Συγγνώμη της ΕΤΑ από τα θύματα των επιθέσεών της

Συγγνώμη της ΕΤΑ από τα θύματα των επιθέσεών της

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα χρόνο μετά την παράδοση του οπλοστασίου της στο ισπανικό κράτος, η αποσχιστική οργάνωση των Βάσκων ΕΤΑ ζήτησε συγγνώμη από τα θύματα που προκάλεσε κατά τον μισό αιώνα της ένοπλης δράσης της και από τους συγγενείς τους.

«Γνωρίζουμε ότι κατά τη διάρκεια αυτής της μακράς περιόδου του ενόπλου αγώνα προκαλέσαμε πολύ πόνο και μεγάλες καταστροφές, γεγονότα για τα οποία δεν υπάρχει περιθώριο διόρθωσης. Ζητάμε ειλικρινά συγγνώμη», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΕΤΑ, που δημοσιεύθηκε στο χθεσινό φύλλο της εφημερίδας Gara, στη Χώρα των Βάσκων. Στην ίδια ανακοίνωση, η ηγεσία του ΕΤΑ τάσσεται υπέρ της συμφιλίωσης και τονίζει ότι η αναγνώριση της ιστορικής αλήθειας αποτελεί προϋπόθεση για να κλείσουν οι πληγές που άνοιξαν δεκαετίες ένοπλης σύγκρουσης.

Ο ΕΤΑ ιδρύθηκε το 1959, επί δικτατορικού καθεστώτος Φράνκο, το οποίο ήταν εχθρικό απέναντι σε κάθε μορφή αυτοδιάθεσης των Βάσκων, ενός λαού με διακριτή γλώσσα και πολιτισμό. Τις επόμενες δεκαετίες, ο ΕΤΑ επιδόθηκε σε πολιτικές δολοφονίες και σαμποτάζ, επιδιώκοντας τη δημιουργία ανεξάρτητου κράτους στη βόρεια Ισπανία και τη νοτιοδυτική Γαλλία. Η υποστήριξη που είχαν οι αποσχιστές από τους ομοεθνείς τους υποχώρησε μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας, που χάρισε στη Χώρα των Βάσκων ευρεία αυτονομία. Η δημόσια συγγνώμη ήρθε σε περίοδο καμπής για τα αυτονομιστικά κινήματα της Ισπανίας. Ο ΕΤΑ αναμένεται να ανακοινώσει επισήμως στις αρχές Μαΐου την αυτοδιάλυσή του, κάτι που έχει ήδη προετοιμαστεί από τη μονομερή κατάπαυση του πυρός, το 2011, και την παράδοση του οπλισμού του, το 2017. Ο υπουργός Εσωτερικών της Ισπανίας Χουάν Ιγνάθιο Θόιδο χαιρέτισε την απολογία του ΕΤΑ, ενώ υποστήριξε ότι η ένοπλη οργάνωση ηττήθηκε «με τα όπλα της δημοκρατίας». Μεταξύ άλλων, η Χώρα των Βάσκων απολαμβάνει ευρύτατη φορολογική αυτονομία. Ανάλογα προνόμια διεκδικούσαν τα τελευταία χρόνια οι αυτονομιστές στην Καταλωνία.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή