Βουτιά στη δημοτικότητα του Πούτιν μετά τις εκλογές

Βουτιά στη δημοτικότητα του Πούτιν μετά τις εκλογές

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σχεδόν αμέσως μετά τις προεδρικές εκλογές, η δημοτικότητα του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν άρχισε να πέφτει. Μέσα σ' ένα μήνα, γράφει η εφημερίδα Vedomosti επικαλούμενη τα στοιχεία δημοσκόπησης του κέντρου ερευνών VICIOM (Εθνικό Κέντρο Μελέτης της Κοινής Γνώμης), η δημοτικότητα του ρώσου προέδρου έπεσε κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες. Δεν παρατηρήθηκε όμως η ίδια πτωτική τάση όσον αφορά την δημοτικότητα άλλων πολιτικών προσώπων, όπως για παράδειγμα του ρώσου υπουργού Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου ή του υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Ωστόσο ο διευθυντής του VICIOM Βαλέρι Φιόντοροφ θεωρεί ότι η πτώση της δημοτικότητας του ρώσου προέδρου είναι κάτι το φυσικό, καθώς την περίοδο των εκλογών ανεβαίνει ενώ μετά τις εκλογές συνήθως αρχίζει να πέφτει, έστω και όχι αμέσως.

«Η μισή χώρα μπορεί να θεωρηθεί ότι είναι απολίτικη και ο κόσμος αυτός συμμετέχει στην πολιτική μόνο κατά την διάρκεια των μεγάλων εκλογικών εκστρατειών ή όταν συμβαίνουν κάποια ακραία γεγονότα» και «επομένως η διαδικασία αυτή της πτώσης της δημοτικότητας είναι συνήθης» δηλώνει ο Φιόντοροφ. «Για αυτό δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, επειδή θα υπάρξουν πολλά γεγονότα και η δημοτικότητα του Πούτιν θα αρχίσει να ανεβαίνει».

«Η μείωση των ποσοστών δημοτικότητας μετά τις εκλογές είναι προβλέψιμη, αλλά για το αν θα διατηρηθεί η τάση αυτή, θα μπορεί να αποφανθεί κανείς μόνο μετά έξι μήνες» εκτιμά ο επικεφαλής του Συμβουλίου εμπειρογνωμόνων του Ινστιτούτου Κοινωνικών Ερευνών που πρόσκειται στο Κρεμλίνο Γκλεμπ Κουζνετσόφ. Ο Κουζνετσόφ θεωρεί ότι «κανένα γεγονός δεν επηρέασε την μείωση της δημοτικότητας» υποστηρίζοντας ότι «οι χρονικοί περίοδοι ενός εικοσιτετραώρου αλλάζουν ανεξάρτητα απ' τον καιρό» ενώ «είναι σιδηρούς κανόνας, η δημοτικότητα ενός πολιτικού να πέφτει μετά τις εκλογές».

Από την πλευρά του ο εμπειρογνώμων του Κέντρου Carnegie της Μόσχας, Αντρέι Κολέσνικοφ, θεωρεί ότι μια τέτοια «υποχώρηση» παρατηρείται μετά από μια προεκλογική κινητοποίηση που προηγείται των εκλογών και το δυναμικό της τέλος που έπεται, οπότε ο πρόεδρος αρχίζει να αντιμετωπίζεται με κάποια χαλαρότητα».

«Η κοινή γνώμη αρχίζει να μετράει τη διάρκεια της νέας θητείας, από τη στιγμή της λήξης των εκλογών και όχι από την στιγμή επίσημης ανάληψης των καθηκόντων» λέει ο Καλέσνικοφ, υποστηρίζοντας ότι αυτή η μέτρηση εκ μέρους της κοινής γνώμης «άρχισε με τρόπο συμβολικό, έχοντας ως αφετηρία συγκλονιστικά γεγονότα, όπως η πυρκαγιά στο εμπορικό κέντρο του Κεμέροβο, η δηλητηρίαση μαθητών και διαμαρτυρίες που έγιναν στην πόλη Βολοκολάμσκ (εξαιτίας των συχνών εκπομπών υδρόθειου από παρακείμενη χωματερή-σ.σ.), η δηλητηρίαση των Σκριπάλ στο Λονδίνο, οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία, οι βομβαρδισμοί των ΗΠΑ στην Συρία». «Όλα αυτά συνέστησαν ένα βαρύ ψυχολογικό φορτίο για το έθνος στην αρχή της νέας προεδρικής θητείας», επισημαίνει ο Καλέσνικοφ, εξηγώντας εν μέρει την πτώση της δημοτικότητας του προέδρου Πούτιν, που παρατηρήθηκε μέσα σ’ ένα μήνα από την διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών.

Ωστόσο ο ίδιος αποδίδει την πτώση αυτή και σ έναν άλλο παράγοντα, «την ρητορική κατά της Δύσης, η οποία όπως λέει «μετατρέπεται σε ρουτίνα» θεωρώντας επίσης ότι και «οι ψυχολογικές πιέσεις που ασκούν οι αρνητικές ειδήσεις (στην κοινή γνώμη –σ.σ.) αρχίζουν να ενοχλούν και πιθανώς η πτώση της δημοτικότητας να σχετίζεται και με αυτό».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή