ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ σε βαρύ κλίμα

ΔΩΡΑ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

Ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να κατευνάσει τις φωνές δυσαρέσκειας που ακούγονται για τις επιλογές της κυβέρνησης.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Στον απόηχο της δυσαρέσκειας και των διαφοροποιήσεων για τον τρόπο με τον οποίο κινείται η κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συγκαλεί σήμερα σε συνεδρίαση την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ. Τα ζητήματα της επικαιρότητας είναι πολλά και ιδιαιτέρως σοβαρά και ο κ. Τσίπρας θα επιχειρήσει να κατευνάσει τις φωνές δυσαρέσκειας που ακούγονται για τις κυβερνητικές επιλογές, αλλά και για τη διαρκώς διευρυνόμενη απόσταση ανάμεσα σε κυβέρνηση και κόμμα.

Η πορεία της τέταρτης αξιολόγησης και οι προοπτικές που διαμορφώνονται για την απομείωση του χρέους και για την ομαλή ολοκλήρωση του μνημονιακού προγράμματος είναι από τα βασικά θέματα που θα απασχολήσουν τη σημερινή συνεδρίαση. Θα υπάρχει, άλλωστε, και σαφής εικόνα, έπειτα από τις επαφές του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, στην Ουάσιγκτον, των προθέσεων του ΔΝΤ για όλα τα εκκρεμή ζητήματα. Από την πλευρά των εσωκομματικών ομαδοποιήσεων τίθεται επίμονα το ζήτημα της μεταμνημονιακής πορείας, με την επισήμανση ότι δεν έχει συζητηθεί επαρκώς το θέμα αυτό και οι προτεραιότητες που θα τεθούν. Δεν αποκλείεται για το θέμα αυτό και γενικότερα για τη συζήτηση των προτεραιοτήτων της κυβέρνησης να καθοριστεί σήμερα ημερομηνία συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής. Στη σημερινή συνεδρίαση αναμένεται, επίσης, να συζητηθούν οι εξελίξεις στο μέτωπο των εθνικών θεμάτων και ιδιαιτέρως σε σχέση με τα ελληνοτουρκικά.

Οι φωνές από την πλευρά της Κουμουνδούρου προς το Μαξίμου για σταθερό παραγκωνισμό του κόμματος από την κυβέρνηση γίνονται όλο και πιο ηχηρές. Με ενδιαφέρον αναμένονται σήμερα οι τοποθετήσεις των μελών της Πολιτικής Γραμματείας που προέρχονται από την κίνηση «53+», καθώς έπειτα από την πανελλαδική συνδιάσκεψή τους δημοσιοποίησαν κείμενο με κριτική για τον τρόπο που λειτουργούν κόμμα και κυβέρνηση.

Με ενδιαφέρον αναμένεται, επίσης, η τοποθέτηση του κ. Νίκου Φίλη, ο οποίος σταθερά και επίμονα όλες τις προηγούμενες ημέρες διατύπωσε τη διαφωνία και τις επιφυλάξεις του για τους πανηγυρικούς τόνους που υιοθετούνται από την κυβερνητική ηγεσία για την επομένη της ολοκλήρωσης του μνημονίου. Ο κ. Φίλης και χθες επέμεινε στον προβληματισμό του δηλώνοντας (ΑΝΤ1) ότι «άλλο πράγμα είναι να έχεις δυνατότητες και άλλο να θριαμβολογείς». Επανέλαβε, δε, τη διαφωνία του με τη δέσμευση για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5%, αναφέροντας ότι θα δημιουργήσουν μεγάλες κοινωνικές ανισότητες και θα αφαιρεθούν χρήματα από την ανάπτυξη.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ