H Αρτεμισία, πηγή έμπνευσης

Κύριε διευθυντά

Στην ενδιαφέρουσα επιστολή αναγνώστου σας, με την πληροφορία ότι στο πολεμικό ναυτικό του Ιράν υπάρχει φρεγάτα με το όνομα «ΑΡΤΕΜΟΥΣ» –«σε ανάμνηση προφανώς της ναυμαχίας των αρχαίων προγόνων τους στο Αρτεμίσιο της Β. Ευβοίας το 480 π.Χ.»– και με την πρόταση να δοθεί σε «ένα πολεμικό μας το όνομα “ΑΡΤΕΜΙΣΙΟΝ”, ίσως είναι χρήσιμο να προστεθεί ότι το πιθανότερο είναι το «ΑΡΤΕΜΟΥΣ» να έλαβε το όνομά του όχι από το Αρτεμίσιο –όπου υπήρξαν αμφίρροπα τα αποτελέσματα της ναυμαχίας– αλλά από τη βασίλισσα της Καρίας Αρτεμισία, η οποία και εκεί έδειξε γενναιότητα και στη Ναυμαχία της Σαλαμίνας διήγειρε τον θαυμασμό του Ξέρξη και τον έκανε να πει το περίφημο «οι μεν άνδρες γεγόνασί μοι γυναίκες, αι δε γυναίκες άνδρες».

Πράγματι, πάντως, εκείνες οι πρώτες συγκρούσεις των δύο στόλων (του πολλαπλάσιου περσικού και του ελληνικού) στη Βόρειο Εύβοια πρόσφεραν πολύτιμη εμπειρία στους Ελληνες και υπήρξαν προεισαγωγικές για τον θρίαμβο της Σαλαμίνας. Ορθώς προτείνεται το όνομα «ΑΡΤΕΜΙΣΙΟΝ» για ελληνικό πολεμικό. Ως Μακεδών, και λόγου γενομένου περί ακρωτηρίων της Ευβοίας, κατά την παράκαμψη ενός εκ των οποίων, του Καφηρέα, άφησε την τελευταία του πνοή ο αρχηγός της Ελληνικής Επαναστάσεως του 1821 στη Μακεδονία Εμμανουήλ Παπάς, σκέφτομαι ότι αφού στην κοινή λαλιά επικράτησε το όνομα Κάβο Ντόρο, θα μπορούσε, παρά τα ιστορικά τεκμήρια για το όνομα Καφηρεύς, να δοθεί στο ακρωτήριο το όνομα Εμμανουήλ Παπάς, προς τιμήν του ήρωα της Μακεδονίας.

Γερασιμος Μιχαηλ Δωσσας, Θεσσαλονίκη

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή