταετίας. Εκτοτε, όμως, οι αξίες στην αγορά τέχνης έχουν ξεπεράσει κάθε ιστορικό προηγούμενο, με αποκορύφωμα την πώληση ενός πίνακα του Λεονάρντο Ντα Βίντσι έναντι 450 εκατ. δολ. Ο οίκος Christie’s εκτιμά ότι μόνον ο πίνακας «Οδαλίσκη» (Odalisque) του Ματίς μπορεί να φθάσει τα 70 με 90 εκατ. δολ.

Ενα από τα χαρακτηριστικά έργα που θυμίζουν στους απογόνους των Ντέιβιντ και Πέγκι Ροκφέλερ τα παιδικά τους χρόνια είναι «Το Κορίτσι με το καλάθι λουλουδιών». Ηταν ένα από τα πρώτα έργα του Πικάσο. Ο Ντέιβιντ Ροκφέλερ είχε κρεμασμένο τον πίνακα στη βιβλιοθήκη της έπαυλης που διατηρούσε το ζεύγος στην άνω ανατολική πλευρά του Μανχάταν στη Νέα Υόρκη, κάτι που λέγεται ότι δεν άρεσε τόσο στη σύζυγό του Πέγκι. Ο 77χρονος γιος του ζεύγους, Ντέιβιντ Ροκφέλερ ο νεότερος, δηλώνει σε εκπομπή του CNBC πως «ο πατέρας μας δίδαξε σε εμάς να μην κοιτάζουμε ποτέ πίσω στο παρελθόν».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή