Προσφυγικό: Κατασκηνώσεις και στην πλατεία Αριστοτέλους

Προσφυγικό: Κατασκηνώσεις και στην πλατεία Αριστοτέλους

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυξάνεται η ένταση στον προσφυγικό-μεταναστευτικό πληθυσμό που παραμένει στη χώρα, ενώ οι ροές συνεχίζονται και από τα νησιά και από τον Εβρο. Χαρακτηριστικό της πίεσης που έχει δημιουργηθεί είναι ότι μέσα στον Απρίλιο ήδη εκτιμάται ότι συνολικά πάνω από 3.500 άτομα έχουν εισέλθει στη χώρα είτε από τον Εβρο είτε από τα νησιά. Για όλους αυτούς πρέπει να βρεθούν θέσεις φιλοξενίας στις υφιστάμενες δομές, ενώ πλέον ελάχιστοι φεύγουν προς άλλες χώρες της Ε.Ε. μέσω του προγράμματος οικογενειακής επανένωσης.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση τρέχει να προλάβει την ανατροπή της απόφασης του ΣτΕ την προηγούμενη Τρίτη, σύμφωνα με την οποία επιτρέπεται η ελεύθερη μετακίνηση όσων φτάνουν στα νησιά προς την ενδοχώρα. Υπενθυμίζεται ότι ο γεωγραφικός περιορισμός είχε επιβληθεί σε εφαρμογή της κοινής δήλωσης Ε.Ε. – Τουρκίας, η εφαρμογή της οποίας τίθεται σε κίνδυνο. Από την επόμενη Τρίτη θα ξεκινήσει η συζήτηση του νομοσχεδίου για το άσυλο που κατέθεσε το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής στη Βουλή και το οποίο αναμένεται να ανοίξει τον δρόμο ώστε να επιλυθεί το πρόβλημα.

Σε πολλά αστυνομικά τμήματα της Βόρειας Ελλάδας έχει δημιουργηθεί το αδιαχώρητο λόγω των αυξημένων συλλήψεων. Χαρακτηριστικά, έξω από το αστυνομικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης επί δύο ημέρες παρέμεναν 50-60 άτομα, κυρίως Σύροι, οι οποίοι ουσιαστικά περίμεναν τη σειρά τους για να ελεγχθούν και να παραλάβουν τα σχετικά έγγραφα, εφόσον εντός του Μεγάρου δεν υπήρχε χώρος. Πάντως, χθες το μεσημέρι οι μετανάστες που είχαν συγκεντρωθεί πέριξ της πλατείας Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη αποχώρησαν, όταν πούλμαν τους μετέφερε στη δομή φιλοξενίας στα Διαβατά. Επρόκειτο για οικογένειες με πολλά μικρά παιδιά.

Αντίθετα, στην πλατεία Σαπφούς στη Μυτιλήνη, έως αργά χθες το απόγευμα παρέμεναν οι Αφγανοί που έχουν στήσει σκηνές από την αρχή της εβδομάδας. Περίπου 200 άτομα αρνούνται να εγκαταλείψουν τον χώρο, παρά τις προσπάθειες της αστυνομίας και την παρέμβαση του δημάρχου, καθώς διαμαρτύρονται για τις συνθήκες που επικρατούν στη Μόρια και ζητούν να μεταφερθούν στην ενδοχώρα.

Στο hotspot της Λέσβου, οι παραμένοντες έχουν πλέον φτάσει τις 6.600, ενώ η χωρητικότητα της δομής μετά βίας αγγίζει τις 3.000 άτομα. Περίπου 500 άτομα μένουν σε σκηνές οι οποίες έχουν στηθεί σε χωράφι δίπλα στη Μόρια, ενώ άλλοι 300 έχουν στήσει τις δικές τους σκηνές παραπλεύρως. Οι συνθήκες εξαιτίας της πολυκοσμίας έχουν επιδεινωθεί τρομερά ειδικά λόγω της έλλειψης αποχετευτικού δικτύου που να μπορεί να εξυπηρετήσει τόσο μεγάλο αριθμό ατόμων.

Να λάβει άμεσα μέτρα για να μην προκύψει ένα νέο 2015 καλεί την κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία. «Οι εικόνες ντροπής σε Θεσσαλονίκη, Μυτιλήνη και Πάτρα, με τα κεντρικά σημεία των τριών πόλεων να έχουν μετατραπεί σε hotspots, καταδεικνύουν την απουσία οποιουδήποτε συγκροτημένου σχεδίου προετοιμασίας της χώρας απέναντι στις αυξημένες μεταναστευτικές ροές», τονίζει ο τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής της Ν.Δ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή