Διεύρυνση φορολογικής βάσης προτείνει ο Τόμσεν

Διεύρυνση φορολογικής βάσης προτείνει ο Τόμσεν

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η διατήρηση των μεταρρυθμίσεων αποτελεί προϋπόθεση για ασφαλή έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, δήλωσε ο υπεύθυνος του ΔΝΤ για την Ευρώπη Πολ Τόμσεν κατά τη διάρκεια συνέντευξης στην Εαρινή Σύνοδο του Ταμείου. Τα μέτρα για το χρέος μπορούν να συμφωνηθούν τώρα και να εφαρμοστούν μετά τη λήξη του προγράμματος, πρόσθεσε.

Ερωτηθείς αν μία καθαρή έξοδος είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας, δεδομένου ότι σε μία τέτοια περίπτωση η Ελλάδα μένει έξω από το πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης, ο κ. Τόμσεν σημείωσε ότι αυτό αποτελεί απόφαση της Ελλάδας αλλά ότι η πρόσβαση στις αγορές θα εξαρτηθεί από την διατήρηση στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων.

«Δεν έχω αμφιβολία πως η Ελλάδα θα πετύχει τους στόχους (…) αλλά αυτό πρεπει να γίνει με φιλικό προς την ανάπτυξη τρόπο», τόνισε.

Εξάλλου, ο Πολ Τόμσεν έστειλε μήνυμα πως η Ελλάδα θα πρέπει να αναθεωρήσει το μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής που ακολουθεί, αποφεύγοντας παράλληλα να αποκλείσει το ενδεχόμενο επίσπευσης της μείωσης του αφορολόγητου για τις αρχές του 2019. Ο κ. Τόμσεν τόνισε ότι οι πολιτικές της Αθήνας βασίζονται στην υπερφορολόγηση μικρής φορολογικής βάσης και στις περικοπές δημόσιων δαπανών, συνταγή που δεν οδηγεί σε βιώσιμη ανάπτυξη.

Εξήγησε ότι στόχος του Ταμείου στις συζητήσεις των επόμενων μηνών δεν θα είναι τόσο η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, αλλά η διαμόρφωση φορολογικών πολιτικών που θα έχουν αναπτυξιακό πρόσημο.

Οσον αφορά στα μέτρα για το χρέος, ο κ. Τόμσεν ανέφερε ότι η στρατηγική για την ελάφρυνση του χρέους θα πρέπει να αποφασιστεί τώρα, αλλά τα μέτρα ελάφρυνσης θα μπορούν να εφαρμοστούν στο μέλλον και να συνδεθούν με συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Ο κ. Τόμσεν ανέφερε ότι το παράθυρο για ένταξη του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα κλείνει τον Αύγουστο του 2018 με την ολοκλήρωση του προγράμματος, λέγοντας ότι έγκριση για ενεργοποίηση του ΔΝΤ θα πρέπει να γίνει πολύ σύντομα.

«Ο χρόνος τελειώνει για να μπούμε στο ελληνικό πρόγραμμα»,  σημείωσε.

Ειδικότερα για το χρέος, ο Τόμσεν εξήγησε ότι το Ταμείο έχει δεχτεί πως τα μέτρα ελάφρυνσης θα εγκριθούν στο τέλος του προγράμματος, εφόσον το πρόγραμμα κλείσει με ικανοποιητικό τρόπο. Επεσήμανε όμως τα εξής:

«Αυτό που χρειάζεται είναι συμφωνία για τη μεθοδολογία, τα μέτρα και τις αρχές και μετά το τέλος του προγράμματος θα οριστικοποιηθούν τα μέτρα με βάση και την ανάλυση της βιωσιμότητα του χρέους. Ορισμένα μέτρα θα μπορούν να ενεργοποιηθούν αργότερα με βάση συγκεκριμένες προϋποθέσεις στο πλαίσιο ενός αυτοποιημένου μηχανισμού».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή