ΕΛΛΑΔΑ

UNICEF: Η Ελλάδα είχε ζητήσει πρώτη διαχειριστικό έλεγχο

ΛΙΝΑ ΓΙΑΝΝΑΡΟΥ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Επιβεβαιώθηκαν νωρίς χθες οι πληροφορίες του kathimerini.gr σε σχέση με το «διαζύγιο» της UNICEF με το ελληνικό παράρτημα του οργανισμού. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, «η UNICEF διακόπτει τη συμφωνία της με την υπάρχουσα Εθνική Επιτροπή στην Ελλάδα εξαιτίας των ανησυχιών που προέκυψαν από πρόσφατο έλεγχο από ανεξάρτητο φορέα». Οι άνθρωποι της UNICEF, του μεγαλύτερου και γνωστότερου διεθνούς οργανισμού για την προστασία και στήριξη των παιδιών, κατέληξαν στο συμπέρασμα πως «οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στην Εθνική Επιτροπή δεν μπορούν να επιτευχθούν» και κατά συνέπεια η συνεργασία θα πρέπει να διακοπεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», πάντως, ήταν ανώτατα στελέχη της οικονομικής διεύθυνσης της Εθνικής Επιτροπής που πρώτα έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου σε σχέση με οικονομικές παρατυπίες στο ελληνικό τμήμα. Μάλιστα, ήταν τα εν λόγω στελέχη που ενημέρωσαν τα κεντρικά στη Γενεύη για τις διαπιστώσεις τους και επιδίωξαν να υπάρξει έλεγχος από ανεξάρτητη εταιρεία ορκωτών λογιστών. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, μάλιστα, η πρωτοβουλία αυτή είχε τη στήριξη της προέδρου της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής της UNICEF Σοφίας Τζιτζίκου.

Οπως φάνηκε, ωστόσο, και από το ηλεκτρισμένο κλίμα και την ένταση που επικράτησε κατά τη γενική συνέλευση της Εθνικής Επιτροπής προχθές, είναι πολλοί εκείνοι στο εκτελεστικό συμβούλιο που αντιδρούσαν στην «είσοδο» ανεξάρτητου φορέα για τον οικονομικό έλεγχο του οργανισμού, επιθυμώντας το θέμα να λυθεί «εκ των έσω». 

Στη γενική συνέλευση παραβρέθηκαν και ανώτατα στελέχη του διεθνούς οργανισμού, που τελικά έλαβαν τη συγκεκριμένη απόφαση.

Οπως τονίζει η UNICEF στην ανακοίνωσή της που αφορά την Ελλάδα, η στήριξη του οργανισμού στη χώρα μας θα συνεχιστεί. «Η UNICEF βρίσκεται κοντά στους Ελληνες πολίτες για σχεδόν 70 χρόνια. Τα προγράμματά μας στην Ελλάδα ήταν από τα πρώτα προγράμματα που δημιούργησε η UNICEF από την ίδρυσή της το 1946. Με τα χρόνια οι Ελληνες έγιναν ένθερμοι και γενναιόδωροι υποστηρικτές του οργανισμού μας. Δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε τη μακροχρόνια σχέση μας με την Ελλάδα και θα προχωρήσουμε σε συμφωνία με έναν νέο φορέα, έτσι ώστε να μπορέσουμε να ενεργοποιήσουμε συνεργασίες και υποστήριξη για το έργο μας σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η σημαντική δράση της UNICEF με παιδιά μετανάστες και πρόσφυγες στην Ελλάδα θα συνεχιστεί, ως μέρος του πλάνου ανταπόκρισης στο προσφυγικό και το μεταναστευτικό, το οποίο υποστηρίζεται από το Περιφερειακό Γραφείο Ευρώπης και Κεντρικής Ασίας, σε συνεργασία με την κυβέρνηση της Ελλάδας και άλλους εταίρους της κοινωνίας των πολιτών», καταλήγει η ανακοίνωση.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ