Τα ερωτήματα και η σημαία

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τελικά, οι Τούρκοι κατάφεραν με αφορμή τη σημαία που τοποθέτησαν οι τρεις νεαροί Ελληνες στη βραχονησίδα Ανθρωποφάς, στην Ικαρία, να μας προκαλέσουν, για μία ακόμη φορά, εσωτερικό διχασμό. Ο Γιλντιρίμ δεν «έδωσε» τυχαία στη δημοσιότητα το συμβάν και εκ του αποτελέσματος, πρέπει να παραδεχθούμε ότι πέτυχε τον σκοπό του, που ήταν αφενός να «γκριζάρει» μία ακόμα βραχονησίδα και αφετέρου να μας βάλει να τσακωνόμαστε μεταξύ μας για το εάν μπορεί ο κάθε Ελληνας να βάζει μια σημαία σε όποιο σημείο της χώρας του επιθυμεί. Ο Τούρκος πρωθυπουργός ισχυρίστηκε ακόμα ότι δικοί τους κομάντος πήγαν τη νύχτα και κατέβασαν τη σημαία, κάτι που διέψευσε η ελληνική πλευρά. Το αν η σημαία αφαιρέθηκε από τους Τούρκους ή όχι δεν μπορούμε να το γνωρίζουμε, καθώς το λιμενικό μας δεν επιτρέπει έκτοτε την πρόσβαση στη συγκεκριμένη βραχονησίδα.

Είτε το εθνικό σύμβολο κατέβηκε από Τούρκους είτε εξακολουθεί να κυματίζει, ο Γιλντιρίμ δημοσιοποίησε αυτή την εκδοχή για να πλήξει το ηθικό των Ελλήνων. Γιατί είναι άλλο να αμφισβητήσει στα λόγια την ελληνικότητα μιας βραχονησίδας ή ενός νησιού και άλλο να στείλει επίλεκτες δυνάμεις και να σου πάρει τη σημαία από το σπίτι σου. Ετσι, είναι πολύ λογικό, ότι ακόμα και αν μας πήραν τη σημαία, οι κυβερνώντες δεν θα το παραδεχθούν, για ευνόητους λόγους. Ενας «άλλος» υπουργός Αμυνας από αυτόν που γνωρίζαμε έως τώρα, αποδοκίμασε από το βήμα της Βουλής τους τρεις νεαρούς για την εθνικά επιζήμια, ανεξαρτήτως προθέσεων, ενέργεια. Και δεν μπορεί παρά να συμφωνήσει κανείς μαζί του, μολονότι ο ίδιος ελέγχεται για την έως τώρα καλλιέργεια, μέσω δηλώσεων και κινήσεών του, κλίματος στο οποίο ευδοκιμούν πρωτοβουλίες του είδους.

Δεν ξέρω εάν η ενέργεια των τριών νεαρών ήταν απόρροια ενθουσιώδους πατριωτισμού τροφοδοτούμενου από τον θάνατο του ηρωικού πιλότου Γιώργου Μπαλταδώρου ή, όπως αποδείχθηκε και στην περίπτωση των Ιμίων, υποκρύπτεται και κάτι άλλο. Σε κάθε περίπτωση, υπάρχει ένα ερώτημα το οποίο χρήζει απάντησης αρμοδίως.

Δεδομένου ότι κατά την αναχώρησή τους με το ταχύπλοο και τις σημαίες είχε συγκεντρωθεί στο λιμάνι όλο το χωριό, δεν θα έπρεπε κάποιος από τους εκεί ανθρώπους της αστυνομίας, του στρατού, που υποτίθεται ότι είναι εντεταλμένοι να ελέγχουν και να ενημερώνουν για το παραμικρό στις ευαίσθητες αυτές περιοχές, να ειδοποιήσει τους προϊσταμένους του για το τι πάει να γίνει, ώστε να αποτρέψουν τους νεαρούς;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή